Borgere kan få erstatning for skader efter vejhuller

Bilejere, der får skader som følge af huller i vejene, har ret til erstatning hos kommunerne. Hvis kommunen svigter, så skal de betale, fastslår FDM. Men det kommer bag på kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er både huller og sprækker i vejene.

-Der er masser af huller, siger Sigurd Andersen.

Den hårde frost skader vejene i regionen. En af de ramte veje er Ryevej i Kirke Helsinge i Kalundborg Kommune. Vejen var hullet før, men frosten har kun gjort hullerne dybere og bredere. Kommunen anerkender problemet.

-Der er mange skader på vejene allerede. Og når vejret fortsætter, så bliver det kun værre, siger Bertel Stenbæk (V). Han er formand for udvalget for teknik og miljø i Kalundborg Kommune.

Men der er godt nyt til bilejerne. FDM fastslår, at bilejere der får skader som følge af huller i vejene, har ret til erstatning hos kommunerne. Men det kommer bag på kommunen. 

-Det har jeg aldrig hørt om, siger Bertel Stenbæk.

De dårlige veje kan dermed ende med at koste kommunerne millioner i erstatninger efter vinteren.

-Det er da ikke en rar udsigt. Især ikke når vi også kommer til at få en masse udgifter til genopretning af vejene i de næste mange måneder, siger Bertel Stenbæk.

Borgerne er dog glade for, at bilskader efter vinterens frostsprængte veje ikke behøver at koste ekstra penge i budgettet.
 
-Det, synes jeg, er dejligt. Det er da en god ting i stedet for, at man skal stå der og ærgrer sig, siger Grete Pedersen.

 Ole Pihlman er også tilfreds med, at kommunerne rent faktisk har et ansvar i forhold til hullerne:

- Det er glimrende.

Han bakkes op af Nina Pedersen:

- I det hele taget er bilen meget såbar i den her periode, så det er en god idé, siger hun.

 Kalundborg Kommune vil nu undersøge hos Kommunernes Landsforening, om der er mulighed for at undgå erstatningskravene.

- Jeg kan ikke love, at vi er klar til at betale penge ud i takt med, at borgerne kommer og beder om det, siger Bertel Stenbæk, der er formand for udvalget for teknik og miljø i Kalundborg Kommune.

Ifølge FDM er det kun ganske få bilejere, der er klar over, at kommunerne har et erstatningsansvar.