Tilbage som sygeplejerske for at hjælpe

Gitte Ditlevsen forlod sygeplejerskefaget i 2007. Nu har hun meldt sig til Region Sjællands COVID-19-Jobbank for at hjælpe det faste personale på regionens sygehuse, der kæmper mod coronavirus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I alt har 2272 ansøgere nu meldt sig til Region Sjællands Covid-19-Jobbank for at hjælpe med at aflaste personalet på regionens sygehuse. Foreløbig er 294 af dem blevet ansat.

quote Jeg synes, at det er helt naturligt, at man byder ind og viser samfundssind

Gitte Ditlevsen, sygeplejerske, Holbæk

En af dem er sygeplejerske Gitte Ditlevsen fra Holbæk.

- Jeg ved ikke, om det er noget i vores opdragelse gennem faget, eller om det er den type mennesker der søger det fag. Men jeg synes, at det er helt naturligt, at man byder ind og viser samfundssind, fortæller hun. 

Gitte Ditlevsen blev uddannet til sygeplejerske i 1984, siden har hun taget en to-årig anæstesi uddannelse, som hun blandt andet har brugt på Fylkesykehuset i Kristianssund i Norge, på Dronning Ingrids hospital i Nuuk i Grønland og på Landssygehuset i Thorshavn på Færøerne.

Sov ikke den første nat 

Vi møder Gitte Ditlevsen foran hendes nye arbejdsplads, Holbæk Sygehus. Her har hun netop haft et to-dages oplæringsforløb, og nu har hun fået vagter på intensiv afdeling. I dag har hun fri, men hun skal på vagt den kommende weekend.  

- Jeg vil sige, at natten til den første vagt, der sov jeg ikke særlig meget. Der kørte det simpelthen i hovedet med, hvordan det nu var med det ene og det andet. Men når man så kommer op i afdelingen, så er de simpelthen så professionelle, fortæller hun. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Det er en gave til sundhedsvæsenet, siger Morten Hougaard, der er ledende oversygeplejerske på medicinsk afdeling i Holbæk, om de nye kolleger fra Covid-19-Jobbank
Det er en gave til sundhedsvæsenet, siger Morten Hougaard, der er ledende oversygeplejerske på medicinsk afdeling i Holbæk, om de nye kolleger fra Covid-19-Jobbank Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Det er Morten Hougaard, der er ledende oversygeplejerske på medicinsk afdeling i Holbæk, der har været med til at tage imod de cirka 50 nye kolleger fra jobbanken. 

- Her bliver de introduceret til faget igen. Nogen af dem har jo været ude i mange år og kommer så tilbage til et fag, hvor apparaturet ser anderledes ud, ordene er blevet anderledes, medicinen hedder noget andet, og det bruger vi så et par dage på at repetere, fortæller han. 

En gang sygeplejerske, altid sygeplejerske

Introduktionen består blandt andet af undervisning i førstehjælp ved hjertestop, infektionshygiejne, brug af værnemidler og akut observationer. 

- De fleste sygeplejersker vil sige, at en gang sygeplejerske, altid sygeplejerske, og det er også, dét vi oplever, de er rigtig glade for at komme tilbage. Vi har pensionerede sygeplejersker, der vender tilbage, vi har sygeplejersker, der har været ude af faget for at arbejde i det private, og når de kommer tilbage, så træder de ind i sygeplejefaget igen fuldstændig, som da de forlod det, fortæller Morten Hougaard. 

vaccination
Læs også
Sanne spørger om coronavirus: - Virker min vaccine mod corona?
vaccination
Læs også
Sanne spørger om coronavirus: - Virker min vaccine mod corona?

For kort tid siden var Gitte Ditlevsen og hendes mand optaget af at passe deres virksomhed Ditlev Sport, der importerer ski- og vandreudstyr til outdoor-butikker i Danmark.

Gitte Ditlevsen, der i dag er 60 år, forlod sit fag i 2007 for at drive virksomheden sammen med sin mand. Men virksomheden har ikke noget salg i øjeblikket, fordi butikkerne holder lukket. Derfor er hun hjemsendt. Nu har hun så valgt at melde sig til Region Sjællands Covid-19-Jobbank

- Når situationen er som nu med corona i Danmark, og der bliver spurgt efter de kompetancer, man har lært sig, så er det for mig helt naturligt at byde ind. Kan man hjælpe til, så gør man det bare, siger hun. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Gitte Ditlevsen, der i dag er 60 år, forlod sit fag i 2007 for at drive virksomhed sammen med sin mand. Nu er hun tilbage i faget på Holbæk Sygehus, hvor Morten Hougaard, der er ledende oversygeplejerske på medicinsk afdeling, har taget imod hende. 
Gitte Ditlevsen, der i dag er 60 år, forlod sit fag i 2007 for at drive virksomhed sammen med sin mand. Nu er hun tilbage i faget på Holbæk Sygehus, hvor Morten Hougaard, der er ledende oversygeplejerske på medicinsk afdeling, har taget imod hende.  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

På Holbæk Sygehus er der gjort klar til at modtage covid-19 patienter, men endnu er afdelingerne ikke taget i brug:

- Det betyder, at vi lige nu har mulighed for at forberede os rigtig godt til det tilfælde, at vi også skal åbne covid-19 pladser på intensiv og på vores sengeafdeling. Så derfor bruger vi tid på at sikre, at både vores eget personale, og dem vi får ind udefra, bliver lært op i den arbejdsopgave, fortælller Morten Hougaard, der er taknemmelig for de nye kolleger: 

- Det er helt fantastisk, hvordan de har budt ind. Det er en gave til sundhedsvæsenet, at de kommer og så er det også fantastisk at se, hvordan personalet har taget imod dem ude på sengeafdelingerne, siger han.  

Farvelægning
Læs også
Helle spørger om coronavirus: Må min søn lege med sin ven i påsken?
Farvelægning
Læs også
Helle spørger om coronavirus: Må min søn lege med sin ven i påsken?

 

Så nu hjælper Gitte Ditlevsen med at behandle patienter for almindelige, men akutte sygdomme og gør sig klar til, at der kan komme travlhed. 

- Jeg tænkte, jamen, jeg må byde ind, og så må jeg få hjælp til at få støvet alt det der spindelvæv af fra de år, hvor jeg ikke har fungeret som sygeplejerske. Min tanke var, at kan man bare lidt, så kan man hjælpe i en situation, hvor det bliver kaotisk, siger Gitte Ditlevsen. 

Vil også hjælpe efter krisen

Morten Hougaard håber, at nogle af de nye kolleger får lyst til at blive på længere sigt, når krisen er overstået, fordi der er mangel på sygeplejersker. 

- Vores store håb er jo, at der er flere af dem, der er inde og hjælpe os nu, der vil hjælpe på længere sigt, og allerede nu har vi fået tilkendegivet, at de også gerne vil hjælpe os på fast basis med vagter, også når det her er overstået, fordi de faktisk havde glemt, hvor fantastisk det er at være sygeplejerske. 

Rigtig mange faggrupper har meldt sig til Region Sjællands COVID-19-Jobbank, udover sygeplejersker drejer det sig blandt andet om læger, pædagoger, social- og sundhedsassistenter og studerende.


Nyhedsoverblik