Anmelder i sag om læ til kvæg - hobbylandmand burde aldrig være blevet hevet i retten

Knud Hansens kvæg har hele tiden haft det godt, og sagen endte med at komme for langt, mener Dyrenes Beskyttelse, der i sin tid anmeldte ham.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var en konkret vurdering af mulighederne for at finde læ i en fold ned til Tissø, der endte med, at en hobbylandmand fra Vestsjælland torsdag blev frikendt for at bryde dyreværnsloven. 

Knud Hansen har gennem flere år haft seks stykker Galloway-kvæg gående ned til Tissø i en fold, hvor der både er bakker og træer. I 2019 fik han imidlertid besøg af politiet, der på baggrund af en anmeldelse gennemførte et uanmeldt besøg i folden. Efterfølgende gav de ham påbud om at sikre, at dyrene i folden kunne søge læ. 

Knud Hansen nægtede dog at opføre eksempelvis et læskur i folden. Han kaldte det noget pjat, og sagen endte derfor i retten, hvor Knud Hansen torsdag blev frifundet. 

- Retten i Holbæk vurderede meget konkret, at folden ikke med sikkerhed kunne siges ikke at give tilstrækkeligt læ. Dermed vurderede den anderledes end den politimand, der havde været i folden, og også den dyrlæge, der havde set på den udefra, siger specialanklager hos Midt- og Vestsjællands Politi John Catre Nielsen. 

Ikke taget stilling til anke

John Catre Nielsen har nærlæst dommen tager rettens afgørelse til efterretning. 

- Vi følte, at der var grundlag for at rejse tiltale. Og at retten så vurderer anderledes, må vi tage til efterretning. Men det er en meget konkret vurdering af folden, der ligger til grund for frifindelsen, siger han.

Han har endnu ikke afgjort, om han vil anbefale statsadvokaten at anke sagen.  

- Det er noget, som vi vil se på sammen i anklagemyndigheden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Knud Hansens Galloway-kvæg
Knud Hansens Galloway-kvæg Foto: Bue Bukh - TV ØST

Knud Hansen er pensioneret postmand og har de seneste år haft et lille hobbylandbrug ved Tissø. Her har han det store skotske kødkvæg af Galloway-racen. Der er tale om et særdeles robust dyr med tyk pels, der netop er fremavlet til at kunne gå ude hele året. 

Anmeldelsen til politiet om Knud Hansens lille kvægfold blev indgivet af Dyrenes Beskyttelse. Her er man dog i dag godt tilfredse med dommen. Områdeformand Arne Stevns Sørensen mener, at sagen kom for langt. 

- Vi reagerede dengang på en række henvendelser fra borgere i området, der ikke var tilfredse med, at køerne ikke havde læ. Men der har jo igennem hele sagen ikke været tvivl om, om dyrene havde det godt. Sagen burde være standset, længe før den kom i retten, siger han. 

Dyrene havde det godt

Anmeldelsen fik politiet til at indlede en efterforskning af sagen, der igen førte til påbud til Knud Hansen om at etablere læ i folden. Påbud, som han afviste at efterkomme. 

- Sagen er, at begge parter har ret. Kødkvæget har ingen problemer med at gå udenfor i det danske klima, men loven krævede på det daværende tidspunkt mulighed for, at kvæget havde et tørt leje og mulighed for læ. Siden er loven lavet om, og man burde nok have stoppet sagen sammen med ændringen af reglerne, siger Arne Stevns Sørensen fra Dyrenes Beskyttelse.

- Jeg tror helt klart, at han er god ved sine dyr. Men det er noget ømfindtligt noget, når der er dyr indblandet. Nogle borgere ser ting og forarges. Og hvis henvendelserne ikke er langt ude, så giver vi dem jo videre til politiet, så det kan se på det, fortæller han 

Arne Stevns Sørensen fortæller dog, at hvis man eksempelvis ser et stykke kødkvæg helt dækket af sne, så er det som udgangspunkt ikke noget problem.

- Når sneen ikke smelter, så er det jo fordi, den har en god pels. Var det ikke tilfældet, ville sneen smelte. Men det er jo noget, sman skal kunne kende den enkelte dyrerace for at kunne sige med sikkerhed, siger han.

Han fortryder ikke anmeldelsen, men kalder det sørgeligt, at den nåede at komme så langt. 

- Jeg har aldrig været i folden, men jeg tror, at Knud Hansen behandler dyrene ordentligt, og jeg hører at han er der dagligt. Det er en storm i et glas vand, for de køer havde det godt nok, siger han.