Dag 15: Forsøg på at befri familie mislykket

Regeringsstyrker i Somalia har angiveligt forsøgt at befri den danske familie, men piraterne slog dem tilbage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der blev torsdag eftermiddag angiveligt gjort et væbnet forsøg på at befri den danske familie og deres to gaster, der holdes tilbage af pirater i Somalia.

Det oplyser en pirat ved navn Bile Hussein ifølge nyhedsbureauet AP.

- Gidslerne er i sikkerhed, og de er stadig i vores hænder, siger Bile Hussein til nyhedsbureauet.

Ifølge ham blev soldater fra regeringsstyrkerne dræbt ved træfningen, mens andre blev taget som gidsler.

En embedsmand i Nairobi i Kenya bekræfter hændelsen. Han har ifølge AP fået at vide fra myndighederne i den somaliske Puntlandregion, at soldaterne kom i baghold, da de forsøgte en redningsaktion.

Omvendt rapporterer TV2 News, at der ikke skulle være tale om en redningsaktion, men i stedet en aktion, der skulle forhindre flere pirater i at ankomme til området, hvor danskerne blev holdt fanget.

Melle fem og ni soldater blev ifølge presseforlydender dræbt under aktionen, ligesom tre pirater og en lokal hyrde har mistet livet.

Den danske familie skulle som følge af forsøget på at befri dem være blevet flyttet tilbage til deres båd, skriver eb.dk.

Fra Udenrigsministeriets Borgerservice har man intet kendskab til en redningsaktion.

- Vi ved ikke andet, end det vi kan se og høre i pressen. Vi har ikke hørt noget nyt endnu, siger vagthavende til Ritzau.

Børnefamilien fra Kalundborg og deres to gaster blev taget som gidsler den 24. februar, da de var på vej fra Maldiverne mod Suez Kanalen. De befandt sig da omkring 300 sømil ud fra fra spidsen af Afrikas Horn.

Det er et område, hvor den danske handelsflåde trods sikkerhedsforanstaltninger ikke har sejlet i i flere år på grund af faren for pirater.

Siden kapringen har der floreret en række rygter om, hvor de syv danskere har befundet sig.

Udenrigsministeriet har gjort det klart, at de ikke forhandler med pirater, og dermed er det familien til de danske sejlergidsler, der står for kontakten med piraterne.

- Et professionelt sikkerhedsfirma bistår uden beregning de pårørende under forhandlingerne, har Udenrigsministeriet tidligere oplyst.

Foreningen til Langturssejladsens Fremme har samtidig iværksat en privat indsamling for at rejse den løsesum, der skal til, for at få gidslerne hjem.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Dag 13: Familie lever af mad fra båd

Den kaprede kalundborgske familie og deres to gaster lever fortsat af den mad, de havde om bord på deres egen båd.

Det er en lokal ambulancefører Ahmed Abbi, der fortæller Ekstra Bladet, at familien lige nu sover på deres egne madrasser i junglen. Og når gidslerne skal have noget mad eller drikke, så bliver faderen i familien sejlet ud til sin egen båd for at proviantere.

Ifølge Ekstra Bladet, så har den lokale ambulancefører med egne øjne set faderen blive eskorteret frem og tilbage til båden.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Dag 12: Somaliere advarer mod at betale løsepenge

Somalisk borgmester og chef for lokal antipiratenhed advarer mod at betale løsepenge for danske gidsler fra Kalundborg.

.Hold jer fra at betale løsepenge. Sådan lyder opfordringen til den danske regering og familien til de danske gidsler i Somalia.

Det er to centrale somaliske aktører, der kommer med budskabet, mens syv danskere holdes fanget, efter at deres sejlbåd blev kapret.

Said Adam Ali, borgmester i kystbyen Bandarbeyla, hvor gidslerne skulle befinde sig, siger til B.T.:

- De må absolut ikke give piraterne penge for at løslade gidslerne. Det vil bare opmuntre piraterne til at blive ved med at kidnappe udlændinge, fordi de får penge ud af det.

- Kontakt i stedet de lokale myndigheder i Puntland, så vi kan forhandle med piraterne uden at give dem penge.

Borgmesterens argumenter om at undlade at betale løsepenge støttes af chefen for Puntland-regionens antipiratenhed, Abdirizak M. Ahmed.

- Vi har sagt til den danske regering, at de ikke skal betale piraterne. Vi fjerner noget af fundamentet for pirateri, hvis alle lande stopper med at betale løsepenge og overlader forhandlingsarbejdet til os lokalt.

- Det vil desuden gøre vores arbejde nemmere over for piraterne, hvis de ved, at der ingen penge er at hente.

