Unge med misbrug opsøges i skolen

Flere skoler i Holbæk får besøg af kommunens ungebehandling, som i skoletiden taler om alkohol, stoffer og alt andet svært i livet med de unge misbrugere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bilen glider gennem det nordvestsjællandske landskab.

Bag rattet sidder Katrine Linneboe. Hun er ungebehandler på Ungebehandlingen Sofiehuset i Holbæk - en del af kommunens nye strategi om at være opsøgende og tilgængelige på misbrugsområdet.

Det skriver Ritzau.

Godt at møde de unge

Derfor er hun på vej til PH Produktionsskolen i Tølløse, som hun besøger hver torsdag.

- Det giver god mening at møde de unge i et miljø, som de kender, og som de er trygge ved at være i. Og hvor tilgængeligheden er stor, for de skal ikke flytte sig for at snakke med os, siger hun.

Let at få hjælp

Nogle uger har behandlerne aftaler med unge på forhånd - andre uger er der ingen aftaler, men så har skolens lærere måske en ung, som de gerne vil have behandlerne til at tale med.

Én af de unge på produktionsskolen er Emma på 17 år. Hun mener, at der var gået lang tid, før hun selv havde søgt hjælp, hvis ikke ungebehandlerne havde kontaktet hende.

- Det vigtigste er, at Katrine kommer her på skolen. Der er mange steder, hvor du kan få hjælp, også anonymt. Men hun kommer her, så jeg ikke skal afsætte tid og finde overskud til at tage ud til hende. Det er svært for mange, som har et misbrug, siger hun.

5 samtaler

Produktionsskolen i Tølløse er blot én af mange skoler i kommunen, som ungebehandlerne besøger hver uge.

Også heltidsskolen, 10. klasse-centret, erhvervsskolen og - efter sommerferien - teknisk skole får besøg. Og på sigt også gymnasierne.

Ungebehandlingen tager sig af unge på op til de 20 år. De kan tilbydes én til fem anonyme samtaler, før forældrene kontaktes. Og med behandlingsgarantien starter behandlingen senest 14 dage efter.

Sunder forhold til rusmidler

Målet er ikke, at de unge skal være helt ude af misbruget som med voksne. Men de skal "flytte sig", så de får et sundere forhold til alkohol og stoffer og kan passe skole og arbejde.

Og det får faktisk 7 ud af 10 unge, vurderer de i ungebehandlingen.

- Kan vi forebygge, at en ung ender i et alvorligt misbrug, ikke får en uddannelse, får en tilværelse på kontanthjælp - så er det både positivt for den enkelte og for samfundet, siger centerleder Pernille Winther.

/Ritzau/