Cafémøder skal få kontanthjælpsmodtagere videre

I Kalundborg Kommune har de sat kontanthjælps-modtagerne i centrum på en række cafémøder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er dømt cafemøde på aktivitetscenteret i Munkesøparken.

- Det er sådan en afslappet samtale, vi har, og en afslappet måde, vi møder vores sagsbehandlere på, siger Bendt Heinz Larsen fra Gørlev, der er en af dem, der er med omkring bordet.

Hver uge inviterer Kalundborg Kommune nemlig kontanthjælpsmodtagere til kaffe og snak.

- Her kan man få noget støtte. I hvert fald kan man få lov at snakke som sig selv, og det, synes jeg, er utroligt vigtigt, siger Alex Harring fra Kalundborg, der er en anden af deltagerne.

Alle kommunens kontanthjælpsmodtagere kan deltage

Møderne er indrettet som en såkaldt netværkscafé, som kontanthjælpsmodtagere i kommunen kan deltage i, hvis de har lyst.

- I Kalundborg har vi tænkt, at det at lave netværkscafeer kunne være godt for borgerne i forhold til at kunne møde hinanden og kunne møde sagsbehandlerne i øjenhøjde, forklarer Solveig Solås, der er projektleder fra Jobcentret i kommunen.

Projektet startede i 2014 og ska i første omgang fortsætte frem til oktober.

Caféen er forsøgsprojekt

Ideen er et led i et forsøgsprojekt, hvor kommuner fokuserer på at sætte kontanthjælpsmodtagernes behov i fokus. Og det har Kalundborg Kommune altså valgt at gøre gennem en netværkscafe.  

- Den udveksling, som borgerne har imellem hinanden, er helt vildt vigtig. Og så har jeg også altid computeren med, så hvis der er nogle ting, der lige skal afklares, så kan jeg lige gå ind og søge på deres sager, fortæller projektleder Solveig Solås.

Og der bliver i den grad lyttet til kalundborgenserne. Michelle Hermansholm var kontanthjælpsmodtager og med, da cafeen startede op. For hende gav begrebet empowerment, som sagsbehandlerne hele tiden snakkede om, ingen mening.  

- Jeg fattede bare ikke en brik af, hvad empowerment betød. Så jeg spurgte, hvad betyder det? Og så fik jeg at vide, at det betød, at det var mig, der blev sat i fokus. så synes mig og en anden, at det skulle hedde mig i centrum, siger Michelle Hermansholm.

"Dig i Centrum"

Lige siden har projektet heddet "Dig i Centrum", og det er ifølge kommunen netop der, kontanthjælpsmodtagerne bliver placeret.   

- Jeg sætter mig ved siden af borgeren og tænker: Hvor kunne du tænke dig at komme hen? Stille og roligt får borgerne mere ansvar og mere lyst til at rykke sig, og at der sker noget for dem, mener Solveig Solås.

Om det så rent faktisk også betyder, at der kommer flere i arbejde - det er stadig under evaluering. Men kontanthjælpsmodtagerne får det i hvert fald bedre.

- Man går glad hjem, når man har været her. Og det synes jeg er dejligt, siger Bendt Heinz Larsen.

Projektet i Kalundborg vækker også politisk opsigt. Tirsdags den 15. marts var gruppen nemlig inviteret til Christiansborg, hvor de fortalte om deres positive erfaringer med Netværkscafeen.      


Nyhedsoverblik