Hvad har du egentlig lavet, Zenia Stampe?

Zenia Stampe blev valgt til Folketinget i Sjællands Storkreds i 2019. Læs her, hvad hun har opnået for vores område de sidste tre år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg har været valgt til Folketinget i tre perioder, og det her er klart den periode, hvor jeg synes, jeg har leveret mest tilbage til mit sjællandske bagland. 

Sådan lyder det fra Zenia Stampe, når man spørger hende, hvad hun har opnået for Sjællands Storkreds i den forgangne folketingsperiode.

Hun har siddet i Folketinget siden 2009. I 2019 blev hun genvalgt i Sjællands Storkreds med 8.371 personlige stemmer.

Men hvor Sjællandsorienteret er Zenia Stampe egentlig, når det kommer til stykket? Og hvad har hun gjort af forskel for vores område? Det har TV2 ØST set nærmere på. 

Det lovede hun i 2019:

Sammen med tre andre politiske kolleger fra Sjællands Storkreds gik Zenia Stampe til valg på syv fælles mærkesager i 2019. 

Det var: 

1. Et sjællandsk universitet

2. Stærkere sjællandsk kulturliv

3. Bedre infrastruktur

4. Hurtigere bredbånd

5. Flere sjællandske arbejdspladser

quote Der var et overtal af partier, der ønskede asfalt på bekostning af skinner

Zenia Stampe, folketingsmedlem for Radikale Venstre

Det har hun opnået:

1. Bedre infrastruktur

- Motorvejen Næstved-Rønnede fik vi endelig ind i trafikaftalen og også fik dato på. Jeg ved godt, man kunne ønske sig, at det blev rykket endnu længere frem, men nu er der i det mindste sat penge af og arbejdet bliver igangsat, siger Zenia Stampe. 

Hvad betyder det for vores område?

- Det er utroligt vigtigt for en provinsby, at der er en ordentlig infrastruktur. Både for dem der pendler frem og tilbage, men også når man for eksempel skal på hospitalet. Nu er der supersygehuse rundt omkring i regionen, og når man beder folk om at køre længere, så skal der altså også være en infrastruktur, der gør, at man kommer hurtigt frem og ikke ligger i kø hele vejen, siger Zenia Stampe.

Det har hun også arbejdet for:

1. Stoppe dumpning af slam i Lynetteholmen

- Det kan jeg ikke alene tage æren for, men jeg har virkelig presset på internt. Vi (Radikale, red.) var jo en del af Lynetteholmen-beslutningen, og man må sige efterfølgende, at det forløb gik alt for hurtigt. Den her klapning var en del af beslutningen, og det synes jeg ikke nogen af os, der stemte for Lynetteholmen, var gode nok til at tage alvorligt på det tidspunkt. Til gengæld synes jeg, det efterfølgende er lykkedes os, der var i forligskredsen, og som har lagt et internt pres, at standse den dumpning af slam er et meget konkret resultat, siger Zenia Stampe.

2. Bekæmpelse af kæmpesvinestalde

- Jeg var ude at besøge borgere i Tuse Næs og i Glumsø, hvor der desværre er de her store svinestalde. Jeg mener, at vi skal give beslutningskompetencen tilbage til kommunerne, så man kan sige stop, hvis man mener, de her industrianlæg, som det jo er, er til gene for det lokale miljø og lokalsamfundet i form af transport og til gene for natur og miljø.

- Vi er ikke kommet igennem med at få flyttet beslutningskompetencen, men vi ér kommet igennem med at få skrottet den kæmpestore pulje til tilskud, som har skabt grundlag for mange af de her nye store staldanlæg. Det kommer til at gøre en stor forskel.

Læs også
Naboer klager over stor svineproduktion - nu vil borgmester have loven ændret
Læs også
Naboer klager over stor svineproduktion - nu vil borgmester have loven ændret

- Så har jeg også fået stoppet det, vi kalder matrikelfinten. Det er et hul i lovgivningen, hvor man simpelthen kunne få lov til at opføre flere store husdyrsanlæg ved siden af hinanden, også selvom det i sidste ende ville overskride miljøværdierne. Det hul har vi fået lukket, og det har været igennem nogle spørgsmål, jeg har stillet til ministeren, siger Zenia Stampe.

Hvorfor er det vigtigt?

- Når man flytter på landet skal man selvfølgelig være indstillet på, at der bliver produceret fødevarer, men det, vi tidligere forbandt med landbrug, var lidt lugt af gylle. Det her er jo industri. Det svarer lidt til, at man siger, når man flytter på landet, må man acceptere, at ens lokalområde bliver forvandlet til en industrizone, fordi den lokale svinebonde bygger et anlæg, som er så enormt, at der dagligt er trafik med store lastbiler på dine børns skolevej, og der kommer til at lugte permanent. Det er virkeligheden for nogen, og det synes jeg ikke kan være rigtigt, siger Zenia Stampe.

