¨

Unge mænd blev overfaldet af rockere med økser og bat – i dag vidnede de i retten

Selvom tre ud af fire tiltalte Bandidos-rockere har valgt ikke at være til stede i retten, er retssag om grov vold begyndt.

Sådan så der ud efter slagsmålet ved Havevang i Holbæk. Foto: Michael Johannessen

- Vi står og venter på bussen. Pludselig kører der tre biler langsomt forbi os. De stopper og 10-15 mænd vælter ud. I hænderne har de økser, hamre og bat. De er høje, muskuløse, tatoverede og mange af dem er skaldede. De omringer os og begynder at slå.

Der er ingen tvivl om, at det var en voldsom oplevelse, de unge mænd ved busstoppestedet i boligområdet Havevang havde den 7. oktober 2018, da de stod og ventede på bussen.

De skulle ind til Holbæk by for at se fodbold. Men i stedet blev de overfaldet og slået så voldsomt, at de efterfølgende blev kørt på skadestuen for at blive lappet sammen for adskillige skader.

En af de unge mænd forklarede i retten, at han blev slået i ryggen med formentlig en hammer. Han havde et snitsår i hoften, der skulle syes, og han havde flænger i hovedet.

Artiklen fortsætter under billedet.

De tre mænd stod ved dette busstoppested i Holbæk, da de blev overfaldet tilbage i 2018 Foto: Lars Andersen - TV ØST

En anden forklarede, at han blev trampet i ansigtet, så han kunne mærke sine briller bliver presset ind, han så en mand, der forsøgte at ramme ham i ansigtet med en økse og værgede for sig med hænderne, hvorfor han fik flere sener skåret over i hænderne. Han er blevet opereret flere gange, både ved øjet og i hænderne.

Begge mænd har desuden fortalt, at de har haft psykiske mén efter overfaldet og ikke tør gå ud alene, når det er mørkt.

Tiltalte gik fra retsmøde

De to unge mænd, der i dag skulle fortælle om overfaldet, havde betinget sig, at de fire Bandidos-rockere, der er tiltalt for at stå bag overfaldet, ikke var til stede i retten, imens de afgav forklaring. Det var nu ikke fire, men kun en Bandidos-rocker, der blev ført ind i lytterummet. De andre var slet ikke til stede.

Sagen er allerede to gange blevet udsat, fordi tre af de fire tiltalte mænd ikke mødte op til retsmøderne. Den sidste har ikke noget valg – han sidder varetægtsfængslet, fordi han er tiltalt i en sag om knivdrab, og bliver eskorteret ind i retten af kriminalforsorgen.

Tirsdag blev også to af de andre tiltalte hjulpet ind i retten af politiet, der havde anholdt dem og fået dem til at møde op. Den sidste af de tiltalte kunne politiet ikke finde. Men det var dog en stakket frist, for allerede under den første pause forsvandt de to tiltalte igen, og har ikke siden vist sig i retssal A. 

Artiklen fortsætter under videoen.

00:56

Retssagen udspringer af voldelige sammenstød mellem Bandidos og en gruppering fra Vangkvarteret, som stod på i efteråret 2018.

Luk video

Nægter sig skyldige

Udover overfaldet på de tre unge mænd den 7. oktober 2018 er to af Bandidos-rockerne også tiltalt for at have overfaldet en yngre mand tre dage senere, den 10. oktober klokken 0.40 om natten.

Ifølge anklageskriftet opsøgte de to mænd og en ukendt medgerningsmand den unge mand på hans adresse i Nykøbing Sjælland. Den unge mand blev så bange, at han i underbukser flygtede ud ad et vindue, og blev mødt af en gerningsmand, der slog ham over armen med en genstand, der mindede om en totenschlæger. Den unge mand brækkede håndleddet, fordi han forsøgte at afværge et slag mod hovedet.

De fire tiltalte nægter sig skyldige i overfald og vold, men flere af dem erkender nogle af de mange småforhold, herunder besiddelse af ulovlige knive, der er i sagen.

Retssag kan belyse konflikt mellem bander

Sagen er interessant, fordi den kan belyse, hvad det er for en konflikt, der verserede mellem Bandidos og en gruppe af unge mænd, der af politiet kaldes Vang-gruppen, fordi de holder til i boligområdet Vangkvarteret i Holbæk. En konflikt, som mange borgere i Holbæk var urolige over.

Dels blev flere personer overfaldet på åben gade, dels blev der kastet med brandbomber, og politiet indførte visitationszoner i Holbæk. Konflikten kulminerede ifølge politiet, da den 18-årige Zobair Saidi den 28. april 2019 blev skudt med fem skud i Ladegårdsparken i Holbæk. Tre andre Bandidos-rockere sidder varetægtsfængslet for drabet.

Dagens to vidner, der begge altså er forurettede i sagen, nægter dog at være en del af Vang-gruppen, og nægter at være i konflikt med Bandidos.

Sagen fortsætter med afhøring af vidner onsdag, uanset, om de tiltalte er mødt frem eller ej. Retten har afsagt en anholdelsesbeslutning for de tre tiltalte, der tirsdag ikke deltog i retsmødet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App