20.000 ørreder undsluppet: Truer de vilde ørreder

Der er undsluppet cirka 20.000 regnbueørreder fra havbruget Musholm ved Reersø. De udgør en reel risiko for vilde ørreder, lyder det fra sportsfiskerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Omkring 70 tons regnbueørreder. 

Så mange er sluppet løs fra havbruget Musholm ved Reersø, som er specialiseret i opdræt, forarbejdning og salg af ørreder og ørredrogn.

Men de undslupne ørreder udgør en reel risiko for de vilde ørreder og deres muligheder for at reproducere sig.

De undslupne ørreder forstyrrer vildfiskenes gydning og æder rognen, inden den bliver dækket af grus. Derfor er der risiko for, at den vilde og endnu uklækkede yngel dør, når ørrederne selv skal gyde. 

- Når lystfiskere og undervandsjægere og andre naturinteresserede de render rundt og prøver at opretholde en bestand af havørreder, som i forvejen er pressede - og så skal vi kæmpe med det her også - det er ikke særlig optimalt, siger Morten Jacobsen, der er medlem af bestyrelsen i Danmarks Sportsfiskerforbund.

quote Det er ikke særlig optimalt

Morten Jacobsen, Danmarks Sportsfiskerforbund

- Det lyder jo underligt, at vi som lystfiskere og sportsfiskere er kede af, at der er de her fisk på kysten, fordi der er ingen tvivl om, at det giver nogle flere fangster. Men vi er kede af det, fordi det går ud over havørrederne. Og havørrederne, det er formentlig den mest populære sportsfisk, der findes i Danmark. 

Større chance for ørred til julefrokosten

Men trods konsekvenser for de vilde ørreders eksistens, så kan Karl Åge Hornshøj Poulsen, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune, ikke se de helt store problemer.

I en besked til TV ØST skriver han:

- Den eneste kommentar jeg har er, at Musholm A/S i foråret 2017 har modtaget miljøgodkendelse til deres anlæg. Det betyder, at de nu er omfattet af regelmæssige tilsyn hvert tredje år efter miljøbeskyttelsesloven. Kalundborg Kommunes myndighedsrolle er alene at kontrollere, at vandkvalitetskravene under burene er overholdt. Vi har ikke grund til bekymring for miljøet i den forbindelse, skriver han og tilføjer: 

- Jeg er ikke bekendt med udslippet af ørreder, men hvis der er sluppet et stort antal ud, er det jo beklageligt for Musholm at lide et driftstab ved ørredudslippet. Til gengæld øges chancen for, at lystfiskerne kan få en ørred med hjem til julefrokostbordet.

quote Til gengæld øges chancen for, at lystfiskerne kan få en ørred med hjem til julefrokostbordet

Karl Åge Hornshøj Poulsen, formand for Teknik- og Miljøudvalget, Kalundborg Kommune

Han skriver desuden, at han ikke kan se, at det skulle være en sag, der er et større problem for miljøet.

Det er sket før

En af dem, der søndag har fisket efter regnbueørreder, er lystfisker Preben Degnebolig. Og det er ikke kun, fordi de smager godt.

- Man kan jo godt sige, at man redder nogle havørreder, der bliver ødelagt. For de (regnbueørrederne red.) går op i åerne og ødelægger alle havørredernes gydepladser. Så man kan sige, at det er meget godt, at vi fanger nogle af dem selvfølgelig, siger Preben Degnebolig.

Det er ikke første gang, der har været et stort udslip. Et af de mere alvorlige var under stormen Bodil i 2013. Her undslap 650 tons regnbueørreder fra Musholm og andre danske havbrug.


Nyhedsoverblik