Terrortiltalt dreng havde forbudt bibliotek på computeren

Retten i Holbæk behandler sag om terrortiltalt dreng, der havde tilsluttet sig nynazistisk gruppe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver eneste dag skal du spørge dig selv, hvad du har gjort for at fremskynde systemets sammenbrud.

Håndbogen for den nynazistiske internetgruppe Feuerkrieg Division (FKD) er under udarbejdelse, da den nu tiltalte dreng bliver anholdt og varetægtsfængslet. I den kan medlemmerne læse, hvordan de skal optræde og være beredt til terror.

Dit had skal være dit brændstof. Du skal være en terrormaskine, lyder det i håndbogen, som den tiltalte 16-årige dreng ifølge anklagemyndigheden er med til at skrive og redigere. De finder den på hans telefon, på hans skolecomputer og på den stationære computer, der står på hans værelse i Vestsjælland.

Må hverken være religiøs eller fed

Medlemmerne skal for eksempel forstå, at religion ikke hører til i gruppen, ligesom man som medlem af den højreekstremistiske gruppe ikke må være overvægtig.

Fedme, svaghed og dovenskab kendetegner de venstreorienterede, står der i FKD-håndbogen, efterfulgt af en vejledning i blandt andet styrketræning.

Ifølge den tiltalte har han ikke selv skrevet dele af bogen, sådan som anklageren påstår. Han rettede bare nogle stavefejl, siger han.

Læs også
Feuerkrieg Division: Hvem er den mystiske nazigruppe?
Læs også
Feuerkrieg Division: Hvem er den mystiske nazigruppe?

Den 16-årige dreng, der sidder ved siden af sin forsvarer Lasse Martin Dueholm i Retten i Holbæk, er tiltalt for at have ladet sig hverve til den højreekstremistiske gruppe Feuerkrieg Division. Han er tiltalt for at forsøge at få en klassekammerat med i gruppen, og for at have delt ekstremistisk materiale med øvrige medlemmer af det nynazistiske fællesskab, ligesom han er tiltalt for at have påtaget sig lederskab i Feuerkrieg Division.

Drengen nægter sig skyldig. 

Det forbudte bibliotek

Anklager Rune Rydik gennemgår mandag den fil, Politiets Efterretningstjeneste fandt under en gennemgang af drengens computere. Ved ransagningen fandt politiet filen mappen ”The Forbidden Library” (det forbudte bibliotek, red.).

Mappen er inddelt i adskillige undermapper med navne som "Jihad", "warfare", "ammunition", "bang bang", "combat", "explosives", "toxic weapons", "medical" og så videre.

Det er her, man kan se militant ekstremistisk materiale, herunder en lang række videoer, hvor mennesker på forskellige vis bliver slået ihjel, og hvor der er bombe- og våbenmanualer.

Der er opskrifter på, hvordan man laver krudt og molotovcocktails, der er en stor mængde højreekstremistisk propaganda, herunder billeder af Hitler og hyldester til forskellige terrorister. Desuden ligger der forskelligt læsestof, for eksempel nazisten Goebbels’ dagbøger.

Har siddet varetægtsfængslet i et år

Drengen forklarer, at det meste af materialet er noget, han har hentet ned på computeren, fordi det er blevet delt med ham både i åbne og lukkede grupper, blandt andet på kommunikationsplatformen Telegram. Han siger, at han ikke husker, hvorfor han begyndte at samle på eksempelvis bombemanualer, men pludselig havde han bare en del. Det var, har han fortalt, ligesom når hans klassekammerater samlede på Pokémonkort.

Læs også
Nynazister lokker unge ind i ekstreme miljøer med humor og gaming
Læs også
Nynazister lokker unge ind i ekstreme miljøer med humor og gaming

Han erkender, at han har delt filen The Forbidden Library flere gange, ligesom han har omtalt filen som Feuerkrieg Divisions bibliotek.

Ser ikke verden som andre

I retten har den tiltalte teenager selv forklaret, at han ikke ser verden som andre. Han har svært ved at skabe relationer, han nørder på forskellige emner, og han føler sig udenfor i skolen, fordi de andre børn finder ham underlig.

Ifølge en retspsykiatrisk erklæring, der bliver fremlagt i retten mandag, fremgår det, at drengen er normalt begavet, men ligger indenfor autismespektret i form af aspergers syndrom. Han mangler ifølge erklæringen situationsfornemmelse og har nogle meget tydelige særinteresser, som er militær, historie og krig.

Den 16-årige har siddet varetægtsfængslet i surrogat på en sikret ungdomsinstitution siden 7. april 2022. Bliver han kendt skyldig i de tiltaler, der er rejst, er han egnet til en frihedsstraf, lyder det.

Sagen fortsætter den 25. april. 


Nyhedsoverblik