Urtesalt og friskost: Lær at lave mad som en viking

Mens mændene var på togt i deres vikingeskibe, lavede kvinderne mad derhjemme. Du kan nemt gøre dem kunsten efter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Historiebøgerne byder på mange fortællinger om vikinger, der rejste ud i hjemmebyggede skibe og plyndrede, hvor de nåede frem. De spiste kød og drak mjød, men de er ikke ligefrem kendt for kulinarisk kunst i køkkenet.

Men det er en skam. 

Vikingemad er nemlig meget mere end kød og mjød. På årets vikingemarked på Orø var der rig mulighed for at se, hvordan kvinderne jonglerede med lerkrukkerne over bålet og fandt vilde urter.

Her får du et par af opskrifterne i en opdateret version, så du sagtens kan lave dem hjemme i køkkenet.

Sagas friskost

Du skal bruge:

  • En gryde på cirka 3 liter eller en lerkrukke med låg, hvis du vil lave retten over bål.
  • Et osteklæde/viskestykke/dørslag beklædt med kaffefiltre
  • 1 liter kærnemælk
  • 1 liter tykmælk (eller 1/2 liter - afhængig af, hvor cremet osten skal være)
  • Salt, peber og kryderurter efter smag. Du kan også bruges honning, nødder, mynte osv.

Sådan gør du:

  • Hæld kærnemælk og tykmælk i gryden.
  • Sæt gryden på komfuret og varm langsomt op. Rør ikke i gryden.
  • Lad retten simre - IKKE spilkoge - i 1/2 til 1 time. Osten er færdig, når den har samlet sig og ligger og flyder rundt i vallen i gryden.
  • Tag gryden af varmen, hæld den forsigtigt op i klædet og lad den dryppe af. Konsistensen skal være nogenlunde som smuldret fetaost.
  • Nu kan du så krydre med de krydderurter, du ønsker.

Hvis du vil lave retten over bål, som vikingerne gjorde, kan du sagtens gøre det. Kærnemælk og tykmælk skal så hældes i en lerkrukke med låg og stilles i kanten af bålet. Krukken skal vendes regelmæssigt, og kogetiden varierer - men det kan sagtens tage 4 timer. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Du kan både lave friskost over bål og på komfuret.
Du kan både lave friskost over bål og på komfuret. Foto: TV2 ØST

Et lille fif kan være at blande lidt fløde i den færdige ost. Det gør den mere cremet.

- Det smager godt, og det er en stor tilfredsstillelse at spise noget, man har brugt så mange timer på at forberede. Og så kan jeg rigtig godt lide at servere osten for nogen og se, når de spiser det hele, fordi de slet ikke kan lade være, siger Saga Halberg, som har været viking de sidste fem år.

Cathrines Urtesalt

Du skal bruge:

  • Cirka 100 gram salt (alle typer salt kan bruges)
  • Et par fed hvidløg
  • Og så skal du på jagt i naturen efter: gråbynke, mælkebøtte, peberrod og brændenælde. Du kan også sagtens bruge andre krydderurter. Kun fantasien sætter grænser. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Du kan bruge naturens egne urter til urtesalt.
Du kan bruge naturens egne urter til urtesalt. Foto: TV2 ØST

Sådan gør du:

  • Find de krydderurter, du vil bruge og hak dem groft.
  • Blandt salt og krydderurter og blend eller hak det hele i en foodprocessor, indtil plantesaften er trukket ind i salten og massen er blevet grøn.
  • Tør salten - enten i solen eller i ovnen på 50 grader. Du kan se, når salten er tør, fordi den skifter farve, og du kan også mærke efter.
  • Opbevar salten i et glas med tætlukkende låg.

- Salten kan holde sig i årevis, men den kan miste lidt af smagen, jo længere tid du opbevarer den. Du kan bruge alle de urter, du har lyst til, men det er ret vigtigt, at du er opmærksom på, om de er giftige, siger Cathrine Dolleris, som til daglig bor på Orø. 

Sådan ser urtesalten ud, når den er færdig.
Sådan ser urtesalten ud, når den er færdig. Foto: TV2 ØST

Nyhedsoverblik