Syrisk flygtning laver stenkunst

Mohamad Manieh er syrisk flygtning, og så er han stenhugger. Nu skal han lave et kunstværk, der skal stå i Ladegårdsparken i Holbæk, hvor han bor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For det utrænede øje, så er stenene på stendepotet på Holbæk Havn bare sten og ikke så meget andet.

Men stenhugger Mohamad Manieh ved, hvad han går efter. Efter tre år i Danmark er hans danske stadig noget hakkende.

Til gengæld er hans stenhuggerøjne i stand til at se, hvilke tre store sten, der har potentiale. Potentiale til at blive en del af det kunstværk, han vil skabe til Ladegårdsparken, hvor han bor:

- Skulpturen skal symbolisere et kram, siger han. 

Her er en skitse til den skulptur, som Muhamad Manieh vil lave. Til slut kobles der vand til, så den bliver et springvand.
Her er en skitse til den skulptur, som Muhamad Manieh vil lave. Til slut kobles der vand til, så den bliver et springvand.
Foto: Bue Bukh - TV ØST

Havde familiestenbrud i Damaskus

Tilbage i Damaskus i Syrien arbejdede han i sin fars stenbrud, og han er taknemmelig for, at han nu får mulighed for at fortsætte sit arbejde her i Danmark. Han skal lave stenskulpturen sammen med sin svoger Ziad Brighseh, som han også arbejdede sammen med, da de boede i Syrien.

Det var mentor Tim Wermuth fra den sociale fond Sidesporet, der fik ideen til kunstprojektet. Da han skulle hjælpe Muhamad Manieh med at finde et job, fandt han ud af, hvor dygtig han var, og det lykkedes ham at få lokale sponsorere til at bakke op, så Mohamad kunne komme i gang.

- Når de er her i Danmark, så synes jeg de skal arbejde og bidrage med det, de kan, og være en del af samfundet. De skal ikke bare side og glo, men vi skal trække på deres ressourcer, og de skal finde ud af, hvad dansk kultur er, siger Tim Wermuth.  

Arbejder for lokal murer

Mohamad Manieh og Ziad Brighseh skal arbejde på stenskulpturen i weekenderne, når de har fri fra arbejde. I hverdagene arbejder de for murermester Finn Nygaard-Petersen fra Høng, der har ansat dem begge som murersvende:

- Der er jo mangel på arbejdskraft, og så er de ligeså dygtige som danskerne, så det har jeg slet ikke fortrudt. Jeg synes jo også, det er spændende, de skal til at lave skulpturer i granit. Det er noget, der også interesserer mig, og det viser jo bare, at de brænder for faget, siger Finn Nygaard-Petersen.

De to stenkunstnere håber at kunne præsentere kunstværket til foråret, og skulle man være nysgerrig efter at følge processen, så vil de hver søndag vinteren over arbejde med stenene foran kulturbiografen i Holbæk.