Voldsomme kommunale besparelser fører til demonstration

I Holbæk Kommune har man onsdag aften vedtaget besparelser for 42,8 millioner i årets budget. Forud for vedtagelsen demonstrerede fagbevægelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den store sparekniv skal frem i Holbæk Kommune, hvor der skal spares 42,8 millioner kroner i årets budget.

Det blev vedtaget af en enig kommunalbestyrelse onsdag aften.

Men forud for mødet var en gruppe faglige organisationer dukket op til en demonstration ved Holbæk Rådhus for at vise deres utilfredshed med kommunens spareplaner.

På pladsen foran rådhuset var der slagsange og stærke holdninger til kommunalbestyrelsens spareplaner.

En af dem, som var mødt op forud for byrådsmødet, var Anja Hoyer Didriksen, som er kredsnæstforkvinde for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Sjælland.

Anja Hoyer Didriksen frygter, at det nye kommunalbudget give større social ulighed.
Anja Hoyer Didriksen frygter, at det nye kommunalbudget give større social ulighed. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Hun fortæller, at man i Dansk Sygeplejeråd frygter, at der vil blive større social ulighed i kommunen, hvis der kommer flere besparelser.

- Vi er i gang med en masse gode forebyggende indsatser, hvor vi allerede kan se, at der bliver sparet på dem, og det får bare store konsekvenser. Det var faktisk nogle indsatser, der gerne skulle give noget godt for borgene på langt sigt og lige pludselig bliver det fjernet, siger hun. 

Besparelser for næsten 43 millioner

Det er høje energipriser og inflationen, som har fået økonomiudvalget i kommunen til at melde ud, at der skal spares 42,8 millioner i 2023.

En anden årsag til, at Holbæk Kommune skal spare, er, at det er staten, som beslutter, at kommunerne skal holde sig inden for en bestemt økonomisk ramme inden for serviceområdet. Et område, der i praksis dækker over den direkte service til borgerne i form af for eksempel personale til vuggestuer, skoler og ældrecentre. Hvis denne ikke overholdes, vil man blive sanktioneret økonomisk.

Læs også
Holbæk skal spare 45 millioner kroner - kan gå ud over tilbud til udviklingshæmmede
Læs også
Holbæk skal spare 45 millioner kroner - kan gå ud over tilbud til udviklingshæmmede

Og netop behovet for mere plads i servicerammen var der flere demonstranter, der efterspurgte, fortæller Anja Hoyer Didriksen.

- Vi står her for at signalere til Holbæk Kommune, at de bliver nødt til at sende et stærkt signal ind til Christiansborg om, at der er brug for hjælp. Man er nødt til at kigge på servicerammen, fordi det er ikke holdbart, at man skærer på den nære kernevelfærd, siger hun.

300 høringssvar

Forud for aftenens kommunalbestyrelsesmøde fortalte, Christina Krzyrosiak Hansen (S), som er borgmester i Holbæk Kommune fortæller, at byrådet havde modtaget over 300 høringssvar.

Christina Krzyrosiak Hansen (S) mener, at der er et behov for mere plads i servicerammen.
Christina Krzyrosiak Hansen (S) mener, at der er et behov for mere plads i servicerammen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Høringssvar, som hun forud for byrådsmødet fortæller, at man har forsøgt at lytte til.

- Det har haft en stor betydning for den beslutning, som vi kommer til at træffe i dag, sagde Christina Krzyrosiak Hansen forud for aftenens kommunalbestyrelsesmøde.

Ved samme lejlighed erklærede hun sig enig med demonstranterne i, at der skal være mere plads i servicerammen.

- Christiansborg bliver nødt til at kigge på, at kommunerne, i den tid vi står i, skal have mere serviceramme at gøre godt med.

Holbæk Kommune er ikke den eneste kommune, der har været nødt til at genåbne budgettet. Sorø Kommune vedtog tidligere på måneden en handleplan, hvor kommunen skulle spare 33  millioner kroner i årets budget.

Vil undgå de værste besparelser

Mange af onsdagens demonstranter var meget bekymrede for, hvordan fremtiden kommer til at se ud med så store besparelser. 

Læs også
Inflationen rammer Holbæk Kommune:
Skal spare flere millioner
Læs også
Inflationen rammer Holbæk Kommune:
Skal spare flere millioner

Men Christina Krzyrosiak Hansen forsikrer om, at kommunalbestyrelsen har forsøgt at gå uden om de besparelser, der ville ramme hårdest.

- Jeg ved godt, at mange af dem som demonstrerer er meget bekymrede for eksempelvis skoleområdet, hvor der tidligere var lagt op til, at pædagogerne skulle ud af undervisningen, men det vedtager vi ikke. 

- Jeg forstår bekymringen, men vi har også lyttet til dem og kommer til at vedtage det bedst mulige forslag lige om et øjeblik, sagde borgmesteren til TV2 ØST kort tid inden kommunalbestyrelsesmødet gik i gang. Nyhedsoverblik