Børnene forsvinder fra de små øer

Antallet af skoleelever på de små øer er styrtdykket de seneste år. Udviklingen sker i storbyerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I de seneste fem år er antallet af skoleelever på de små øer faldet med en fjerdedel. Det viser en rundringning, som DR Ultra Nyt har lavet. Udviklingen er bekymrende, mener Dorthe Winther, der er formand for Foreningen af Danske småøer:

- Det er bekymrende og rigtigt ærgerligt, for børn i alle aldre er vigtige for hele samfundet. Jeg kan godt være nervøs for bosætningen på de øer, hvor skolen forsvinder, siger hun til Ultra Nyt.

Unge gider ikke bo udenfor storbyerne

De faldende elevtal skyldes ifølge ø-formanden den samme tendens, som i disse år rammer mange områder af Danmark.

- Mange af de unge flytter mod storbyerne og flytter ikke tilbage igen. Vi lider dermed under det samme som resten af udkants-Danmark, siger Dorthe Winther.

Der er stadig skoler på ti af de danske småøer, men på mange øer er skolen lukket. Dorthe Winther frygter, at det kan gå samme vej på andre øer.

- Det er en ond cirkel, hvor nogle forældre vil se det som et problem, at skolerne bliver mindre, og derfor vil de flytte. Dermed bliver det sværere at opretholde en skole.

Faldet med en fjerdedel

I 2009 var der 224 elever på de ti små skoler. I dag er det samlede elevtal faldet til 160, og det er et fald på 28,5 procent. Det ærgrer børnene på Sejerø, for der er faktisk mange fordele ved at være barn på en lille ø. Det mener 10-årige Annabell, som er født og opvokset på Sejerø, hvor skolen har 21 elever.

- Nogle gange kan jeg ikke forstå det, for man lærer jo mere i skolerne, fordi der er mere tid til eleverne, når vi er så få, siger hun til Ultra Nyt.

11-årige Peter Østervang Celle Jensen synes også, at det er ærgerligt, at børnene flytter væk, for man føler sig mere tryg på de små øer:

- Der er ikke særligt meget trafik. Man behøver ikke altid være bange for, at der kommer en og kører en ned, siger han.

Dorthe Winther mener, at en af nøglerne til at fastholde børnefamilierne på øerne, er at tilbyde hele pakken.

- Man skal kigge på hele barnets liv. Det kan gøres ved at lave børnehuse, som garanterer både vuggestue, børnehave og skole under et tag, siger hun.


Nyhedsoverblik