¨

Borgere klager over kystnær havmøllepark

Foto: TV ØST

Både beboere og sommerhusejere i Jammerland Bugt protesterer mod kystnær havmøllepark, som European A/S er i gang med at realisere.

Lokale borgere er stærkt utilfredse med planerne om en ny havmøllepark i Jammerland Bugt syd for Kalundborg.

Derfor har omkring 600 allerede meldt sig ind i den nystartede forening ’Beskyt Jammerland Bugt’, mens 4000 har skrevet under på en fælles protest mod opførelsen, skriver Jyllands-Posten.

Projektet, som den Søborg-baserede virksomhed European A/S er ansvarlig for, tillades på grund af den såkaldte åben dør-procedure, som forvaltes af Energistyrelsen. Proceduren, som er en ren administrativ proces, hvor projektudvikleren selv tager initiativ til at etablere havmøller i et område, som kommuner og politikere ikke har udpeget, sætter ingen begrænsning på, hvor mange møller der kan stilles op kun fire kilometer fra kysterne, og det mener formanden for protestforeningen er under al kritik.

- Det er det rene cowboy-land, og åben dør-princippet er reelt en åben bagdør til at stille kæmpestore vindmøller op tæt på kysten, uden at politikere og befolkningen har haft nogen indflydelse, siger Jens Rønnemoes Pedersen til avisen, der samtidig stiller sig uforstående over for, at havmøller i den højde skal så tæt på land.  

Læs også: Kalundborg har udsigt til to havmølleparker

Også Kalundborg Kommunes borgmester Martin Damm (V) er, ligesom Danmarks Naturfredningsforening, stærkt imod åben dør-proceduren.

- Jeg havde aldrig hørt om den mulighed før, og det er jo helt uden for vores indflydelse. Kommunen er ikke myndighed på havet og kan ikke et afgive høringssvar til VVM-undersøgelsen ligesom alle mulige andre. Åben dør-proceduren er bare en administrativ beslutning uden nogen demokratisk indflydelse. Hvis det ender med en helt række åben dør-projekter, får man jo langt, langt flere MW i kystnære havmølleparker end de 350 MW, der var målet. Jeg tror slet ikke, at politikerne har tænkt konsekvenserne igennem af åben dør-muligheden, udtaler han til Jyllands-Posten.

Ifølge European Energy er maksimumkapaciteten for den kommende havmøllepark på 240 MW, hvilket svarer til enten 30 store 8-MW-møller på 200 meter eller 80 3-MW-møller på 140-150 menter i højden. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App