Udsigt til frie tøjler glæder Holbæk Lærerkreds og lokal skolebestyrelse

Holbæk Kommune kan se frem til mere selvbestemmelse på skoleområdet. Det glæder Holbæk Lærerkreds og en lokal skolebestyrelse sig til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er en tydeligt glad næstformand for Holbæk Lærerkreds, der har fulgt med i statsministerens åbningstale af Folketinget tirsdag formiddag.

Her kunne hun se Mette Frederiksen (S) foreslå, at syv udvalgte kommuner får mere frihed på udvalgte velfærdsområder. Det gælder blandt andet Holbæk Kommune, der vil, hvis forslaget bliver stemt igennem, få sløjfet flest mulige regler og love indenfor skoleområdet. Det betyder blandt andet, at der ikke bliver stillet krav til nationale test, et minimum antal timer med videre.

quote Vi har jo længe sagt, at vi i folkeskolen har for mange restriktioner og krav

Louise Hjelm Villadsen, næstformand Holbæk Lærerkreds

Og netop det glæder Holbæk Lærerkreds.

- Det vil gøre hverdagen en smule lettere. Det der med, at vi selv kan gå ind og få indflydelse på, hvordan vi griber tingene an. Hvordan vi i Holbæk Kommune laver den bedste folkeskole sammen. Det tænker jeg i høj grad vil være en kæmpe mulighed for lærere, forældre og elever, siger næstformand Louise Hjelm Villadsen.

Læs også
Regeringen vil give Holbæk frit spil på skoleområdet: - Vi kan lave endnu bedre skole
Læs også
Regeringen vil give Holbæk frit spil på skoleområdet: - Vi kan lave endnu bedre skole

Nis Rømer, der er skolebestyrelsesformand på Holbæk By Skole, har også svært ved at få armene ned.

- Det er jeg særskilt lykkelig for. Det er noget, vi har drømt om men ikke turdet håbe på, siger han.

For mange restriktioner

Ifølge Louise Hjelm Villadsen er der flere ting, folkeskolen i dag skal leve op til, som ikke fungerer. Derfor glæder hun sig over, at der nu er nogen, der har lyttet.

- Vi har jo længe sagt, at vi i folkeskolen har for mange restriktioner og krav, og hvis vi nu kan begynde at lave det, der virker, så ville det da være fantastisk, siger hun og fortsætter:

- Vi har nogle nationale tests, der ikke fungerer optimalt. Vi har nogle restriktioner i forhold til elevplaner, der ikke giver det, vi gerne vil have, de skal give. Det, at vi nu får noget medindflydelse på at gøre det, der virker, det vil være rigtig godt.

Motalavej
Læs også
Efter uro på Motalavej - regeringen vil slå hårdt ned i ghettoer
Motalavej
Læs også
Efter uro på Motalavej - regeringen vil slå hårdt ned i ghettoer

Også Nis Rømer ser frem til de mulige lempelser af reglerne for, hvordan skolerne i Holbæk skal drives.

- Der er mange steder, hvor vi er bundet meget tæt, i forhold til  hvilke timetal vi skal have på bestemte emner. Der er meget lidt plads til at prøve valgfag af, og der er også kun begrænset plads til, at elever har indflydelse på hverdagen, siger han.

Artiklen fortsætter under videoen.

Statsminister Mette Frederiksen fortalte i sin åbningstale, at hun vil give Holbæk Kommune frit spil på skoleområdet.

Kortere skoledage, elevdemokrati og bæredygtighed

Hvad der præcis skal laves om, vides ikke nu. Først skal forslaget vedtages, og så lagde Mette Frederiksen op til, at borgmestrene skal samarbejde med kommunalbestyrelserne og de øvrige relevante aktører og på den måde finde de bedste løsninger netop for dem.

quote Drømmen er en kortere skoledag til vores elever, så de har det godt

Louise Hjelm Villadsen, næstformand Holbæk Lærerkreds

Her er det ikke utænkeligt, at Holbæk Lærerkreds bliver inddraget i Holbæk Kommune, og Louise Hjelm Villadsen ved godt, hvad hun vil foreslå.

- Drømmen er en kortere skoledag til vores elever, så de har det godt, og vi får nogle flere muligheder for at lave to-lærer-ordninger. Under corona fandt vi ud af, at der kunne de lange skoledage ikke lade sig gøre, så vi fik kortere skoledage, og eleverne blomstrede langt mere, end de har gjort i en lang periode. Det ville være det første skridt, men så har vi også nogle nationale tests som skal ud til højre, fordi de ikke fungerer. De måler helt forkert på vores elever, mener Louise Hjelm Villadsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det er jeg særskilt lykkelig for. Det er noget, vi har drømt om men ikke turde håbe på, siger Nis Rømer, der er skolebestyrelsesformand på Holbæk By Skole.
- Det er jeg særskilt lykkelig for. Det er noget, vi har drømt om men ikke turde håbe på, siger Nis Rømer, der er skolebestyrelsesformand på Holbæk By Skole. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Nis Rømer fra Holbæk By Skole drømmer om, at elever kan kan inddrages i endnu højere grad i udformningen af deres egen skole.

- En af de ting, vi arbejder med for tiden, er at styrke elevdemokratiet. Et andet sted, hvor vi rigtigt gerne vil bryde nogle grænser ned, er angående bæredygtighed. Det er noget, der virkelig berører de unge og er utroligt vigtigt for dem, lyder det fra skolebestyrelsesformanden.

En fælles proces

Nu er det ikke kun Holbæk Lærerkreds og Holbæk By Skole, der kommer til at bestemme alene. Derfor skal arbejdet snart begynde med at finde ud af, hvordan man laver de bedste skoler i Holbæk Kommune, og den proces ser Louise Hjelm Villadsen og Nis Rømer frem til.

quote Engagementet brænder lokalt

Nis Rømer, skolebestyrelsesformand på Holbæk By Skole

- Det er jo noget, vi gør i fællesskab, så det, at vi har en forvaltning og en lærerkreds, nogle lærere og nogle ledere, elever, forældre og forældrebestyrelser, som sætter sig sammen nu og finder ud af, hvordan skaber vi den gode skole, det tror jeg vil være altafgørende for vores resultater, siger hun.

- Engagementet brænder lokalt. Og når vi i Holbæk har en kommunalbestyrelse, der vil det her rigtigt meget, en borgmester, der prioriterer skoleområdet og en masse dygtige medarbejdere derude, der bare vil udover stepperne, så kan der virkelig komme til at ske noget, som sætter ild i den her folkeskole på den bedst mulige måde, lyder det fra Nis Rømer.

De øvrige kommuner, der er udvalgt til at blive sat fri, hvis forslaget vedtages, enten inden for skoleområdet, dagtilbud eller ældreområdet, er Rebild, Viborg, Middelfart, Helsingør, Langeland og Esbjerg.


Nyhedsoverblik