Trommer og sækkepiber strømmer til mesterskab i Holbæk

Deltagere fra hele landet strømmer til Holbæk for at dyste på trommer og sækkepiber i weekenden. Arrangørerne måtte lukke for tilmeldinger fem dage før fristens udløb.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På lørdag indtager trommeslagere og sækkepibeentusiaster Holbæk, når Holbæk Pipe Band er vært for Holbæk Autumn Championships – forkortet HAC – for sækkepiber og trommer. Adskillige har valgt at tage turen over Storebælt for at være med, og allerede før tilmeldinhsfristens udløb har interessen været såstor, at der er lukket for tilmelding fem dage før frist, skriver Holbæk Pipe Band i en pressemeddelelse.

- Vi har forlænget lørdagens konkurrenceperiode i begge ender for at få flest muligt med, siger den ansvarlige for arrangementet, Charlotte Bøtker Fabrin.

- Der kommer et lille halvt hundrede deltagere, hvoraf en del er fra Hovedstadsområdet og Sjælland, men der er faktisk også forholdsvis mange tilmeldinger fra Fyn og Jylland. En del af deltagerne stille op i flere kategorier. Det har givet lidt logistiske problemer, men de er løst, så vi ser frem til det store fremmøde, tilføjer Charlotte Bøtker Fabrin.

Skiller sig ud

Mesterskaberne er udskrevet i 14 forskellige kategorier fra bands over minibands, små grupper og solister. Dommerne, der skal vurdere de mange konkurrencer, kommer fra Skotland med Brian Lamond, der skal bedømme sækkepiberne, mens John Henderson skal bedømme de forskellige trommekategorier. Begge personligheder, der nyder stor respekt i den internationale pipe band-verden.

- Der er ikke noget ualmindeligt i konkurrencer for pipe bands, men vi syntes, at der manglede en dansk konkurrence i efterårsmånederne, og det blev så til Holbæk Autumn Championships, fortæller formanden for Holbæk Pipe Band, David Lundgreen.

- Alligevel skiller HAC sig lidt ud fra de gængse konkurrencer, hvor der er ret stramme regler for sammensætningen af instrumenterne i eksempelvis et band. Vi har besluttet at lave kategorier også for det, vi kalder mini-bands, der måske består af to-fem sækkepiber, to-seks trommer af forskellige typer. Men det kan også være en trio eller en kvartet.

Det betyder, at flere kan være med, og at flere på den måde kan få en ekspertbedømmelse fra de skotske dommere, når man ikke er bundet af, at der nødvendigvis skal være et helt band, men at man kan slå sig sammen med et par gode venner og deltage, siger David Lundgreen.

Holbæk blandt favoritterne

I solokonkurrencerne for trommer er det tilladt at have sækkepibe-akkompagnement.

Udover at være arrangør stiller Holbæk Pipe Band også selv med flere deltagere, hvor en del må kunne regnes blandt favoritterne. Som band har Holbæk Pipe Band så sent som i sommer vundet det skandinaviske mesterskab i march samt hentet præmier ved de internationale Highland Games i Trebsen i Tyskland.

Holbæk Autumn Championships afvikles på EUC Holbæk på Absalonsvej i Holbæk, hvor konkurrencerne begynder klokken 9.45 og fortsætter til cirka klokken 18, hvorefter der er præmieoverrækkelse. Bands og grupper konkurrerer om formiddagen, mens eftermiddagen er afsat til solokonkurrencerne for såvel trommer som sækkepiber.

Der er gratis adgang for tilskuere.

De, der gerne vil opleve dette træf med nogle af landets bedste på trommer og sækkepiber, men ikke selv har mulighed for at komme til Holbæk, kan hele lørdagen følge det på livestream på dette link:

https://livestream.com/accounts/16031739/events/4495761

(Hos Livestream, skal man oprette en gratis seerprofil for at se med).