¨

Tester beredskab i tilfælde af mund og klovsyge

Foto: TV ØST

På en gård Svinninge havde myndighederne sat det helt store beredskab i gang. Her øvede de, hvordan de skal agere hvis mund og klovsyge brød ud i Danmark.

Der var skruet helt op for beredskabet. I dag var der øvelse på en gård i Svinninge. Her testede myndighederne, hvordan de skal forholde sig, hvis der udbrød mund og klovsyge i Danmark.

Det var Fødevarestyrelsen, Beredskabsstyrelsen og politiet, der i dag stod for øvelsen.

- Vi gør det fordi, hvis mund og klovsyge kommer til Danmark ville det være enormt dyrt for samhandlen på alle animalske produkter. En masse af de lande vi handler sammen med vil lukke ned for alle produkter fra Danmark, siger indsatslederen fra Fødevarestyrelsen, Klavs Møller.

Hvis al eksport af svine- og oksekød samt mælkeprodukter blev lukket, ville det koste et tocifret milliardbeløb. Derfor er det vigtigt at isolere den gård, hvor mund og klovsyge opstår. 

Scenen for dagens øvelse var en gård i Svinninge. Her er der en besætning på mere end 600 malkekøer. Og et udbrud af mund og klovsyge ville betyde, at hele besætningen skulle nedlægges.

Også en række private aktører deltog i øvelsen. Blandt andet deltog landbrug & Fødevarer, Danish Crown og Arla. I hele uge 4 vil der være fokus på, hvordan myndighederne skal håndtere situtioner som mund og klovsyge. Derfor vil der være beredskabsøvelser i hele landet.

Sidst der var mund og klovsyge i Danmark var i 1983.

02:33 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App