Velgørende strikkefælleskab fra Orø vokser: Hjemmestrikkede uldsokker er i høj kurs

Strikkefællesskabet Kantmaskerne har på få år bredt sig fra Orø til det meste af Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver anden uge mødes omkring 10 kvinder i Holbæk for at strikke. De er en del af strikkefællesskabet Kantmaskerne.

Det var en lille gruppe kvinder fra Orø, der for seks år siden startede Kantmaskerne, for at lave hjemmelavet strikketøj til hjemløse og andre udsatte, fortæller gruppens stifter Marianne Haugaard

quote Hjemmestrikkede sokker og hjemmestrikkede uldsokker er i høj kurs, de kan ikke købes rigtigt mere, og hvis de kan, koster de enormt meget

Marianne Haugaard

- Jeg spurgte kvinderne derovre, om der var nogle, der havde lyst til at være med til at strikke til Kirkens Korshærs varmestue i Holbæk, og der var nogle der sagde ja, det ville de godt være med til, og så begyndte vi at strikke, siger hun. 

Strikkerierne begyndte på Orø, men breder sig stille til hele landet, fortæller stifter Marianne Haugaard
Strikkerierne begyndte på Orø, men breder sig stille til hele landet, fortæller stifter Marianne Haugaard
Foto: TV ØST

Nye medlemmer strømmede til

Gennem Facebook fandt flere strikkeentusiaster vej til gruppen, heriblandt Ingrid Schmidt.

- Jeg fandt dem på Facebook og tænkte, at det var et rigtigt godt projekt, det ville jeg gerne være med til, forklarer hun.

Vokseværk fik i første omgang gruppen til at rykke fra Orø til større lokaler i Holbæk.

Men medlemmerne blev ved med at strømme ind, og i dag er der lignende grupper ni forskellige steder rundt om i landet og over 400 medlemmer på Facebook.

- Jeg synes det er fantastisk, jo flere der er med til at strikke, jo flere mennesker kan vi hjælpe, og der er stadigvæk mennesker derude, som har brug for det, vi laver, men som vi ikke kan give det til, fordi vi ikke kan nå at lave nok, så derfor er der brug for alle de hænder, vi overhovedet kan komme i kontakt med, siger Marianne Haugaard. 

De varme huer og sokker bliver afleveret til blandt andet forsorgshjemmet Karlsvognen i Holbæk.
De varme huer og sokker bliver afleveret til blandt andet forsorgshjemmet Karlsvognen i Holbæk.
Foto: TV ØST

Hjemmelavet strik vækker glæde

Kantmaskerne producerer mange sække fyldt med strikketøj, som de afleverer til velgørende organisationer i lokalområdet blandt andet til Forsorgshjemmet Karlsvognen i Holbæk.

Ifølge afdelingsleder på Karlsvognen Jørgen Fregerslev vækker strikketøjet stor lykke.

- Langt de fleste siger tusinde tak og er enormt glade. Hjemmestrikkede sokker og hjemmestrikkede uldsokker er i høj kurs, de kan ikke købes rigtigt mere, og hvis de kan, koster de enormt meget, siger han.

De glade tilbagemeldinger varmer Marianne Haugaard.

- Det er rigtigt dejligt, for det er jo faktisk det, der er meningen med det hele, at de ting vi fremstiller, de kommer ud og gør glæde, gavn og nytte, at de varmer nogle kolde fødder i nogle kolde måneder, siger hun.

Kantmaskerne tager glædeligt imod flere medlemmer - man kan finde flere oplysninger om, hvordan man bliver medlem på gruppens Facebookside.