¨

To unge for retten: Satte ild til historisk mølle

00:35

To unge mænd sidder i dag, torsdag, for Retten i Holbæk. De er begge tiltalt for at stå bag branden på en flere hundrede år gammel stubmølle i Holbæk tilbage i maj.

Skaderne på møllen var omfattende, da ilden tilbage i maj endelig døde ud.

Det var en lørdag aften, at tingene i forbindelse med en ungdomsfest, gik helt galt. Dengang oplyste politiet, at vidner havde fortalt dem, at de to unge mænd i forbindelse med festen var brudt ind i stubmøllen. Her havde de lavet bål, som de tabte kontrollen over. 

Læs også Unge mænd i retten for at sætte ild til historisk mølle

Måtte tilkalde forstrækninger

Branden tog så godt fat i den fredede træbygning, at brandvæsenet måtte tilkalde forstærkninger og bruge havvand fra fjorden til at slukke branden.

Brandvæsnet måtte samtidig få hjælp af en drone med varmefølsomt kamera, så de kunne dirigere vandstrålerne mod skjulte ildlommer i bygningen. 

Læs også Efter brand i stubmølle: Nu er politiets undersøgelse slut

Kan blive mødt af stort erstatningskrav

De to unge på dengang henholdsvis 16 og 17 år fra Jyderup og Holbæk blev efterfølgende anholdt og sigtet. De blev varetægtsfængslet og anbragt i surrogat på en lukket institution for unge.

Torsdag sidder de to så for retten tiltalt for ildspåsættelse. Ifølge Nordvestnyt, der har fået aktindsigt i anklageskriftet, så har møllebyggeren, der skal stå for restauration anslået, at skaderne løber op i 4,6 millioner kroner. Og de to unge mænd vil, hvis de bliver kendt skyldige, afkrævet erstatning i sagen.

Udover tiltalen for ildspåsættelse, så vil den ældste af de tiltalte ifølge Nordvestnyt også skulle for retten for at have haft sex med en mindreårig pige. 

TV ØST følger retssagen dagen igennem. Du kan følge med her på tveast.dk.
 

Fakta om Søndersted Stubmølle 

Blev bygget omkring år 1700
Den stod oprindeligt i Butterup nær Tuse vest for Holbæk, men blev i 1875 flyttet otte kilometer sydpå til Søndersted. 
I 1928 blev den ikke længere brugt som mølle, og i 1938 blev den flyttet til Strandparken.
Den var - heller ikke før branden - funktionsdygtig som mølle.
Søndersted Stubmølle har en stor kulturhistorisk værdi, som en historisk landbrugsbygning fra tiden før landbruget blev industrialiseret. 

Kilde: Kulturarv.dk
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App