- Vi har desuden meddelt regeringen i Danmark, at de på ingen måde skal forsøge at befri gidslerne med magt, da det kan ende med at gå galt, siger Abdirizak M. Ahmed til B.T.

I Udenrigsministeriet bekræfter man, at Abdirizak M. Ahmed ved, hvad han snakker om.

- Han er en af de seriøse kræfter i Puntland-regionen, som vi samarbejder med, siger Thomas Winkler fra Udenrigsministeriet til B. T.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Dag 11: Somaliske styrker omringer gidseltagerne

Dramaet om de syv danske lystsejlere, der er gidsler i Somalia, spidser til. Kun et dansk ønske om fortsat forhandling med piratgruppen afholder myndighederne fra at angribe piraterne.

Sejlerne fra Kalundborg, der er taget som gidsler udfor Somalia,  bliver lige nu bevogtet af 10-20 pirater i bjerglandsbyen Hul-Anod - og de lokale sikkerhedsstyrker gør klar til at omringe gidseltagerne.

Det fortæller borgmesteren i Bander Beyle, Said Adam Ali, i et eksklusivt interview med Ekstra Bladet søndag.

- Jeg har sendt min viceborgmester ud til landsbyen. Her vil han fremsætte et tilbud til piratgruppen, hvori vi tilbyder amnesti til piraterne, hvis de uden betingelser løslader de danske gidsler, siger borgmesteren til Ekstra Bladet.

De lokale somaliske myndigheder ønsker at befri de syv danske gidsler med militær magt. Men det har de pårørende i Danmark indtil videre forhindret. Det fortalte præsidenten i Puntland, Abdirahman Mohamud Farole, i går til de to somaliske medier Garowe Radio og BBC Somali.

- I dag har jeg snakket med sikkerhedsstyrkerne og ministeren for sikkerhed, og vi er forberedte på at gennemføre en operation på land, men problemet er, at de pårørende til de danske gidsler og deres regering ikke vil acceptere, at vi iværksætter en militær operation. De foretrækker i stedet at betale en løsesum, sagde han, ifølge Ekstra Bladet under interviewet.

De somaliske myndigheder respekterer altså det danske ønske om at forhandle med piraterne i stedet for at bruge militær magt.

- Det er det, gidslerne samt regeringen og de pårørende i Danmark ønsker. Vi planlægger derfor at omringe området, hvor piraterne er. Vi ønsker, at de bliver i landsbyen, så vi som lokale myndigheder kan forhandle med dem. Også fordi vi ikke vil risikere, at gidslerne falder i andre hænder, siger borgmester Said Adam Ali til Ekstra Bladet.

Han fortæller i øvrigt, at de syv danskere er kede af det, men hverken er syge eller kommet til skade.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Dag 10: Forhandlinger indledt

Der er indledt forhandlinger om frigivelse af den familie, som bliver holdt som gidsler i Somalia.

Ifølge den norske netavis, VG Nett, er det en SLÆGTNING, der fører forhandlinger med piraterne.

Avisen skriver at slægtningen forhandler direkte med piraterne. Avisen var fredag i kontakt med piraterne, og det blev oplyst, at familien fra Kalundborg har det godt.

 

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Dag  9:

Løsesum kan blive stor

En tysk ekspert i pirateri vurderer, at det vil koste op mod 38 millioner kroner at få de syv danskere købt fri fra piraterne - eller cirka 1 million dollar per person.

Sidste år kostede det cirka fem millioner kroner - altså noget mindre - at købe et britisk ægtepar fri, skriver Politiken. Ægteparret havde også lagt kursen i deres sejlbåd forholdsvis tæt på Somalias kyst.

Foreningen for Langtursejladsens Fremme samler nu ind til de syv danske sejleres befrielse - og foreningens formand siger til TV2 Øst at interessen for indsamlingen er stor.

Mens almindelige danskere altså samler ind for at redde Kalundborg-sejlernes liv, så afviser regeringen at den danske stat betale en løsesum til de somaliske pirater.

TV2 Øst har spurgt på gaden i Kalundborg, om staten bør give penge til piraterne:

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Gidseldrama dag 7:

Danske gidsler har det godt

Familien til de syv danske sejlergidsler fra Kalundborg har været i kontakt med gidslerne og piraterne, det skriver Udenrigsministeriet, onsdag aften

Onsdag d. 2. marts 2011

De syv danske sejlergidsler - heraf tre børn i alderen 12-16 år - har det efter omstændighederne godt.

Det oplyser Udenrigsminister. Ministeriet har onsdag været i kontakt med både gidsler og de somaliske pirater, der har kapret det danske sejlskib, ING, og taget de syv danske sejlere som gidsler.

