Tanja Lange spørger om coronavirus: Hvorfor skal man teste sig selv?  

Tanja Lange følte sig meget alene, da hun selv skulle stikke en vatpind langt ind i svælget og teste sig. Nu ændrer Region Sjælland procedure.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det første syn, der mødte Tanja Lange, da hun ankom til Slagelse Sygehus, var hvide telte og vagter i militærtøj.

- Når man ankommer, føles det som at komme ind i en krigszone. Det er fair nok, vi er nødt til at tage det her seriøst, men det er vildt, fortæller Tanja Lange.

quote Det er altså ret svært, og jeg fik opkastningsfornemmelse

Tanja Lange, St. Merløse 

I begyndelsen af april følte Tanja Lange sig sløj med hovedpine, feber og ømhed i halsen. Derfor valgte hendes praktiserende læge den 16. april at sende hende til test for covid-19 på Slagelse Sygehus. Her blev hun overrasket over, at hun selv skulle tage testen.

- Det er altså ret svært, og jeg fik opkastningsfornemmelse. Den der vatpind skal virkelig langt ind i munden, og jeg stod helt alene for mig selv. Det føltes ikke særligt professionelt, fortæller hun.  

En underlig situation

Ved ankomsten skulle Tanja Lange først se en lille video om, hvordan man foretager testen, og hun fik at vide, at hun kunne kigge i et spejl. Derefter var hun overladt til sig selv uden personale til at vejlede.

- Spejlet kunne jeg ikke bruge, for alt blev spejlvendt, og man kan jo ikke stå og kigge i et spejl samtidig med, at man skal stikke en vatpind helt tilbage i svælget. Hele situationen var underlig, fortæller hun.

lothar_hoej_oploesning.jpg
Læs også
Lægen svarer på dine spørgsmål om corona
lothar_hoej_oploesning.jpg
Læs også
Lægen svarer på dine spørgsmål om corona

De sidste par måneder har på sygdomsfronten været en hård omgang hjemme hos familien Lange. De bor på et lille husmandssted i Bårup ved St. Merløse på Midtsjælland. Familien tæller foruden far og mor fire børn: Maren på otte år, Alfred på 14 år, Gorm på 13 år og den ældste, Frode, er 18 år. 

Det hele begyndte i marts lige omkring nedlukningen af Danmark. Sønnen, Alfred, der går i 9. klasse var syg og havde symptomer, der fik alarmklokkerne til at ringe hos Tanja Lange.

- Men på det tidspunkt blev kun få testet, så han blev aldrig testet. Men jeg syntes, at han havde alle symptomerne med høj feber, hovedpine og hoste, fortæller Tanja Lange.

Artiklen fortsætter under billedet. 

De sidste par måneder har alle i familien Lange været syge, men de ved ikke, om det var covid-19. Familien består af fem. Her er det Tanja Lange og datteren Maren. 
De sidste par måneder har alle i familien Lange været syge, men de ved ikke, om det var covid-19. Familien består af fem. Her er det Tanja Lange og datteren Maren.  Foto: Privat foto.

Siden har resten af familien på skift være syge. Både Maren og Gorm havde milde symptomer og var sløje et par dage. Mens de yngste ikke blev testet, blev faderen, Thorkild Lange, testet den 15. april, fordi han også blev syg og fik åndenød. Derfor blev han henvist til en test på Holbæk Sygehus. 

- I Holbæk var der to køer. Den ene var til selv-test, og i den anden kø, som min mand blev henvist til, fik man hjælp. Her kom der en person ud til bilen og testede iført fuldt beskyttelsesudstyr, fortæller Tanja Lange.

Fik jeg taget testen rigtigt?

Hverken Tanja Lange eller hendes mand blev testet positive, men tvivlen nager, især hos Tanja Lange, fordi hun selv skulle pode sig.

- Jeg er nærmest ked af, at testen var negativ, for jeg må indrømme, at jeg er meget i tvivl, om jeg fik taget den test rigtigt. Der må jo være nogle fejlprocenter på de her selv-tests, siger hun.

Tanja Lange er ikke den eneste, der undrer sig over, at man skal teste sig selv.

Flere seere har skrevet til TV2 ØSTs Spørg om corona-brevkasse og spurgt ind til, hvorfor man skal teste sig selv. Flere forklarer, at det har været en ubehagelig oplevelse, der har betydet utryghed.

En af dem er Thomas Milkowski, der gennem flere uger har været syg med hovedpine og muskelsmerter. Kort før påske blev han gennem sin praktiserende læge henvist til en test på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. Ved ankomsten gik det op for ham, at han selv skulle stå for testen.

Yasmin Petersen
Læs også
Yasmin spørger om coronavirus: - Skal man frygte en mutation?
Yasmin Petersen
Læs også
Yasmin spørger om coronavirus: - Skal man frygte en mutation?

