Tiltalt for drab i retssag om knivstikkeri: - Han ville slå mig ihjel

Retten i Holbæk påbegyndte mandag retssag om knivstikkeri. Tiltalt påstår, at det var ham, der var i fare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg kender Christian. Jeg har kendt ham hele mit liv, og han skreg i telefonen, at han ville komme og slå mig ihjel.

Hvis man skal tro en af de to tiltalte i den knivstikkersag med dødelig udgang, der mandag blev påbegyndt ved Retten i Holbæk, var det ham, og ikke den nu afdøde 52-årige Christian Flesborg, der var i fare for at miste livet den 9 juni sidste år på Lindevej centralt i Holbæk.

Den 28-årige A., der er tiltalt i sagen, sad mandag i vidneskranken for at afgive forklaring. Iført hvid skjorte, mørkeblå jeans og sneakers sad han roligt og fortalte om, hvordan han valgte at dulme smerten efter et brud med en kæreste med et stort forbrug af amfetamin, kokain og hash. Selvom han så afslappet ud, begyndte hans højre ben at køre op og ned under bordet, hver gang han skulle svare på et spørgsmål.

Stukket med to knive på åben gade

Den 52-årige Christian Flesborg blev klokken 10.30 stukket ned med seks knivstik på gaden ud for nr. 10 på Lindevej i Holbæk. Knivstik, der resulterede i, at han forblødte og mistede livet. Klokken 15.07 blev han erklæret død på Holbæk Sygehus, efter at læger havde ydet en ihærdig indsats for at redde hans liv.

Ifølge anklager Maria Jepsen blev Christian Flesborg med stor sandsynlighed stukket med to knive, en enægget og en tveægget. A. forklarede selv i retten, at han i nødværge stak den 52-årige to gange i benet med en grøntsagskniv på mellem syv og ti cm. Hvor de øvrige fire knivstik, Christian Flesborg blev tilført, kommer fra, ved hverken han eller hans medtiltalte.

Mandag forklarede A. at han skyldte den nu afdøde Flesborg 15.000 kroner for hash. Hash, han solgte for at finansiere sit liv. Han var ganske vist startet i et job på drabstidspunktet, men fik stadig kontanthjælp, der kun lige dækkede huslejen. Derfor solgte han hash, men kom til at bruge de penge, han tjente på amfetamin og beroligende, angstdæmpende piller. Da Christian Flesborg, ifølge A. hørte, at A. havde købt piller og narkotika, men i stedet for at betale gælden tilbage, blev han rasende.

- Han er en af min mors og fars venner. Han var virkelig sur over at han ikke fik sine penge. Da han ringede, skreg han ”jeg kommer om ti minutter, og så slår jeg dig ihjel”. Han er gammel militærmand, han har været i Fremmedlegionen, og jeg blev jo bange for, at han mente det. Jeg sagde til ham, at hvis du kommer herover, så ender det galt. Jeg kommer til at forsvare mig, sagde A. i Retten i Holbæk mandag.

Drabstiltalt ringede til mor

Ifølge A. gik han ned på gaden for at være ude blandt andre mennesker. Han håbede, at det at være blandt andre ville betyde, at Flesborg ikke gjorde alvor af sine trusler. Så ringede han til sin mor for at høre, hvad han skulle gøre. Ifølge A. sagde moren, at han skulle prøve at ringe til den 52-årige og tale ham ned.

Kort efter kom Flesborg løbende. Det forklarer både A. og den medtiltalte 29-årige T., der var sammen med A. på gerningstidspunktet. I hånden havde han en genstand, der var klar til at svinge med. Anklageren har i den forbindelse fremvist billeder af en ratlås, der er fundet ved gerningsstedet, og som bærer den 52-årige Flesborgs DNA.

Begge tiltalte forklarede mandag, at de så Flesborg slå ud efter A.s hoved med ratlåsen. A. tænkte, at den var af metal, og at han blev nødt til at pacificere den rasende mand, inden han blev ramt. Han stak derfor Flesborg to gange i benet med urtekniven, før han tabte den. Derefter skubbede A . til Flesborg, så de begge kom ned at ligge. Da A. hørte sin mentor, der også var til stede på gerningsstedet råbe ”stop så”, kom han op at stå, samlede sin urtekniv op og løb fra stedet. Kniven er ikke fundet.

- Jeg var jo egentlig i chok, ikke. Jeg var ret påvirket af stoffer. Jeg ville bare gerne tale med min mor, sagde han under sin forklaring mandag.

Tiltalt skar sig i hånden

Politiet har fundet en større køkkenkniv i en kloak på Lindevej. En kniv, som ingen af de tiltalte vil vedkende sig at have brugt. Faktisk vil T. ikke erkende, at han har haft noget med drabet at gøre. Ifølge hans egen forklaring var han sammen med A. forud for drabet, først i A.s lejlighed og efterfølgende på Lindevej. Da Flesborg kom løbende, forsøgte han med sine hænder at vriste ratlåsen fra den 52-årige. I den forbindelse skar han sig i hånden, på hvad ved han ikke. Derefter forbandt han sin hånd i A.s lejlighed med toiletpapir, han ved ikke, hvad der foregik på Lindevej og så ikke nogen bære kniv. Efter at han forbandt sin hånd, løb han fra stedet. Overvågningskameraer rundt omkring i Holbæk har fanget begge tiltalte efter drabet - begge skifter tøj undervejs. Man kan se, at T. bløder kraftigt fra hånden.

T. erkender, at han på drabsdagen var i besiddelse af en større mængde hash og skunk. De 384 gram hash og 70 gram skunk var til eget forbrug, forklarer han, og understregede, at når man køber et større parti, får man det billigere.

Den forklaring tror anklager Maria Jepsen ikke på, hvis man skal tro anklageskriftet. Her kan man læse, at det er politiets opfattelse, at det var med henblik på videreoverdragelse, at T. var i besiddelse af hash og skunk. Anklageren spurgte da også T., hvorfor hashen var delt op i mindre klumper. 

– Det var bare sådan, jeg fik den, svarede han i retten mandag.

A er tiltalt for at være i besiddelse af 83,5 gram amfetamin, der lå gemt i hans fryser den 9. juni 2020. Politiet har fundet en seddel i hans lejlighed med navne og skyldige beløb på, og han er tiltalt for at ville videreoverdrage amfetaminen til andre, ligesom han er tiltalt for at have solgt 204 gram amfetamin op til drabsdagen. Dette er dog ifølge A. ikke korrekt. Han erkender besiddelse af amfetamin og beroligende piller, men ifølge A. var det udelukkende til eget forbrug. I stedet erkender han at have solgt hash.

Derudover fandt politiet en mængde anabolske steroider i A.s lejlighed.

– Ja, det er rigtigt. Jeg har aldrig taget sådan noget, men jeg havde dem liggende til en dag, hvor jeg kunne få taget mig sammen til at træne, sagde A. under sin forklaring.

Der forventes dom i sagen i juni.