Betjent bag dræbende skud skal i retten mandag

To betjente er anklaget i straffesager, og endnu en venter på at komme for retten. Det pynter ikke, men antallet af sager er ikke steget, siger betjentformand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når en 44-årig politibetjent fra Kalundborg mandag skal for retten i Holbæk med en alvorlig tiltale for rå vold med døden til følge, er han ikke det eneste medlem af korpset, der er på anklagebænken den dag.

Retten i Roskilde behandler samtidig sagen mod en 56-årig landbetjent fra Midtsjælland, der ventes at tilstå at have stukket 132.000 kroner til side til sig selv, mens han var kasserer i den lokale politiklub.

En liste Ritzau har lavet viser, at mindst 10 betjente siden december har været involveret i sager efter straffeloven.

I Politiforbundet i Danmark er man meget opmærksom på straffesagerne, der med formanden Peter Ibsens ord "ikke pynter på cv'et". Han peger imidlertid på, at antallet af disciplinærsager og straffesager mod forbundets medlemmer - trods det store antal sager lige nu - ligger nogenlunde konstant.

- Men jeg vil gerne medgive, at når der rent statistisk sker en ophobning af sager oven i hinanden, så kan det godt fremkalde det indtryk, at der er sket en forværring. Det er der altså ikke, hvis man ser det over en længere periode. Men når der
kommer en tre-fire sager lige efter hinanden, så er det klart, at man tænker, hvad fanden går der af dem, siger Peter Ibsen.

Sagen om betjenten, der i tjenesten skød i Kalundborg, handler ifølge forbundsformanden til syvende og sidst om, hvorvidt skuddene kan forsvares med, at kollegaen handlede i nødværge. Skuddene i Kalundborg faldt natten til den 1. december sidste år, da politiet blev tilkaldt til Frederik Andersens Vej, hvor beboere havde set en mand gå rundt og lyse ind af sideruderne på nogle biler med en lommelygte. Da politiet ankom, sprang biltyven ind i sin bil og forsøgte at slippe væk.

Betjenten skød, da biltyven satte farten op og gjorde mine til at køre ind i betjenten og hans kollega. Ifølge anklageskriftet blev der affyret fire skud, hvordan mindst to ramte biltyven - en 36-årig mand - og et var dødbringende. Politibetjenten nægter sig skyldig i vold. Han skød ifølge sin advokat for at undgå at blive kørt ned.

Advokat Torben Koch, der fører sager for Dansk Politiforbund, vil blandt andre føre en krisepsykolog som vidne, og han har også oberst Lars Møller i vidneskranken. Militærmanden skal fortælle, hvad der sker for bevæbnede folk i uniform, når de møder frygten.

Anklager Mette Vestergaard fra Statsadvokaten vil ikke oplyse, hvilken straf hun mener, politibetjenten skal idømmes. Hun vil føre en politikollega, nogle beboere i området og en polititekniker som vidner.

Den dræbtes mor har på grund af skuddenes voldsomhed forsøgt at få ændret tiltalen fra dødsvold til drab, men det har Rigsadvokaten afvist. Derfor er betjenten mandag tiltalt for legemsangreb af særlig rå, brutal og farlig karakter med døden til følge.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik