Serie
I køkkenet

Den perfekte juleand

I dag dedikerer Mads Gudiksen hele programmet til årets juleand på den næsten helt traditionelle måde. Vi besøger altså ikke et spisested i dag, men går til gengæld i detaljer med årets nok vigtigste måltid.

OPSKRIFT:
Andesteg med appelsin og tranebær

1 And
2 Appelsiner
2 Æbler
3 scalotteløg
100 gr Tranebær
Knoldselleri
Gulerødder
2 spsk Balsamico
2 spsk Blommesirup
Salt og peber
4 Gulerødder
1 knoldselleri
1 rødkål
Stjerneanis( ca 4)
Kanel ( ca 2 stk)
1 dl balsamico
1 dl blommesirup
3 dl rødvin
1 æble
Sauce
1 dl balsamico
3,5 dl vin
1/4 Fløde
Afkoget fra anden

Fjern fjer fra anden.
Skær anden op og rens indeni - for at undgå rester af indmad.
Skær fedt af inde ved lårene og brug det som stegefedt til kålen.
Skær skallen af appelsin, fjern top og bund først og skær ned langs frugten.
Skær æbler i grove både og bland med tranebær.
Skræl og skær scalotteløg I skiver.

Kom fyldet ind i anden og luk anden. Vend den om. Kom balsamico og blommesirup over anden, godt med salt og peber.
Sæt anden i ovnen på 200 gr.

Skræl knoldselleri og gulerødder og skær dem i mindre stykker. Snit rødkålen i 1/2 cm tykke strimler.
Kom andefedtet i en varm gryde, så det smelter. Tag rester af kødet op og kom kålen ned til fedtet.
Lad det stege af og tilsæt, balsamico, blommesirup, stjerneanis, kanel og rødvin.
Lad kålen simre under låg i en times tid.

Når anden har stegt i ca 40 min vendes den tilsættes mere sirup, balsamico samt salt og peber på og steger videre i en 40-60 minutter alt efter størrelse.

Kom lidt ekstra andefedt fra stegen i rødkålen
Tag anis og kanel op af rødkålen og bland tern af æbler i.

Sauce:
1 dl balsamico og en halv fl rødvin koges ned til ca. halvdelen. Kom andeafkoget i.
Tilsæt fløde til saucen og lad den koge ned igen.
Kom friske hakkede æbler i rødkålen inden servering.

Velbekomme og glædelig Jul.
20/12/2013

I programserien 'Mad Med Mere i Køkkenet' har Mads Gudiksen selv taget forklædet på for at lære at lave mad.

Det er kokken David Jensin, som inspirerer til mere spændende hverdagsmad, og viser hvordan man laver de forskellige retter. Og Mads hjælper til.

David Jensin har restauranterne David’s i Stege, Café Sommerspiret på Møns Klint, Bryghuset Møn og Fanefjord Skovpavillon. Desuden står han for maden til gæsterne på Jomfruens Egede ved Faxe.