- Der har i dag været kontakt med de pirater, der har kapret det danske sejlskib. Der har også været kontakt med de danske gidsler. De har det efter omstændighederne godt, oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Samtidig slås det fast, at det er familien til de danske sejlergidsler, der forhandler med piraterne - det er en opgave som staten ikke tager sig af.

- Et professionelt sikkerhedsfirma bistår uden beregning de pårørende under forhandlingerne med piraterne, oplyser Udenrigsministeriet.

Af hensyn til gidslerne og deres pårørende kan Udenrigsministeriet ikke bidrage med yderligere oplysninger, hedder det i pressemeddelelsen.

De syv sejlere var på vej i Det Indiske Ocean fra Maldiverne mod Suezkanalen, da de torsdag i sidste uge sejlede lige i favnen på somaliske pirater. De nåede at slå alarm til Søværnets Operative Kommando, der kunne konstatere, at de var blevet kapret af pirater.

Først onsdag - seks dage efter kapringen - var der nyt om de danske sejlergidsler.

Samtidig med, at familien forhandler om frigivelse, har Foreningen til Langturssejladsens Fremme iværksat en privat indsamling for at rejse den løsesum, der skal til for at få Kalundborg-familien og de to gaster hjem til Danmark.

Familiens to år lange drømmerejse jorden rundt i egen sejlbåd startede den 1. august 2009 og skulle være afsluttet 1. august i år.

 

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Somalia og piraterne

Christian Balslev-Olesen forklarer hvorfor pirateri er så udbredt i Somalia

Det er sket mange gange før - og det bliver ved med at ske: Der tages gidsler af pirater i farvandet ud for det krigshærgede og fattige Somalia.

I øjeblikket holdes cirka 800 som gidsler. Vi  talt med Christian Balslev-Olesen, der er UNICEF-chef i Somalia

Han er en af de danskere, der bedst kender forholdene og han kan forklare, hvorfor piraterne har nærmest frit spil:

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Gidselsdrama dag 6:

Kalundborg i chok over piratkapring

I Kalundborg er borgerne stadig rystede over piratkapringen. Når vilkårene omkring løsesummen for de syv danske sejlere er på plads overvejer kollegaer til skipperne på skibet at starte en indsamling.

Tirsdag d. 1. marts 2011

Der er langt fra lystbådhavnen i Kalundborg til Somalia hvor syv danske sejlere nu lever på piraters nåde

På vejen hvor den kidnappede familie bor stod pressen i dag i kø, nogen var en dog kommet langvejs fra. Men ingen naboer havde i dag lyst til at stille op til interview på kamera.

Vi fik dog fortalt af kollegaer til den kidnappede skipper at de overvejer at starte en indsamling, når forholdene omkring løsesummen bliver lagt.

Der er blevet startet en støttegruppe på facebook, der dog er blevet nedlagt igen, da stifterne fandt at opmærksomheden fra medierne blev for voldsom

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Eks-gidsel: Det værste er at børn er taget

Tidligere gidsel fra Somalia har ikke fået en god hverdag igen. Det værste er, at børn nu er taget, siger han.

 

Det tidligere danske gidsel i en piratkapring ud for Somalia, den 52-årige kok Gert Lønborg Jørgensen fra Esbjerg, har svært ved at få sin hverdag til at hænge sammen, efter at han sammen med fire andre var piraternes gidsel ombord på skibet "Danica White" i 83 døgn i 2007.

- Jeg har lige fået godt 100.000 kroner i erstatning fra Erstatningsnævnet for Voldsofre, men hverdagen er svær efter oplevelsen. Jeg vågner nogle gange midt om natten, siger Gert Lønborg Jørgensen, der ikke har sejlet meget siden gidseltagningen for snart fire år siden.

- Den ene dag er det skide skægt. Den næste dag er ens tilværelse ødelagt for evighed. Jeg ved ikke, om jeg kommer ud at sejle igen, siger han.

Om den aktuelle gidselsag siger han:

- Det værste er, at der er børn impliceret nu. Jeg forstår ikke, at de har valgt den rute, men stærk strøm og vind kan have spillet ind, siger han.

Han fortæller, at der konstant var 10-12 pirater, unge knægte, ombord på skibet, mens han og fire andre fem søfolk blev holdt som gidsler, indtil løsesummen blev betalt efter 83 dage.

Piraternes besætning skiftede cirka hver uge.

- Piraterne var pisseirriterende hele tiden. Vi havde ingen frihed overhovedet, bortset fra når vi var på toilet, men helst ikke for længe ad gangen, siger han.

