Tiltalt for terrorforsøg: Man smider ikke flag med Guds navn ud

35-årig tiltalt i terrorsag fra Holbæk erkender, at han tidligere har været tilhænger af terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På storskærmen i Retssal A i Retten i Holbæk fremviser anklager Kirsten Jensen et billede af en mand. Han står foran et flag for Islamisk Stat. Hans pegefinger peger op i luften.

- Ja, det er mig, siger den tiltalte 35-årige mand. 

Han fortæller, at han selv har lavet flaget. Pegefingeren er alle muslimers symbol for, at der kun er én gud, siger han.

- Så det er ikke noget, der knytter sig særligt til sympatisører for Islamisk Stat, spørger anklageren.

Den tiltalte ryster benægtende på hovedet. Han erkender gerne, at han tidligere har sympatiseret med Islamisk Stat. Det har han gjort siden 2006, siger han, men understreger, at han ikke sympatiserer længere og ikke har gjort det i flere år.

quote Flagene bærer Guds navn. Det smider man ikke ud

35-årig tiltalt i terrorsag

Han fik dog frem til sin anholdelse stadig nyhedsbreve og videoer tilsendt fra bevægelsen. Det er ren interesse for at følge med i, hvad der foregår rundt omkring, siger den tiltalte og forklarer, at da han i 2018 fik et barn, fik han et andet syn på livet og mistede interessen for Islamisk Stat.

Den 35-årige mand er sammen med sin 31-årige hustru og mandens 37-årige storebror tiltalt for forsøg på terror. Ifølge anklagemyndigheden var de tiltalte så langt fremme med deres planer om et terrorangreb, at det var udelukkende politiets ransagning af villaen i Holbæk, der gjorde, at planerne ikke blev ført ud i livet enten i Danmark eller i Tyskland, hvor den tiltalte storebror boede. 

Ved ransagningen fandt politiet så store mængder kemikalier, at man ville kunne fremstille en 12 kilo tung bombe, der ville kunne forårsage stor materiel skade i en radius på 300 meter.

Opfordrer til hellig krig

Alle tre tiltalte nægter sig skyldige. Den 35-årige tiltalte mand har i Retten i Holbæk forklaret, at han er fyrværkerientusiast og skulle bruge tændsnore, rør og de mange kemikalier til at lave kanonslag.

Kirsten Jensen fremviser et billede fra en henrettelsesvideo, der er fundet i den 35-åriges besiddelse. 

- Ja, jeg fik tilsendt mange af den slags. Jeg blev vænnet til at se på dem, siger han. 

På en video bliver muslimer, der lever i lande med et vantro styre, opfordret til hellig krig.

- Jeg har min egen hjerne. Jeg er opvokset i Vesten, jeg har fået et hjem og en uddannelse og et arbejde her. Jeg behøver ikke nogen til at fortælle mig, at jeg skal udføre hellig krig her, siger den tiltalte.

Politiaktion Holbæk, Anders Larsens Vej
Læs også
Første retsdag i terrorsag: Maskinpistol, kemikalier og bombeopskrift var i hus i Holbæk
Politiaktion Holbæk, Anders Larsens Vej
Læs også
Første retsdag i terrorsag: Maskinpistol, kemikalier og bombeopskrift var i hus i Holbæk

Ifølge den tiltalte har han altid interesseret sig for politik, og det var derfor, at han via en russisk kanal fik tilsendt propagandamaterialet.

Der er dog ikke nogen tvivl om, at den tiltaltes interesse for Islamisk Stat har været stor. Billede for billede dokumenterer anklageren billeder af forskellige flag og et tæppe med symboler for IS. På et billede står han med elefanthue og et hvidt klæde foran et is-flag.

X (tiltaltes navn, red.) Erobreren bliver snart en soldat af Islamisk Stat i Irak med Allahs tilladelse, har han selv skrevet under billedet. 

Igen er pegefingeren vendt mod himlen.

Man smider ikke Guds navn ud

Dertil kommer billeder fra en fest, hvor den lille familie i Holbæk har inviteret til spisning, da Islamisk Stat indtog et område i Syrien. I maden er der små IS-flag. Flag, der stadig hang i garagen i villaen i Holbæk, da politiet ransagede boligen den 6. februar 2021.

- Hvis ikke længere du sympatiserede med Islamisk Stat, hvorfor har du så stadig flagene? Du kunne jo have smidt dem ud, spørger anklageren.

- Flagene bærer Guds navn. Det smider man ikke ud, siger den 35-årige.

Politiaktion Holbæk, Anders Larsens Vej
Læs også
Tiltalt for terrorforsøg: Jeg arbejdede for PET
Politiaktion Holbæk, Anders Larsens Vej
Læs også
Tiltalt for terrorforsøg: Jeg arbejdede for PET

Anklagerne i sagen vil ud over at høre om den tiltaltes tilknytning til Islamisk Stat også gerne høre nærmere om flere effekter fundet i parrets villa i Holbæk. Det drejer sig blandt andet om et jernrør, hvor der var viklet en ledning omkring. Nede i røret var der en lille glødelampe. Meningen er, at lampen kunne antænde det krudt, der skulle hældes i røret.

- Ja, det er mig, der har lavet et kanonslag, siger den tiltalte, der dog forklarer, at han droppede at lave sine kanonslag med jernrør, da det var for farligt.

Anklager John Catre Nielsen fremviser en manual over forskellige bil- og rørbomber fundet på en harddisk hos den tiltalte. På en af bombemanualerne kan man se, at det jernrør, som den tiltalte omtaler som "kanonslaget", er lavet præcis efter samme opskrift. Den tiltalte kan dog ikke forklare dette, da han ikke husker at have set bombemanualen før.

VIDEO: Specialanklager John Catre Nielsen fortalte tidligere i retssagen om de alvorlige fund, der er gjort i sagen.

72 jomfruer som martyr

Det samme gælder for en manual, der drejer sig om at lave fjernstyrede bomber. I manualen bliver det forklaret, at man med en fjernstyret bombe kan man udføre hellig krig uden selv at lide martyrdøden. De dele til en fjernstyret bil, der er fundet hos den tiltalte, var dog ikke til en bombe, forklarer den 35-årige. Derimod forsøgte han at lave en fjernstyret bil, som han kunne bruge til at lege med sin lille søn.

Politiaktion Holbæk, Anders Larsens Vej
Læs også
Tiltalt for terrorforsøg: - Jeg ville bare lave kanonslag
Politiaktion Holbæk, Anders Larsens Vej
Læs også
Tiltalt for terrorforsøg: - Jeg ville bare lave kanonslag

Tanken om at udføre hellig krig og lide martyrdøden har dog tidligere været debatteret i familien. På en lydfil har den tiltalte og hans far diskuteret Islamisk Stat. Det er tydeligt, at faren ikke har sympatiseret med terrorhandlinger, der går ud over uskyldige mennesker. Derimod taler den tiltalte for Islamisk Stat og de terrorhandlinger, de udfører, ligesom han irettesætter faren for vantroskab på grund af hans udtalelser.

- Det er ikke en almindelig samtale, det dér. Jeg provokerer bare min far, siger den tiltalte i Retten i Holbæk og fortsætter: 

 - Martyrskabet siger, at man får 72 jomfruer. Det er jo det, man siger. Man skal dø som martyr og komme i paradis.

- Kunne du tænke dig det, spørger anklager Kirsten Jensen.

- Nej nej, jeg har kun en jomfru, og hun sidder derovre, siger den tiltalte og peger over på sin hustru.

Retssagen fortsætter torsdag. Der forventes dom i sagen i december.