Det har hun delvist opnået:

1. Flere uddannelser på Sjælland

I den sjællandske alliance skrev I syv punkter, hvor et ægte sjællandsk universitet var et af dem. Men i Radikale var I jo ikke med i aftalen om udflytning af uddannelsespladser, som ellers gav uddannelsespladser til vores område. Hvordan kan det være?

- I Radikale har vi hele tiden ment, at der skulle være flere uddannelsespladser på Sjælland. Vi havde selv et forslag om, at alle nye uddannelsespladser skulle placeres udenfor de store byer, men det, vi har været imod, er, at der blev nedlagt uddannelsespladser i de store byer.

- Vi skal sørge for, at vi har uddannelsesinstitutioner på Sjælland, så der er liv, og så der er uddannelser for dem, der ikke har lyst til at flytte til København, men jeg tror også, der er mange, der har børn, som har lyst til at flytte til København. Og det synes jeg ikke, der er noget ondt i. Så vi skal sikre, at der er uddannelser på Sjælland, men det skal ikke sikres ved at nedlægge uddannelsespladser i København, siger Zenia Stampe.

Mener du, der er råd til begge dele?

- Det tror jeg bestemt. Det, der er vigtigt ved at have stærke uddannelser uden for København, er, at dem, der ikke har lyst til at flytte, kan tage en uddannelse, hvor de bor. Jeg tror også, vi kan få flere til at uddanne sig, hvis de kan gøre det lokalt. Jeg synes bare heller ikke, der er noget galt i, at man har lyst til at læse og bo i København et par år. 

- Ved at nedlægge studiepladserne i de store byer risikerer vi, at der er nogle, der vælger en anden uddannelse, fordi drømmen om et ungdomsliv er at bo i en storby et par år, og hvis de ikke kan kombinere det med at læse til lærer, så kan det være, at de i stedet vælger at tage en akademisk uddannelse, og det er jo faktisk ærgerligt, siger Zenia Stampe.

Det har hun ikke opnået:

1. Hurtigere tog

- Hvor andre partier har været mest interesseret i motorveje, så har vi primært været interesserede i at investere i banedrift. Det er rigtigt, at vi ikke har skabt resultater på kort sigt, men det er virkelig et område, der har brug for opmærksomhed, siger Zenia Stampe.

Hvorfor har du ikke opnået det?

- Det er en vigtig prioritering for os, men der var et overtal af partier, der ønskede asfalt på bekostning af skinner. At der så alligevel kom skinner med, det er vores fortjeneste, for det var det, vi gik ind med. For mig var motorvejen ved Næstved-Rønnede også vigtig og en nødvendig udvidelse. Men ellers har togdriften været det vigtigste for os, og jeg ved, at vores mandat i de forhandlinger var at forhandle for tog og kollektiv infrastruktur, fordi de fleste partier var interesserede i asfalt, siger Zenia Stampe.

Det vil hun arbejde for:

1. Løsninger til borgere uden adgang til fjernvarme

- Vi er kommet med et udspil, som handler om, hvordan de husstande, der ikke er en del af det kollektive forsyningsnet, kan få lettet eller fjernet elafgiften, hvis de har en varmepumpe eller de kan få et statsgaranteret lån, hvis de vil investere i en lidt dyrere luft til vand-varmepumpe. Der er mange, der er ramt i vores område, siger Zenia Stampe.

2. Køgebugt med i kommende marine naturnationalpark

- Det er vigtigt for mig at få Køgebugt med i marinnaturnationalpark Øresund. Det er endnu ikke besluttet, hvor grænsen skal ligge, og jeg er bange for, at det kun bliver den nordlige del af Øresund og ikke får den sydlige med, og det bliver undskyldningen for udnyttelsen af den sydlige del bare kan fortsætte. Jeg synes, det skal stoppes, og vi i stedet laver genopretning. Det er en prioritering for mig, siger Zenia Stampe.

3. Flere penge til kulturen i provinsen

- Vi kommer med et stort kulturudspil, der handler om, hvordan der kommer flere penge ud til kulturinstitutionerne. Blandt andet egnsteatrene. Vores oplæg er, at der bliver afsat penge, så der kan være en til to store egnsteatre i hver region, og der er det helt oplagt at der kommer til at være mindst et i TV2 ØST sendeområde, siger Zenia Stampe.

Hvorfor lige det?

- Det er Sjællands styrke, men også nogle gange ulempe, at der er så meget trafik til København. Også kulturel trafik. Så tager man toget til København for at gå i teatret og til koncerter, og det er også fint, men vi har også brug for at styrke kulturen på Sjælland. Både så der er mere kultur i byerne på Sjælland, men også så vi får bundet Sjælland mere sammen, siger Zenia Stampe.  


Nyhedsoverblik