Politimand fra Holbæk tegnede kz-lejrens rædsler - nu er de skænket til museum

Tegningerne er lavet af den danske politimand Axel Munk-Andersen. Han blev i 1944 sendt til Buchenwald, hvor han med pen og papir skildrede livet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Museum Vestsjælland har fået fat i nogle helt særlige tegninger. Tegningerne skildrer livet i koncentrationslejren Buchenwald. De er tegnet af politimanden Axel Munk-Andersen, der var født og opvokset i Holbæk.

quote Det er meget stærke billeder, det er dagligdagen i sådan en fangelejr.

Karen Munk-Nielsen leder af Holbæk Museum

Axel Munk-Andersen blev sendt til den tyske koncentrationslejr nær Leipzig, da politiet blev taget til fange af tyskerne i september 1944 under 2. verdenskrig. 

Den danske politimand var en dygtig tegner, og under tiden i Buchenwald tegnede og skildrede han hverdagen i koncentrationslejren.

- Billederne fortæller om livet i lejeren og betingelserne for politiet og medfangerne, og hvor heldige de var, at de fik de Røde-korspakker, der blev sendt til dem, hvilket gjorde, at langt de fleste overlevede og blev sendt hjem med hvide busser i 1945, fortæller Karen Munk-Nielsen, leder af Holbæk Museum 

Aksel Munk Andersen kom med de hvide busser til København på selve befritelsesdagen, 5. maj 1945.

Billederne fortæller om livet i lejeren og betingelserne for politiet og medfangerne. Axel Munk-Andersen måtte ikke tegne alle rædslerne, men det gjorde han nu alligevel, fortæller Karen Munk-Nielsen, leder af Holbæk Museum.
Billederne fortæller om livet i lejeren og betingelserne for politiet og medfangerne. Axel Munk-Andersen måtte ikke tegne alle rædslerne, men det gjorde han nu alligevel, fortæller Karen Munk-Nielsen, leder af Holbæk Museum. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Fik lov til at tegne

For nyligt valgte Axel Munk-Andersens arvinger at forære Holbæk Museum de mere end 100 tegninger, som Axel Munk-Andersen tegnede under og efter tiden i Buchenwald.

- Vi er taknemlige for at have fået tegningerne. For når det er på museet, er det alles ejendom – en gave til fremtiden, så vi husker, hvad der skete under 2. verdenskrig, siger Karen Munk-Nielsen og tilføjer:

- Det er meget stærke billeder, det er dagligdagen i sådan en fangelejr.

Axel Munk-Andersen var født og opvokset i Holbæk. Han blev sendt til den tyske koncentrationslejr nær Leipzig, da politiet blev taget til fange af tyskerne i september 1944, under 2. verdenskrig.
Axel Munk-Andersen var født og opvokset i Holbæk. Han blev sendt til den tyske koncentrationslejr nær Leipzig, da politiet blev taget til fange af tyskerne i september 1944, under 2. verdenskrig. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Axel Munk-Andersen blev sammen med 2.000 andre danske politifolk taget til fange af tyskerne i september 1944. Helt undtagelsesvis fik han lov at tegne, for tyskerne kunne se, at han havde talent.

Et øjenvidne fra fortiden

Tegningerne er tegnet på små papirlapper og nodepapir.

- Tyskerne kunne godt se, han var god til at tegne, nogle af dem ville gerne tegnes af ham, så de skaffede nodepapir fra Leipzig. Det kunne godt være, man ikke havde mad, men papir, det havde man, for man var et kulturfolk, fortæller museumslederen.

Udover at være et øjenvidne fra fortiden kan tegningerne også bruges i forskningen. Flere af tegningerne er med i en ny bog om besættelsen i Holbæk Amt.


Nyhedsoverblik