Gammel brugs var tæt på at lukke - så blev den reddet af lokale ildsjæle

På mandag overtager de lokale ildsjæle brugsen på Røsnæs. Bag står en omfattende pengeindsamling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De skulle bruge 500.000 til at redde brugsen. Nu er der indbetalt 700.000 kroner, og pengene fortsætter med at strømme ind.

Sådan er status for Røsnæs Brugs nord for Kalundborg, der fra og med på mandag bliver overtaget af lokale ildsjæle, og dermed ikke lukker, som det ellers var annonceret.

- Det har simpelthen været en fantastisk proces. Røsnæs kan ikke klare sig uden en brugs - og det virker som om, at både borgere og sommerhusejere herude er enige. Opbakningen er bare strømmet imod os, siger Kirsten Herløv, der er bestyrelsesformand i Røsnæs Brugs.

Læs også
150 år gammel brugs kæmper for overlevelse - nu vil borgerne overtage den
Læs også
150 år gammel brugs kæmper for overlevelse - nu vil borgerne overtage den

Brugsen på Røsnæs er en Dagli' Brugs, der i de sidste 15 år er blevet drevet af Kalundborg Brugsforening. Svigtende omsætning har dog betydet, at de har valgt at sige stop fra 1. september.

- Vi holdt et stort borgermøde, hvor der kom 121 personer. Her sagde vi, at vi ville indsamle penge, og fortalte, hvad de skulle bruges på. Siden gik det bare slag i slag. Vi havde nået de 500.000 i løbet af de første tre uger, fortæller Kirsten Herløv.

Artiklen fortsætter under videoen.

Lokale bag støtte

Det er private, der har indbetalt de mange penge. Nogle har valgt at købe kapitalbeviser i brugsen på 1.000 kroner - andre har købt for op til 10.000 kroner. Indtil videre er virksomheder og andre ikke blevet tilbudt at gå med i indsamlingen.

- Der har bare været så stor opbakning fra lokalsamfundet. Med de mange køb er der også skrevet små støttende beskeder. Jeg kender mange på Røsnæs, og det er klart, at jeg kender nogle af afsenderne. Men de fleste kommer fra folk, som jeg ikke kender. Det er meget overvældende, siger hun.

Læs også
Unikt fællesskab i naturen: - Der er nogle af dem, der lyser i dag
Læs også
Unikt fællesskab i naturen: - Der er nogle af dem, der lyser i dag

Hun fortæller, at der ud over at støtte økonomisk også er stor vilje til at hjælpe med de opgaver, som der er omkring Brugsen.

- En har tilbudt at male, og andre vil feje og lave arrangementer. Det er rigtig godt. På den måde kan det blive en virkelig lokalt forankret brugs, fortæller Kirsten Herløv.

Overtager nøglen

Når borgerne mandag morgen tager på job på Røsnæs, så er flagallen i byen sat op. Dermed er stemningen sat, når den nye brugsforening overtager nøglerne til forretningen klokken 08.00. Her kan fremmødte få et rundstykke - men den virkelige fejring sker om eftermiddagen mellem 15.00 og 17.00, hvor der vil være kransekage og fejring.

I virkeligheden sker der dog ikke meget i butikken på dagen. Den skifter navn fra Refsnæs Brugs til Røsnæs Brugs, fortæller Kirsten Herløv - men det vil fortsat være en kendt ansat i butikken, der er daglig leder.

Læs også
Kendis laver kampagnevideo og går ind i kampen mod motorvej på Røsnæs
Læs også
Kendis laver kampagnevideo og går ind i kampen mod motorvej på Røsnæs

- De seneste uger har det været travlt med at blive klar - men det er nu, at det bliver svært. Det er en stille tid her efter sommeren. Vi skal holde dampen oppe og få folk til at handle i brugsen. Bakker folk op, så går det, og så kan vi skridt for skridt gøre butikken bedre. Men hvis folk ikke bakker op, så må vi lukke, så simpelt er det, siger hun.

Den store opbakning gør dog brugsens udgangspunkt meget bedre.

- Jo flere penge, vi har i kassen, jo bedre er vi stillet. Det påvirker for eksempel prisen på en kassekredit. Derfor er det virkelig godt, at så mange har støttet os og har vist, at de virkelig gerne vil have en brugs herude, siger hun.


Nyhedsoverblik