Borgermøde mod vindmøllepark i Jammerland Bugt

Protesterne mod planerne om en kæmpe vindmøllepark med 80 vindmøller i Jammerland Bugt fortsætter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var indkaldt til borgermøde lørdag i Kalundborg Hallerne. På mødet blev planerne om vindmølleparken i Jammerland Bugten diskuteret. Og mere end 750 borgere fra Kalundborg og omegn var mødt op.

- Jeg er for havvindmøller, men de skal stå i havet og ikke i en bugt som Jammerland Bugten. De vil ødelægge så meget, siger Petra Van Keef, der bor i Reersø.

En af arrangørerne og formanden for foreningen: Beskyt Jammerland Bugt, var rørt over den store opbakning.

- Det er lige før, at jeg får tårer i øjnene. Der er langt vej endnu, men det er et vigtigt skridt, vi har taget i dag. Vi viser, at demokratiet fungerer - det er demokratiets dag at så mange kom væk fra sofaerne og ville deltage i diskussionen, siger Jens Pedersen.

Udover den store opbakning til borgermødet lørdag, er det også indsamlet mere end 5.200 underskrifter mod vindmølleparken.

Åben dør-procedure

Det er Firmaet European Energy A/S, der har fået en forhåndstilladelse af Energistyrelsen til at opsætte 80 kæmpevindmøller på omkring 220 meter. Nogle vil stå så tæt som 4 kilometer fra kysten. Firmaet var ikke til stede ved mødet i dag.

Vindmølleprojektet er blevet til i en såkaldt åben dør-procedure. Her kan Energistyrelsen godkendte projektet udenom kommunen.

- Det er helt ude af politisk kontrol, hvad der sker under åben dør-proceduren. Folketingspolitikerne er heller ikke inde over, så jeg tror, man har vedtaget en ordning unde helt at kende konsekvenserne - og i dag kan man jo se, hvad en af konsekvenserne er, siger Martin Damm (Venstre), der er borgmester i Kalundborg

Energi og Klimaminister Lars Christian Lilleholt var også mødt op. Han er enig med Martin Damm, og han vil nu tage proceduren op i Folketinget:

- Først og fremmest skal kommunerne have større indflydelse på projekterne, så de fremadrette kan sige ja eller nej til projekterne. Og så er der spørgsmålet om fremdriften i projekterne. Det er helt afgørende, at der i et områder som Jammerland Bugt er en relativ hurtig afklaring på om projekterne bliver gennemført eller om de ikke bliver det, siger Lars Christian Lilleholt (Venstre), Klima og Energiminister. (Venstre)

Ministeren har ikke mulighed for at stoppe projektet – afgørelsen ligger hos Energistyrelsen. 

070808ad_havvindmoeller.jpg
Foto: TV2 ØST

 

 


Nyhedsoverblik