To unge for retten: Satte ild til historisk mølle

To unge mænd sidder i dag, torsdag, for Retten i Holbæk. De er begge tiltalt for at stå bag branden på en flere hundrede år gammel stubmølle i Holbæk tilbage i maj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skaderne på møllen var omfattende, da ilden tilbage i maj endelig døde ud.

Det var en lørdag aften, at tingene i forbindelse med en ungdomsfest, gik helt galt. Dengang oplyste politiet, at vidner havde fortalt dem, at de to unge mænd i forbindelse med festen var brudt ind i stubmøllen. Her havde de lavet bål, som de tabte kontrollen over. 

Måtte tilkalde forstrækninger

Branden tog så godt fat i den fredede træbygning, at brandvæsenet måtte tilkalde forstærkninger og bruge havvand fra fjorden til at slukke branden.

Brandvæsnet måtte samtidig få hjælp af en drone med varmefølsomt kamera, så de kunne dirigere vandstrålerne mod skjulte ildlommer i bygningen. 

Kan blive mødt af stort erstatningskrav

De to unge på dengang henholdsvis 16 og 17 år fra Jyderup og Holbæk blev efterfølgende anholdt og sigtet. De blev varetægtsfængslet og anbragt i surrogat på en lukket institution for unge.

Torsdag sidder de to så for retten tiltalt for ildspåsættelse. Ifølge Nordvestnyt, der har fået aktindsigt i anklageskriftet, så har møllebyggeren, der skal stå for restauration anslået, at skaderne løber op i 4,6 millioner kroner. Og de to unge mænd vil, hvis de bliver kendt skyldige, afkrævet erstatning i sagen.

Udover tiltalen for ildspåsættelse, så vil den ældste af de tiltalte ifølge Nordvestnyt også skulle for retten for at have haft sex med en mindreårig pige. 

TV ØST følger retssagen dagen igennem. Du kan følge med her på tveast.dk.
 

Fakta om Søndersted Stubmølle