Borgere rejser skulptur af berømt kunstner – han skabte billederne til vores nationalsang

En gruppe borgere i Kalundborg håber at kunne vække ikke mindst ungdommens interesse for byens kendte guldalderkunstner og hans værker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kalundborg er i dag særligt kendt for sin driftige industri. Men spoler man tiden tilbage til første del af 1800-tallet er det også her, man finder udgangspunktet for en lang række af guldaldermaleriernes fremmeste motiver, ligesom Kalundborg også er fødested for en af datidens fremmeste guldaldermalere, Johan Thomas Lundbye.

Et stolt stykke lokalhistorie, som måske ikke alle kender til, hvilket en gruppe borgere i Kalundborg har sat sig for at gøre noget ved. Flere skal kende til byens fortid i kunsthistorien, og derfor har de ladet en godt 2,5 meter høj statue af den berømte kunstner opføre.

quote Frejas sal, og alt det der. Det synger vi, fordi han, J. Th. Lundbye, har været med til at skabe vores forestilling om, hvad dansk natur er

Jens Balslev, Lundbye Komitéen

- Når der er gået et halvt år, er der ikke nogen her i byen, der ikke ved, hvem J. Th. Lundbye er, for man vil jo spørge om, hvem er det, som står der. Og det er derfor, vi har placeret den her, siger Holger Prehnum, der er formand Lundbye Komitéen, Kalundborg.

"Det er værd at få noget smukt til Kalundborg by. Vi mangler kunstværker og skulpturer," siger Holger Prehnum, der er formand Lundbye Komitéen.
"Det er værd at få noget smukt til Kalundborg by. Vi mangler kunstværker og skulpturer," siger Holger Prehnum, der er formand Lundbye Komitéen. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Og selvom Johan Thomas Lundbye måske ikke får en klokke til at ringe hos alle blot ved mødet af den nye skulptur på hjørnet af J. Hagemann-Petersens Allé og Klosterparkvej, så er det dengang unge talent nok alligevel mere kendt for de fleste, end man selv ved af.

- Har I tænkt på, når I ser fodbold, så starter vi med en nationalsang. Der et yndigt land – det står med brede bøge – og det er Frejas sal, og alt det der. Det synger vi, fordi han, J. Th. Lundbye, har været med til at skabe vores forestilling om, hvad dansk natur er, siger Jens Balslev, der er medlem Lundbye Komitéen, Kalundborg.

Den knapt 2,5 meter høje skulptur er udformet af Kalundborg-kunstneren Maja Lisa Engelhardt. Den er opført med støtte fra fonde og Kalundborg Kommune. Prisen for værket er 1,5 millioner kroner.
Den knapt 2,5 meter høje skulptur er udformet af Kalundborg-kunstneren Maja Lisa Engelhardt. Den er opført med støtte fra fonde og Kalundborg Kommune. Prisen for værket er 1,5 millioner kroner. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

J. Th. Lundbye var 21 år, da han i 1839 forevigede bugten ved Havnemarken tæt ved spidsen af halvøen Asnæs. Det var også på Asnæs at maleriet de brede bøge, otte år senere, blev til i Asnæs Dyrehave.

J. Th. Lundbye var 21 år, da han i 1839 forevigede bugten ved Havnemarken tæt ved spidsen af halvøen Asnæs.
J. Th. Lundbye var 21 år, da han i 1839 forevigede bugten ved Havnemarken tæt ved spidsen af halvøen Asnæs. Foto: J. Th. Lundbye

Vakte forargelse

På Lundbyes tid var det at male natur eller sågar køer i en stald aldeles uhørt. Noget som måske kan være svært at forstå i dag. For hidtil havde malere primært været nogen, der portrætterede de fine – så Lundbye og de andre guldaldermalere brød med normerne med deres valg af motiver.

- Indtil da var malerkunst var sådan set bestillingsopgaver, og man tjente sit brød ved at blive bedt om at lave et billede af kongen eller selvportrætter, forklarer Jens Balslev.

- De gik ud og malede ude i naturen – Lundbye maler for eksempel i en kostald, og jeg kan sige jer, det vakte forargelse.

Lundbye Komitéens indsats for at fremme kendskabet til byens store guldaldertalent indbefatter også 18 såkaldte landmarks på naturskønne steder i Kalundborg Kommune.
Lundbye Komitéens indsats for at fremme kendskabet til byens store guldaldertalent indbefatter også 18 såkaldte landmarks på naturskønne steder i Kalundborg Kommune. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

J. Th. Lundbye nåede trods sit korte liv at male et stort antal værker, flere af dem kan i dag ses på blandt andet Bispegården i Kalundborg.



Nyhedsoverblik