¨

Borgmester glæder sig over nyt projekt - tidligere sygehus bliver lavet til kollegieværelser

Det tidligere sygehus i Kalundborg skal laves om til 170 kollegieværelser.

Før salget af bygningen blev offentliggjort i november sidste år, var der tale om, at bygningerne skulle sælges til et kinesisk firma. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Der er behov for flere ungdomsboliger i Kalundborg.

Derfor glæder det borgmester Martin Damm (V), at det tidligere sygehus i Kalundborg nu vil blive lavet om til kollegieværelser.

Vi kommer til at mangle studieboliger med de uddannelser, vi har fået til Kalundborg

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune

- Det er jo alletiders, at han går i gang nu ham, der har købt sygehuset, siger borgmesteren.

Ham, der har købt sygehuset, er Brian Vidtøft Nielsen. Han ejer ejendomsselskabet Nørre Allé 27 K/S og fortæller til Sjællandske, hvorfor han har besluttet at bygge kollegie i det gamle sygehus.

- Kalundborg mangler mange lejeboliger, og rigtig mange af de helt unge har svært ved at finde en lejebolig, så derfor vil jeg gerne lave et kollegie, siger han til avisen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det tidligere sygehus ligger på Nørre Allé i Kalundborg. Foto: Skraafoto.dk / Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Brian Vidtøft Nielsen håber, at kollegielejlighederne kan trække flere studerende til Kalundborg, og at nogle af dem vil blive boende i byen, når de er færdiguddannede.

Borgmester: - Det er nogle fornuftige huslejer

Borgmester Martin Damm er enig med Brian Vidtøft Nielsen i, at der mangler boliger til studerende i Kalundborg.

- Vi kommer til at mangle studieboliger med de uddannelser, vi har fået til Kalundborg, så der er er behov for at udvide kapaciteten, siger han til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kalundborg Sygehus lå dengang ud til de åbne marker. Øverst ses husene på Lerchenfeldvej og nederst er det Nørre Alle. Billedet er taget i 1935. Foto: Kalundborg Lokalarkiv.

Han mener, at et kollegie på det tidligere sygehus er en rigtig god løsning på den problemstilling.  

- Der er mange studerende, der kan bo det samme sted, og det giver jo også noget studieliv, og det kan den bygning, siger han.

Ifølge Sjællandske kommer lejen for et værelse på kollegiet til at ligge på 3.100 kroner om måneden plus 200 kroner til varme.

- Det er nogle fornuftige huslejer, de kan sidde der for, fordi de studerende skal kunne betale huslejen, og det ser det ud til, at de kan der, siger Martin Damm.

Kunne ende som spøgelsesbygning

Ved udgangen 2011 lukkede det gamle sygehus i Kalundborg.

Indtil 2018 var der et asylcenter i bygningerne på Nørre Allé i Kalundborg, men siden har det stået tomt, og det har generet borgmesteren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hovedbygningen ud mod Nørre Alle. Stensætningen til venstre for bilen kan også ses i dag. Billedet er taget i 1925 Foto: Kalundborg Lokalarkiv.

- Det der med at have et tidligere sygehus stående tomt i en by, det er aldrig godt, siger han.

- Det bliver sådan en spøgelsesbygning, hvis ikke der sker noget i den, siger Martin Damm.

Kineserne var interesserede

Før salget af bygningen blev offentliggjort i november sidste år, var der tale om, at bygningerne skulle sælges til et kinesisk firma, der arbejder med biokemi.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kalundborg Sygehus på Nørre Alle. Billedet er taget den 3. januar 1990. Foto: Kalundborg Lokalarkiv.

I juni havde sygehuset besøg af en delegation med kinesiske topledere og investorer, som var interesseret i at købe sygehuset.

De havde planer om at etablere et science & technology-center. Kineserne er generelt interesserede i dansk-kinesisk samarbejde, og det ønskede center ville kunne virke som et ansigt mod Kina, der kan føre til udvikling i både Danmark og Kina.

Kalundborg Sygehus på Nørre Alle

  • Sygehuset på Volden blev under overlæge J. Henrichsens ledelse snart for lille. Derfor begyndte man i 1920erne opførelsen af Amtssygehuset på Nørre Alle. Overlæge J. Henrichsen flyttede med til det nye sygehus i 1924, og han arbejdede på sygehuset til slutningen af 1940erne.
     
  • Det nye sygehus var en stor flot bygning, som kunne ses over hele byen. Det blev indviet den 6. august 1924. I årenes løb er Kalundborg Sygehus blevet udvidet adskillige gange, men den store bygning ud mod Nørre Alle er den, som blev bygget i 1924.

 

Kilde: Niels A. Jensen, Kalundborg Lokalarkiv.

Se mere

Men nu er det altså Brian Vidtøft Nielsen, der er endt med at stå med nøglerne til bygningen i hånden.

Efter planen vil 88 af kollegielejlighederne stå klar i sommeren 2020.

Kalundborg Sygehus, som det så ud ved indvielsen den 6. august 1924.\nBilledet er fra den 2. september 1924. Foto: Kalundborg Lokalarkiv.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App