Terrorsag: Færdige sprængladninger fundet hos tiltalt i terrorsag

Eksperter i våben og kemi vidner i Retten i Holbæk i sag, hvor tre personer er tiltalt for forsøg på terror.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

”Horror” har nogen med tusch skrevet på posen, der indeholder 30 gram kemikalier i en blanding, der af en kemiker fra Kemisk Beredskab kaldes for en ”pyroteknisk sats”.

- Det må du gerne lige uddybe, siger en af de juridiske dommere til kemikeren, der er indkaldt i terrorsagen for at vidne.

- Det er en blanding, der kan bruges til at lave en bombe eller fyrværkeri, svarer vidnet.

quote Det er en blanding, der kan bruges til at lave en bombe eller fyrværkeri

Kemiker

Kemikeren er en af mange eksperter, der var kaldt ud til ransagning af en villa på Anders Larsens vej i Holbæk i februar sidste år. Tysk politi havde fra en polsk virksomhed fået et tip om, at en privatperson havde bestilt store mængder kemikalier til en adresse i Dessau i Tyskland. Kemikalier, der i den rette blanding kan anvendes til at lave bomber med.

I lejligheden havde en nu 37-årig syrisk mand adresse, men det var hans bror, der havde bestilt kemikalierne. Broren, der i dag er 35-år, boede i Danmark sammen med sin 31-årige hustru. Det var deres villa i Holbæk, der blev ransaget, efter at tysk politi havde kontaktet PET. Også lejligheden i Tyskland blev ransaget.

Video: Tysk politi vidnede i terrorsagen onsdag den 28. september.

På de to adresser fandt politiet 16 kilo kemikalier, faktisk nok til at fremstille en bombe på 12 kilo. En bombe, der ville kunne slå mennesker ihjel i en radius af 45 meter, og forvolde materiel skade på 300 meters afstand. Derudover fandt politiet tændsnore, alle komponenter til at fremstille en fjernstyret bombe, manualer til at fremstille bomber, tre skydevåben og en kuffert med en paryk, walkie talkies, en kasket med indbygget kamera, flag for Islamisk Stat og en del propagandamateriale for Islamisk Stat og Al Qaeda.

ransagninger Holbæk
Læs også
Syv personer anholdt i mulig terrorsag fra Holbæk
ransagninger Holbæk
Læs også
Syv personer anholdt i mulig terrorsag fra Holbæk

I dag sidder de to syriske brødre og den irakisk fødte hustru varetægtsfængslet, tiltalt for forsøg på terror og for at have støttet Islamisk Stat økonomisk. De nægter sig alle skyldige.

Fandt stoffer til farver og lysglimt

Det var dog ikke udelukkende poser med rene kemikalier, politiet fandt under ransagningen af villaen. I flere mindre poser og beholdere fandt man blandinger, der var klar til sprængning, herunder en pose med en 303 gram stor blanding.

Den tiltalte 35-årige mand har i retten selv forklaret, at fyrværkeri er hans helt store hobby, og at han selv fremstiller kanonslag. Det var det, han skulle anvende de mange kemikalier og tændsnore til. Han har også forklaret, at han har lavet fyrværkeri med farver og lysglimt, ligesom han har fortalt, at han igennem flere år har solgt kanonslag til venner og bekendte, og at han i januar modtog en bestilling på 300 kanonslag fra en ven.

Kemikeren, der vidner, bekræfter da også, at det er den samme blanding af kemikalier, man anvender, når man skal fremstille en bombe, som når man laver et kanonslag. Han bekræfter også, at man i en beholder har fundet stoffer, der ved affyring afgiver farve og lys, og at alle ved ganske kort tids søgning på internettet vil kunne finde frem til formlen.

Vidnet forklarer, at det ikke i sig selv er farligt at opbevare kemikalierne, der ganske vist vil brænde, men ikke sprænge, hvis de ligger i en pose. Det er først, hvis de kommer i en fast beholder og de så bliver antændt, at det kan blive farligt.

- Jo mere færdig, blandingen er, jo mere forsigtig skal man være. Man skal f.eks. ikke have metal, der kan slå gnister i nærheden af det. Det er klart, at jo større mængder, jo farligere. Risikoen ved de mængder, der er fundet, kunne man godt gå hen og dø af, siger vidnet.

Den tiltalte har ikke selv haft lejlighed til at forklare sig angående posen, hvorpå der er skrevet 'horror'. Retten ved således ikke, om det er den tiltalte, der har skrevet dette.

Våben er farlige

Også en våbentekniker vidner i Retten i Holbæk torsdag. Han har undersøgt de tre skydevåben med tilhørende patroner, der blev fundet i villaen på Anders Larsens vej i Holbæk. Den finske jagtriffel med kikkertsigte kan ramme et mål på op til 5000 meters afstand, og endda ret præcist på grund af kikkertsigtet, siger teknikeren. Den pumpgun, der er fundet, kan affyre hagl, der kan være dræbende i en afstand af 20 meter, og haglene spreder sig. Maskinpistolen af mærket Skorpion er fremstillet til krigsførelse. Serienummeret er slebet af. Skudafstanden er 1500 meter, og man kan skyde, til magasinet er tomt uden at lade, forklarer teknikeren, der af anklageren også bliver spurgt til farligheden af de våben, der er fundet i villaen i Holbæk.

- Alle våben er farlige. De er konstrueret til at slå dyr eller mennesker ihjel, svarer teknikeren.

Video:  Den 31-årig kvinde, der er tiltalt for forsøg på terror, nægter kendskab til Islamisk Stat, skydevåben og kemikalier.

Den tiltalte 35-årige mand, der havde våbnene i sin villa, har fortalt, at han har opbevaret dem for en kriminel tidligere bekendt, der aldrig kom og hentede dem igen. Under sin forklaring har han tilkendegivet, at han ikke vidste, hvad han skulle stille op med de tre våben, da han er bange for skydevåben, men ikke turde skille sig af med dem af frygt for at blive opdaget.

Retssagen fortsætter den 25. oktober. Sagen forventes afsluttet i december.