3000 besøgende til folkemøde i Høng

Folkemødet i Høng trak lørdag langt over 3.000 besøgende til. Udover underholdning var der også tunge emner på programmet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var mange aktiviteter til dagens folkemøde i Høng. De over 3.000 besøgende blev budt på masser af underholdning, opvisninger, socialt samvær og debatter.

- Jeg synes jo, det er spændende at gå rundt og se, hvad der rør sig i lokalområdet. Jeg synes det er spændende, siger Christina Larsen, der var mødt op.

Fordomme om psykiske lidelser til debat

På folkemødet var der også plads til de mere tunge emner. Blandt andet i telt tre, hvor omdrejningspunktet var overskriften "Bedre psykiatri - hvordan får vi nedbrudt fordommene?"

Det tema havde lokket 20-årige folkemødedeltager Cecilia Kragh Frederiksen til teltet. Hun har nemlig selv haft emnet helt tæt inde på livet. 

I de sidste 10 år har hun lidt af angst. En overgang fik hun daglige svimmelanfald, hvor hun mistede balancen og senere også synet.

- Jeg ser kun hvidt. Ingen skygger - det bliver bare hvidt. Og så vælter jeg og besvimer et par sekunder, fortæller Cecilia.

På et tidspunkt besluttede Cecilia at åbne op og fortælle sine venner om lidelsen. Men hun blev ramt af de fordomme, der i dag var til debat.

- Det er synd for dig, sagde de. Men vi kan ikke længere være venner, og så har de simpelt hen bare forladt mig, fortæller hun.

Formanden for Bedre Psykiatri Kalundborg, Bjarne Rose Pedersen,  bekræfter, at fordommene stadig trives. 

- Folk siger: Du er psykisk syg og skal bare gemmes væk, for psykisk syge har ingen gang på jorden. Det er, hvad vi har fået smidt i hovedet, fortæller Bjarne Rose Pedersen.

I dag har Cecilia Kragh Frederiksen fået det langt bedre, og er blandt andet kommet ind på sin drømmeuddannelse. 

Og alene det, at hun er kommet til folkemødet er en sejr i sig selv.

- Jeg er stolt af mig selv - rigtig stolt faktisk. Jeg formår at komme herud blandt alle de mange mennesker. Det føles godt, siger hun. 

1200 flere besøgende end sidste år

Cecilia Kragh Frederiksen var bare en af de mange besøgende. Antallet er endda vokset fra 1800 sidste år til 3000 i dag.

En udvikling, der glæder manden bag.  

- Jeg meget stolt over at stå her i dag og se de mange mennesker, der bakker op om det. Og se alle de stande, vi har og alt det engagement, der er. Så det har været hele sliddet værd, siger John Højbusk.