Strejker for klimaet i Jyderup: - Vi er utilfredse med det, der sker på klimafronten

Elever fra Jyderup Højskole sørgede i dag for med bannere og sange, at et globalt klimaopråb også blev hørt i den vestsjællandske stationsby.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På torvet i Jyderup blev der i dag grebet til bannere og slagsange for klimaet. En gruppe elever fra Jyderup Højskole havde nemlig valgt at slutte sig til den verdensomspændende markering blandt klimaaktivister, som mener, der politisk bliver gjort alt for lidt for at bremse den globale opvarmning.

- Vi vil gerne med sådan en klimastrejke vise alle omkring os, både medier, politikere og lokale, at vi er utilfredse med det, der sker på klimafronten lige nu, siger Louise Lorentzen, elev på Jyderup Højskole.

quote Jeg tænker, at det, at vi er i flere lokale byer og ikke kun i København, gør en stor forskel

Emma Hewison, højskoleelev, Jyderup Højskole

- Det synes vi faktisk ikke, der er nogen grund til, vi skal leve med, når vi kan gøre noget ved det nu – det kræver bare, at vores politikere og vi alle sammen tager ansvar for at lave en solid grøn omstilling nu, tilføjer hun.

I hele verden har navnligt unge mennesker i dag, den 24. september, brugt nogle timer på at gå på barrikaderne i klimaets navn.

Alene syd for den danske grænse i Tyskland tæller aktionerne under banneret Globaler Klimastreik flere hundrede, imens der herhjemme er aktioner samlet i ti byer – blandt andet i Jyderup.

- Jeg synes, det har været en rigtig hyggelig dag. Der mødte nogle dejlige folkeskoleelever op, og vi har haft en rigtig dejlig dag og malet nogle flotte bannere, siger  Louise Lorentzen, elev på Jyderup Højskole til TV2 ØST.
- Jeg synes, det har været en rigtig hyggelig dag. Der mødte nogle dejlige folkeskoleelever op, og vi har haft en rigtig dejlig dag og malet nogle flotte bannere, siger Louise Lorentzen, elev på Jyderup Højskole til TV2 ØST. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Og at få klimaopråbet helt ud i lokalsamfundene er vigtigt, påpeger Emma Hewison, der også er elev på Jyderup Højskole.

- Det er jo rundt omkring i Danmark i dag, så jeg tænker, at det, at vi er i flere lokale byer og ikke kun i København, gør en stor forskel, siger hun og tilføjer:

- Vi vil det her. Selv i helt små byer som Jyderup, kræver borgerne klimahandling.

Slagsange fra højskolesangbogen

Foruden slagsange, hvor forbipasserende blandt andet fik lejligheden til at stemme i til højskolesangene Frit Land af Carl Emil Petersen og Skipper Klements Morgensang af Ebbe Kløvedal Reich, blev der også malet bannere.

Med bannere og slagsange håber elever fra Jyderup Højskole at få skabt pres på politikerne for mere ambitiøse klimamål.
Med bannere og slagsange håber elever fra Jyderup Højskole at få skabt pres på politikerne for mere ambitiøse klimamål. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Vi har taget vores højskolesangbøger med og sunget nogle sange, og vi har lavet nogle kampråb. Og så har vi taget nogle materialer og noget gammelt pap med til at male nogle bannere, så vi er klar til klimamarchen, som er i november – så det er også en lille optakt til det, fortæller Louise Lorentzen.

Det var ikke kun elever fra højskolen, som endte med at tage del i klimaopråbet i Jyderup. Også en gruppe skoleelever havde valgt at tilslutte sig dagens skolestrejke for klimaet, som kulminerede med omkring 50 deltagere.

- Alle har været megamotiverede og engagerede og har lavet bannere og virker bare megaglade, så det er rigtig dejligt, siger Emma Hewison, elev på Jyderup Højskole.
- Alle har været megamotiverede og engagerede og har lavet bannere og virker bare megaglade, så det er rigtig dejligt, siger Emma Hewison, elev på Jyderup Højskole. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Konceptet med skolestrejker for klimaet udspringer fra, at den svenske klimaaktivist Greta Thunberg droppede undervisningen og indledte den første skolestrejke for klimaet en fredag tilbage i 2018.

Siden har klimastrejkerne bredt sig til flere byer gennem organisationen Fridays for Future, og i dag er det således den 162. fredag, hvor der bliver lavet strejke for klimaet – i dag samlet 1434 steder kloden over.

Læs også
Elever i strejke:
- Gør noget ved klimaet, så følger vi skemaet
Læs også
Elever i strejke:
- Gør noget ved klimaet, så følger vi skemaet

Vreden blandt aktivisterne udspringer blandt andet af den klimarapport, som blev fremlagt af FN i sidste måned. Ifølge denne rapport, der tæller 3.000 sider, er kloden i alvorlige vanskeligheder forårsaget af menneskeskabt CO2-udledning.

Ifølge eleverne har højskolen som sådan ikke andel i dagens strejke – men flere af dem følger linjen på Jyderup Højskole, der har navnet Grøn Guerilla, hvor man blandt andet finder workshops omhandlende klimakamp, handlekraft og jord under neglene.


Nyhedsoverblik