Tiltalt for at planlægge terror - nu skal de for retten

Retten i Holbæk påbegynder onsdag nævningesag mod tre personer, der er tiltalt for forsøg på terrorisme og for at støtte Islamisk Stat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var et uhyggeligt fund, politiet gjorde, da de den 6. februar 2021 ransagede et parcelhus på en villavej i Holbæk.

I huset boede en i dag 31-årig kvinde med irakisk baggrund og hendes 34-årige syriske mand. Her fandt politiet skydevåben, kemikalier til fremstilling af bomber og et hjemmelavet flag for Islamisk Stat, ligesom man fandt en koran, hvor passager med kampen mod de vantro var understreget.

I alt blev 13 personer anholdt. Herunder den syriske mands 37-årige storebror, der bor i Tyskland. 10 af personerne er blevet løsladt igen, ligesom sigtelserne for terror mod dem er frafaldet.

Politi fik tip fra polsk virksomhed

Parret fra Holbæk er derimod tiltalt for sammen med den 37-årige storebror at have forberedt et terrorangreb på et ukendt sted i Danmark eller udlandet.

Politiet kom angiveligt på sporet af parret og den 37-årige bror efter en underretning fra tysk politi, der via et firma i Polen var blevet opmærksom på bestillinger af større mængder forskellige kemikalier til levering i Danmark og Tyskland.

quote De tre personer havde anskaffet flere funktionsdygtige våben med tilhørende ammunition

Lise-Lotte Nilas, statsadvokat i København

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at de tre personer anskaffede sig våben og kemikalierne med henblik på at fremstille en eller flere bomber, der skulle bruges ved terrorangreb et ukendt sted i enten Danmark eller udlandet.

- De tre personer havde anskaffet flere funktionsdygtige våben med tilhørende ammunition. Derudover anskaffede de kemikalier og materialer, der gjorde dem i stand til at fremstille sprængstof, som vi mener skulle bruges ved et terrorangreb. Det er også vores opfattelse, at planerne mislykkedes, fordi de blev anholdt af politiet, har statsadvokat i København, Lise-Lotte Nilas, udtalt i en pressemeddelelse i forbindelse med at der blev rejst tiltale i sagen.

Alle tre tiltalte nægter sig skyldige.

Video: Advokat Berit Ernst, der er forsvarer for den 31-årige kvinde.


Foretog angiveligt prøvesprængninger

Ifølge anklageskriftet fandt politiet 166 stålkugler, 16 kilo kemikalier til fremstilling af en eller flere bomber og 100 meter sprængsnor. Desuden fandt man fem kilo aluminiumspulver, fem kilo svovlpulver og seks kilo kaliumnitrat. 

Politiet fandt også en maskinpistol, et haglgevær, en riffel med kikkertsigte og 300 tilhørende skarpe patroner.

Ifølge anklageskriftet har den 34-årige tiltalte foretaget en eller flere prøvesprængninger, ligesom det var ham, der fremstillede sprængstoffer. Politiet mener, at den 31-årige kvinde og storebroren støttede ham i dette.

Læs også
I terrorsag fra Holbæk er 10 ud af 13 blevet løsladt
Læs også
I terrorsag fra Holbæk er 10 ud af 13 blevet løsladt

I Dessau i Tyskland fandt politiet i den 37-årige storebrors lejlighed tændsnor, tekniske komponenter og pyrotekniske dele med en samlet eksplosivmasse på 4,4 kilo. 

Politiet mener, at lejligheden i Tyskland blev anvendt til dele af forberedelserne til terrorangrebet.

Støttede Islamisk Stat økonomisk

Ud over tiltalen for forsøg på terrorisme er de tre personer tiltalt for finansiering af terrorvirksomhed ved at have overført pengebeløb til en person, der var tilknyttet Islamisk Stat.

Derudover er parret, der bor i Danmark, tiltalt for at have fremmet terrorvirksomhed ved at have hjulpet en person, der var tilknyttet Islamisk Stat, med blandt andet kommunikation på kommunikationsplatformen WhatsApp og søgning på internettet.

Alle tre tiltalte kræves udvist af Danmark for bestandigt, hvis de kendes skyldige. Den irakiske kvinde har angiveligt dobbelt statsborgerskab med dansk indfødsret, men ifølge anklageskriftet skal den ved eventuel dom frakendes, så hun kan udvises.

Retssagen starter onsdag ved Retten i Holbæk. Der er afsat 30 retsdage i sagen. Der forventes dom den 16. december.

Mest læste

play
calina-2

Kvinder går utrygge hjem fra byen - nu har fire gymnasiepiger opfundet en løsning

play

Fare for sammenstyrtning på fjernvarmeværk efter eksplosion

play
Skælskør politi

Politi massivt til stede i Skælskør

play
Louise og Vega

Louise mistede sin datter - nu har hun en bøn til alle pårørende

Se flere