Brandvæsnet og lokale borgere fik slukket stor markbrand

På kort tid fik brandvæsnet melding om to brande ved Mullerup på Vestsjælland. Lokale borgere får ros fra indsatsleder for at hjælpe til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lørdag sen eftermiddag blev adskillige styrker fra Vestsjællands Brandvæsen med støtte fra Slagelse Brand og Redning kaldt til brand ved Mullerup, Kalundborg Kommune.

Det oplyser indsatsleder Jan Malev fra Vestsjællands Brandvæsen til TV2 ØST.

I første omgang så det egentlig ikke ud til, at der ville blive tale om en større indsats, fortæller han, men snart efter tog situationen en drejning.

quote Vi sætter massivt ind. Alt i alt, inden vi rigtig havde styr på det, var der nok gået to timer

Jan Malev, indsatsleder, Vestsjællands Brandvæsen

- Vi fik en brand på Mullerupvej. Der var ild i en mark med korn, men det brændte ikke særlig meget. Dog nok til at vi sendte en sprøjte og en tankvogn af sted, forklarer Jan Malev til TV2 ØST og tilføjer:

- Imens vi var der, kom en person og sagde, det også brændte halvanden til to kilometer længere ude af på en høstet mark.

Indsatslederen afviser, at ilden kan være sprunget eller på anden vis have bredt sig fra den første mark til den næste, ligesom der heller ikke umiddelbart er meldinger om, at der har kørt maskiner på den mark, hvor den efterfølgende brand opstod.

På et tidspunkt var branden tæt ved en ejendom. - Den rente op mod et hus, men vi satte ind der, og fik styr på det, forklarer Jan Malev, indsatsleder, Vestsjællands Brandvæsen.
På et tidspunkt var branden tæt ved en ejendom. - Den rente op mod et hus, men vi satte ind der, og fik styr på det, forklarer Jan Malev, indsatsleder, Vestsjællands Brandvæsen. Foto: Mick Keller/MitVestsjælland.dk

- Vinden var i den forkerte retning til, at det kan være sket, påpeger han og henviser dernæst til politiet for yderligere kommentarer på, hvordan to brande på relativ kort afstand kan være opstået på kort tid.

Lokale hjalp til

I alt syv køretøjer samt lidt mere end 20 brandfolk fra fire stationer var engageret i indsatsen, som strakte sig over flere timer.

- Vi satte massivt ind. Inden vi rigtig havde styr på det, var der nok gået to timer, forklarer Jan Malev og tilføjer:

- Vi var mange derude – men det er også fordi, vi havde vinden mod os. Det blæste utrolig meget, og så går det stærkt i løs halm.

Inden for kort tid opstod der brand på to marker ved Mullerup.
Inden for kort tid opstod der brand på to marker ved Mullerup. Foto: TV2 ØST

Indsatsen var slut ved 21-tiden.

Der var køretøjer og mandskab med fra stationerne i Kalundborg, Gørlev, Slagelse samt Ruds Vedby. Og så hjalp flere lokale borgere til, oplyser indsatslederen:

- Der var nogen, der gik i gang med nogle af vores branddaskere. Der var også nogle, der gik i gang med at bremse brandspredningen med gravemaskiner og harver.

quote Det er rigtig hjælpsomme folk, som skal have stor ros

Jan Malev, indsatsleder, Vestsjællands Brandvæsen

I alt var der omkring en håndfuld civile, der trådte til og bistod brandvæsnet med at slukke branden.

- Det er ikke noget nyt. Det gør de altid, når vi har markbrand. Det er rigtig hjælpsomme folk, som skal have stor ros, siger Jan Malev og tilføjer:

- Der gik ikke ret lang tid, så stod de der med en rendegraver, en traktor med harve og en med traktor med en marksprøjte.

Lokale hjalp til med både en rendegraver og traktorer med markredskaber, der ses køre på marken bag politiets afspærring.
Lokale hjalp til med både en rendegraver og traktorer med markredskaber, der ses køre på marken bag politiets afspærring. Foto: Mick Keller/MitVestsjælland.dk

Afventer brandårsag

Ifølge indsatslederen er omkring ti hektar høstet mark med halm gået op i flammer, mens der på den høstede mark er gået anslået 500 kvadratmeter med korn tabt.

Vagtchefen hos Midt- og Vestsjællands Politi bekræfter søndag morgen overfor TV2 ØST, at der indløb anmeldelse via 1-1-2 på den første brand klokken 17.16, lørdag.

Læs også
Beredskabet advarer om risiko for markbrande under høsten
Læs også
Beredskabet advarer om risiko for markbrande under høsten

Hvordan branden er opstået, vides endnu ikke. Politiet var på stedet, og bistod blandt andet kortvarigt med en evakuering, oplyser vagtchefen:

- Der er nogle beboere, som kortvarigt måtte forlade deres hjem. Muligvis grundet fare for spredning eller på grund af røg.

Mullerupvej var i en periode afspærret, som følge af branden og beredskabets arbejde på stedet.