150 år gammel brugs kæmper for overlevelse - nu vil borgerne overtage den

For første gang i årevis er der oprettet en ny brugsforening i Danmark. Det er på Røsnæs, hvor borgerne kæmper for deres lokale brugs.

- Det er ikke så meget for historiens skyld - men fordi Røsnæs ikke kan klare sig uden en brugs.

Sådan siger Kirsten Herløv, der er formand for den nystiftede brugsforening på Røsnæs ved Kalundborg, der efter planen skal overtage butikken i området fra 1. september.

- Vi står i den situation, at der lige nu er fremgang på Røsnæs. Derfor vil det være rigtig ærgerligt at miste brugsen. Vi kan ikke klare os uden en dagligvarebutik, en kiosk kan bare ikke det samme, siger hun og understreger, at borgernes støtte er nødvendig, hvis man vil sikre en indkøbsmulighed i området.

- Det er vores brugs. Borgerne skal støtte op om, at det er nu. Hvis vi ikke handler lokalt, så lukker brugsen, og det kommer til at ramme hele området, siger hun.

Hun understreger dog, at det ikke er nok at handle lokalt. I den nuværende situation skal lånebeviser til brugsen også oprettes.

- Vi skal bruge 500.000 - og vi engagerer lokalsamfundet for at få det til at lykkes. Vi vil have borgerne til at købe lånebeviser til brugsen, sådan så vi kan fortsætte arbejdet med brugsen, fortæller Kirsten Herløv.

Møde torsdag eftermiddag

Salget af lånebeviser vil blandt andet foregå på et stort borgermøde i Røsnæs forsamlingshus torsdag eftermiddag klokken 17.00.

- Jeg har egentlig en god fornemmelse i maven. Der er rigtig mange, der har sagt, at de støtter projektet. Men som man siger, så har vi kun hørt fuglene udenfor. Det er nu, at det er alvor - og hvis borgerne ikke støtter op om det, så bliver det ikke til noget, fortæller Kirsten Herløv.

Brugsen på Røsnæs er en Dagli' Brugs, der i de sidste 15 år er blevet drevet af Kalundborg Brugsforening. De har dog valgt at sige stop fra 1. september, og derfor er det afgørende, at det lokale projekt får støtten i hus.

quote Vi har været medlemmer af Coop i 150 år - og planen er, at vi skal være det i mindst 150 år mere

Kirsten Herløv, formand for den nystiftede brugsforening på Røsnæs

- Vi har valgt, at vi fortsætter i samme lokaler, og indtil videre også som en Dagli' Brugs. Coop har dog nogle meget spændende koncepter for meget lokale forretninger på vej, som vi synes lyder rigtig spændende, siger hun.

Gammel forretning

Selvom de lokale ildsjæle ikke tillægger den lange historie for brugsen stor betydning, så er den der dog. Brugsen har nemlig mere end 150 år bag sig på Røsnæs.

Det var blandt de første kuld brugsforeninger, der blev oprettet i Danmark i årene omkring 1870, og butikken er i dag blandt de ældste, der stadig er åbne.

- Vi har været medlemmer af Coop i 150 år - og planen er, at vi skal være det i mindst 150 år mere. Så det er det, som kampen handler om, siger Kirsten Herløv.