Sprængstoffund: Nok til at vælte et højhus

Politiet fandt lige så meget plastisk sprængstof på privat lager i Mørkøv, som blev brugt til at sprænge højhusene i Rødovre sidste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

55 kilo plastisk sprængstof var en del af politiets fund, da de onsdag ransagde en landejendom ved Mørkøv.

Sprængstoffet blev fundet sammen med en række mindre bomber, sprængsnor og detonatorer på et sprængstoflager på ejendommen. Det oplyser politiet.

Varetægtsfængslet i hemmelighed

En 58-årig mand blev torsdag i hemmelighed varetægtsfængslet i sagen. Han erkender brud på våbenloven, men nægter brud på straffeloven, som politiet også anklager ham for.

Ifølge TV2 var manden kendt som ’krudtmester’ i området, og hyggede sig med at lave eksplotioner ved sit hjem, der dog af og til kunne være meget kraftige.

Der blev fundet en række mindre sprængladninger på ejendommen, men især det plastiske sprængstof repræsenterer en betydelig sprængkraft.

Sprængningsekspert: Nok til at vælte højhus

På ejendommen fandt politiet samme mængde sprængstof, som skulle bruges til at gennemføre nogle af de mest markante sprængninger sidste år.

- De 55 kilo svarer ret godt til den mængde sprængstof, der blev brugt til at nedrive hver af de to etageejendomme i Rødovre, og også gassiloen i Valby, siger sprængningsleder Mikkel Lerdrup fra Dansk Sprængningsservice til TV2 ØST.

Han fastslår dog, at der ved disse sprængninger var udført et større forarbejde, hvor bygningerne på forhånd var blevet svækket på nøje udvalgte steder. Det betød blandt andet, at bygningernes fald kunne kontrolleres.

Retsmødet onsdag blev afholdt for lukkede døre, hvorfor politiets vurdering af sprængkraften i fundet og den præcise sprængstoftype indtil videre er ukendt.