- De prøvede at køre deres psykologiske måde at nedbryde folk på. Det kalder jeg det.

Gert Lønborg Jørgensen frygter også, at der kan gå et halvt år, før de nye danske gidsler frigives.

- De har ikke noget rederi i ryggen, som vi havde, siger han.

 

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Pirater: Angreb vil koste gidsler livet

Forsøg på at befri familien fra Kalundborg, der holdes fanget af pirater, vil koste gidslerne livet, siger piratkilde.

En mand, der hævder at repræsentere somaliske pirater, siger, at forsøg på at befri den danske familie, der er kapret ud for Somalia, vil koste gidslerne livet.

Abdullahi Mohamed siger til nyhedsbureauet AP, at han har forbindelse til piraterne, der holder danskerne som gidsler. Han har tidligere forsynet AP med troværdige oplysninger.

Mohamed sagde tirsdag, at en militæraktion mod piraterne vil koste de danske gidsler livet, og henviste til drabene sidste uge på fire amerikanere, der var taget som gidsler på en lystbåd.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Gidsler må vente længe på frigivelse

En ventetid på et halvt år kan være meget realistisk for de danske sejlere fra Kalundborg, der er tilbageholdt af pirater.

Der kan komme til at gå over et halvt år, før de syv danske gidsler i den seneste piratkapring ud for Somalia bliver frigivet.

Det vurderer Lars Bangert Struwe fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

Han siger, at der nu de næste dage formentlig etableres et samarbejde mellem repræsentanter for piraterne og repræsentanter for de gidseltagne. Det er vigtigt at få fastslået, hvem der skal repræsentere familien.

- Det er et meget komplekst arbejde, for man skal sikre sig, at man forhandler med de rette fra begge sider, siger Lars Bangert Struwe.

Han siger, at de næste par dage også vil vise, hvad piraterne kræver. Det kan ske over familiens advokat, forsikringsselskab eller andre, alt afhængig af, hvordan familien har organiseret sig.

- De danske myndigheder vil stå på sidelinjen. De forhandler hverken med pirater eller terrorister. Der vil gå et lang stykke tid, før vi hører nyt, siger Lars Bangert Struwe.

- Gidslerne risikerer at skulle blive derude i mindst et halvt år, helt sikkert, siger Lars Bangert Struwe.

Det danske krigsskib Esbern Snare er ifølge flere medier på vej til det område i Det Indiske Ocean, hvor kapringen fandt sted.

Søværnets Operative Kommando ønsker dog ikke over for Ritzaus at komme med detaljer om Esbern Snares rolle i forløbet lige nu.

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Gidseldrama dag 5: Pirater holder familie som gidsler

Et sejlskib med et vestsjællandsk ægtepar og deres tre børn og yderligere to voksne er i sidste uge taget som gidsler af pirater i Det Indiske Ocean.

Mandag d. 28. februar 2011

Ifølge det danske Udenrigsministerium blev skibet kapret torsdag den 24. februar - og det skulle nu være på vej mod Somalias kyst. Udenrigsministeriet oplyser til Ritzau, at Søværnets Operative Kommando den 24. februar modtog et nødopkald fra skibet, som er ejet af familien og på det tidspunkt befandt sig i Det Indiske Ocean.

- Søværnets Operative Kommando modtog et nødsignal fra det danske skib og påbegyndte straks en undersøgelse af, hvad der var sket med skibet og dets besætning, siger Charlotte Slente, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

- Beklageligvis er det blevet bekræftet, at skibet er kapret af pirater, og at det nu ser ud til at have kurs mod Somalias kyst, siger hun videre.

Hun oplyser desuden, at alle pårørende er underrettet, og de er nu i tæt kontakt med de danske myndigheder.

Ud over forældrene og de tre børn er der to medhjælpere om bord.

- Det her er en meget vanskelig situation - også for de pårørende. Ikke mindst fordi der er børn involveret, og derfor anmoder vi de danske medier om at være skånsomme over for de pårørende, siger Charlotte Slente.

Ifølge Ekstra Bladet sejlede familien fra Danmark i august 2009 for at vende hjem i sensommeren efter to års sejlads. Den ældste søn er 17 år, mens de yngste er en pige på 13 år og en dreng på 15 år.

Undervejs har familien, som har stor sejlererfaring, blandt andet besøgt, Sydamerika, Det Caribiske Hav, Fiji Øerne og Thailand, før de for cirka to uger siden stævnede ud fra Maldiverne med kurs mod Afrika

kronologi

roed_bjaelke.jpg
Foto: TV2 ØST

Nyhedsoverblik