- Det lyder mærkeligt, men jeg kunne simpelthen ikke gøre det. Jeg fik så meget opkastningsfornemmelse, hver gang jeg stak vatpinden ned i halsen. Der stod en fra personalet ved siden af, og til sidst endte han med at sige: Det er nok godt nok, fortæller Thomas Milkowski.

Thomas Milkowskis test var negativ, men da han stadig er syg, er han efterfølgende blevet testet igen, denne gang med hjælp fra en fra personalet i teltet. Også denne test var negativ.

Ikke vores procedure 

Det er lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, Jesper Gyllenborg, der er ansvarlig for Region Sjællands testtelte på regionens sygehuse i Slagelse, Nykøbing Falster, Holbæk og Roskilde.

Han forklarer, at strategien med, at folk skal teste sig selv, blev indført for en måned siden, hvor der var stort fokus på, om der var værnemidler nok til sundhedspersonalet. Når personalet tester, skal de nemlig mellem hver patient skifte beskyttelsesudstyret.

- Mønsteret viser, at selvpodningen kvalitetsmæssigt er lige så god, som når personalet tester. Vi har ligeså mange positive test hos dem, der selv tester, som når personalet tester. Så den løsning er faktisk god nok og fejler ikke noget. Dér, hvor en test typisk vil fejle, er, hvis låget ikke er skruet godt nok på selve testglasset, forklarer han.

- Men jeg anerkender fuldt ud, at hvis nogen har stået fuldstændig alene uden at have været observeret af sundhedspersonale, så vil jeg gerne understrege, at det er ikke vores procedure. Det kan jeg hverken forklare eller forsvare. Det skal der rettes op på, det er ikke ok, siger Jesper Gyllenborg.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Borgere har den seneste måned skulle teste sig selv i regionens testtelte på de enkelte sygehuse. Den procedure bliver ændret fra næste uge, fordi det har betydet utryghed. Her er det testteltet ved Slagelse Sygehus set indefra. 
Borgere har den seneste måned skulle teste sig selv i regionens testtelte på de enkelte sygehuse. Den procedure bliver ændret fra næste uge, fordi det har betydet utryghed. Her er det testteltet ved Slagelse Sygehus set indefra.  Foto: Jacob Vind / Region Sjælland

Den utryghed, som mange borgere har givet udtryk for, betyder nu, at personalet på regionens sygehuse fra den kommende uge igen vil tage over på at teste. 

- Nu er der så meget fokus på den her utryghed, og det skal vi håndtere. For det er der ikke nogen grund til, så nu går vi tilbage til, at vi tester. Det koster et øget forbrug af værnemidler, men lige nu har vi et lager, der kan klare det.

En fremgang, at man ikke skal være alene

De seneste mange uger har familien Lange holdt sig for sig selv for at være sikre på, at de ikke smittede nogen, hvis der nu var tale om Covid-19. Men ovenpå sygdomsforløbet skal familien nu så småt ud i verden igen.

Den yngste datter er begyndt igen på sin skole i St. Merløse, og Tanja Lange og hendes mand, der begge er selvstændige, begynder at arbejde igen. Manden har sit eget møbelsnedkeri, og Tanja Lange er sadelmager.

- Det glæder mig, at de nu laver proceduren om. Det er rigtig godt, altså bare det, at man ikke skal være alene i teltet, er en fremgang, siger Tanja Lange, der håber, at familien nu er forbi al sygdom. 

- Vi må håbe det bedste. Men i virkeligheden ville jeg hellere ikke have været testet end at gå og være i tvivl. For jeg har stadig en fornemmelse af, at vi har været ramt af Covid-19, og det ville være rart at vide, om vi har udviklet antistoffer eller ej, siger Tanja Lange.  

Hvordan poder man for coronavirus?

Læge Tobias Todsen fra Øre-næse-halskirurgisk Klinik har i samarbejde med overlæge Anders Kock fra Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet produceret en video, der viser og forklarer, hvordan man foretager en svælgpodning for Covid-19.

 

  • Patienten skal åbne munden, så der er et godt indblik i munden og til svælgets bagvæg
  • Herefter skal patienten sige ”ah”, sådan at ganespejlet løfter sig
  • Når man kigger ind, ser man forreste og bagerste ganebue med drøblen hængende i midten.  Bagved ses bagvæggen og imellem buerne ses mandlerne. Der er derfra podningen skal foretages.
  • Man skruer låget af glasset med virustransportmediet og holder det mellem to fingre, klargør podepinden og så skal man undgå at ramme tungen og mundkindens slimhinde ved indføring af podepinden.
  • Podningen udføres ved svælgets bagvæg og den ene mandel. 
     
  • Se videoen her

 


Nyhedsoverblik