Årets Landsby: Børns coronasang kan bringe titlen til Sjælland

Kampen om at bliver Årets Landsby 2020 er rykket en del tættere på for Bjergsted i Kalundborg Kommune. Landsbyen er nemlig én ud af tre finalister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nu er der sat navn på de tre finalister, der kæmper om at blive Årets Landsby 2020.

quote Jeg er dybt imponeret og rørt over, hvor stærkt et samfundssind de enkelte lokalsamfund har udvist

Carsten Hansen, formand for bedømmelseskomitéen

Én af byerne ligger i TV2 ØST’s sendeområde – det er nemlig byen Bjergsted i Kalundborg Kommune, der er en lille landsby med bare 170 indbyggere.

Landsbyen kæmper om titlen som Årets Landsby 2020 mod Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune og Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse.

De tre landsbyer er ifølge bedømmelseskomitéen blevet udvalgt som finalister, fordi de har udmærket sig ”i særlig grad” under temaet: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?

Den historiske pris ”Årets Landsby” kan nemlig heller ikke komme uden om coronakrisen, og derfor har man valgt, at konkurrencen i år skal stå i coronakrisens tegn.

Fakta: Årets Landsby

Stort lokalt samfundssind

Ifølge formanden for bedømmelseskomitéen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter, har alle årets indkomne landbyer udvist en imponerede handlekraft og stort lokalt samfundssind.

quote I Bjergsted er børnenes tryghed i centrum

Michael Demsitz, næstformand, Forenet Kredit

  - Vi har både læst om hjælpekorps, gratis madudbringning, frivillig børnepasning, kreative arrangementer og nye fællesskabsformer. Jeg er dybt imponeret og rørt over, hvor stærkt et samfundssind de enkelte lokalsamfund har udvist – både i forhold til at forebygge isolation og ensomhed under nedlukningen, men også i forhold til at udvikle praktiske sikkerhedsnet under alle landsbyens borgere, siger han.

De tre finalister har ifølge komitéen gjort sig ekstra bemærket, fordi de på hver deres unikke måde har gentænkt lokale og sociale aktiviteter i en ny virkelighed med coronavirus.

- I Bjergsted er børnenes tryghed i centrum, i Haastrup har kampen mod ensomhed hos de særligt udsatte været incitamentet for at tænke nyt, og i Borris har en online platform ligefrem styrket fællesskabets sammenhold og aktiviteter. Fælles for alle tre finalister er et imponerende engagement hos beboerne i de små lokalsamfund, udtaler Michael Demsitz, der er næstformand i Forenet Kredit og en del af bedømmelseskomitéen.

Bjergsted dyrker fællesskabet

I Bjergsted har man gjort en stor indsats for at samle byen under coronakrisen. Man har blandt andet sørget for indkøbshjælp, udendørs fællesspisning og drukket kaffe på afstand. Derudover har Bjergsteds børn, med hjælp fra frivillige voksne i byen, produceret deres egen sang om coronatiden set fra et børneperspektiv til alle Danmarks børn. Sangen er blevet til en musikvideo, der indtil videre er set over 21.000 på Youtube. 

quote Vi synes også, at vi har gjort rigtig meget i forbindelse med corona, og så er sangen, som børnene har lavet, en rigtig ørehænger

Mogens Jensen, Bjergsted

Det er noget, som Bjergsted-borgerne er rigtig stolte af, og derfor er det også en glædelig nyhed, at de nu er blandt de tre finalister i konkurrencen om at blive Årets Landsby 2020. 

- Jeg synes, det er dejligt at få den bevågenhed omkring vores by. Vi synes også, at vi har gjort rigtig meget i forbindelse med corona, og så er sangen, som børnene har lavet, en rigtig ørehænger. Den fortæller rigtig meget om Bjergsted og vores fællesskab, fordi de har været rundt i byen og filme musikvideoen, hvor høj som lav og ung som gammel står i vinduerne og synger med, fortæller Mogens Jensen, der er aktiv beboer i byen, og som har været med til at indstille Bjergsted i konkurrencen. 

Video: Børnene fra Bjergsted synger sangen "Hvad er det der sker", som frivillige fra byen har hjulpet med at skrive og producere. 

 

Svær udvælgelsesproces

Nu skal bedømmelseskomitéen på besøg i de tre landsbyer for at beslutte, hvem der skal være vinder af Årets Landsby 2020.

 - Årets tre finalister har udmærket sig i helt særlig grad, og det kommer til at blive en svær udvælgelsesproces. Heldigvis, siger formanden for komitéen, Carsten Hansen.

Besøgene i de tre landsbyer finder sted på følgende dage: Haastrup den 6. september 9.30-12.30, Bjergsted den 6. september fra 14.30 til 17.30 samt Borris den 11. september kl. 13-16.

Årets kåringsfest løber af stablen den 26. september.

Mere om årets finalister: