¨

Ukrainer mistede livet i kornsilo – nu betaler landmand bøde på 80.000 kroner

00:23

En 34-årig ukrainsk mand mistede i oktober 2017 livet, da han faldt ned i en kornsilo på et landbrug ved Tølløse på Nordvestsjælland. Nu, snart tre år efter, er sagen afsluttet. Video: René Lind

I 2017 omkom en ukrainsk mand i en kornsilo, mens han udførte sit arbejde. Nu har stor svineproducent betalt en bøde for brud på arbejdsmiljøloven.

En af landets største svineproducenter, Peter Kjær Knudsen, har i september betalt en bøde på 80.000 kroner for at have overtrådt loven om arbejdsmiljø. 

Det bekræfter Midt- og Vestsjællands Politi over for TV2 ØST.

Bøden er blevet udstedt på baggrund af en arbejdsulykke i oktober 2017, hvor en 34-årig ukrainsk landbrugsarbejder mistede livet på en gård nær Tølløse. Den 34-årige var i gang med at fjerne spirende korn i en kornsilo, da han pludselig blev suget ned i et hul i korndyngen og blev kvalt.

Først fire timer efter ulykken lykkedes det for redningsarbejdere at grave manden fri.

Landmands ansvar

Fagbladet 3F har tidligere søgt aktindsigt i sagen hos Arbejdstilsynet, og af den fremgår det, at medarbejderen ikke var udstyret med en sikkerhedsline i forbindelse med arbejdet oven på kornet i siloen.

Det fremgår også, at der på siden af siloen var advarselstavler, der viste, at der kunne være luftlommer i kornet, og at man derfor ikke måtte gå derind. Da Arbejdstilsynet få timer efter ulykken undersøgte siloen, blev det dog konstateret, at advarselstavlerne var ”umulige at se”, skriver Fagbladet 3F. 

Politiet har i samarbejde med Arbejdstilsynet nu slået fast, at det var Peter Kjær Knudsens ansvar at sikre, at arbejdsmiljøet omkring siloen var i orden. I august i år modtog Peter Kjær Knudsen derfor et bødeforlæg på 80.000 kroner for brud på loven om arbejdsmiljø i forbindelse med dødsulykken, som han nu har betalt.

Sagen er endeligt afsluttet

Det er snart tre år siden, at ulykken fandt sted. Den lange sagsbehandling skyldes, at det i første omgang var Peter Kjær Knudsens søn og forretningspartner, Knud Kjær Knudsen, der var tiltalt for at have overtrådt arbejdsmiljøloven.  

Den 28. januar 2019 blev Knud Kjær Knudsen frikendt ved Retten i Holbæk og slap dermed for at betale bøden på 80.000 kroner. Selvom det er Knud Kjær Knudsen, der ejer den gård, hvor ulykken fandt sted, var selve siloen nemlig lejet af Peter Kjær Knudsen, der dermed havde ansvaret som arbejdsgiver.

Midt- og Vestsjællands Politi indledte i kølvandet på frikendelsen af Knud Kjær Knudsen en efterforskning af dødsulykken. Det er den efterforskning, der nu er mundet ud i en bøde til Peter Kjær Knudsen på de 80.000 kroner.

Enke fik erstatning

Den 34-årige ukrainer efterlod sig en enke samt en dengang 3-årig søn og en 8-årig datter.

I september 2018 blev det ifølge Fagbladet 3F afgjort, at enken havde ret til erstatning for tab af forsørger efter Arbejdsskadeloven. Her blev hun i tre år tilkendt et skattepligtigt beløb på 5.877 kroner om måneden.

I begyndelsen af 2020 modtog familien derudover en mererstatning på i alt 665.000 kroner efter erstatningsansvarsloven. Erstatningen blev betalt af Peter Kjær Knudsens firmas forsikringsselskab, Topdanmark.

Det er ikke lykkedes TV2 ØST at komme i kontakt med Peter Kjær Knudsen. Han oplyser dog til Fagbladet 3F, at han ingen kommentarer har til sin bøde på 80.000 kroner for brud på loven om arbejdsmiljø.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App