¨

Tuberkulose spreder sig i fængsel

Foto: TV ØST

I Statsfængslet i Jyderup er fem fanger blevet smittet med tuberkulose. Det har skabt panik, men det er der ifølge lægerne slet ikke grund til.

Når der er udbrud af tuberkulose bag fængslets mure, er det skræmmende at være spærret.

I midten af januar blev en fange med tuberkulose indlagt på Holbæk Sygehus. Han er nu død - ifølge lægerne ikke af tuberkulose, men af influenza. I fængslet har alle fangerne fået tilbudt en undersøgelse, og indtil videre er fem smittet.

- Det er da et chok for mig, at det er kommet igen og har bredt sig sådan her. Vi føler os lidt låst inde. Vi kan ikke løbe fra afdelingerne. Vi bor mange sammen, så jeg forstår godt at folk bliver urolige, siger Bruno Køldal-Eriksen, der er talsmand for alle indsatte i Statsfængslet i Jyderup.

Tidligere var der stor dødelighed blandt tuberkulosesmittede, men i dag er sygdommen sjælden i Danmark.

I 2009 var der 329 tilfælde af aktiv tuberkulose, der kan smitte. I 2010 steg antallet til 363. Men ifølge en overlæge på lungemedicinsk afdeling i Holbæk er der ingen grund til panik.

- Der er slet ikke grund til panik. De fleste, der er sunde, raske og velnærede nedkæmper infektionen, selvom de bliver smittet, siger Mette Grove.

Sygdommen skyldes en bakterie, der ofte rammer lungerne. Den smitter kun, når den er i udbrud ved, at man indånder små luftdråber fra hoste, tale eller nys. Det er derfor vigtigt at kende symptomerne.

- Symptomer på tuberkulose er hoste, opspyt, feber, vægttab og blod ved hoste, siger Mette Grove, der er overlæge på lungemedicinsk afdeling i Holbæk.

Tuberkulose kan i dag helbredes med lang behandling, men får man ikke behandling, kan man risikere at dø.

02:14 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App