Sprængstof-entusiast skal blive bag tremmer

En krudtglad mand fra Holbæk skal fortsat blive bag tremmer, efter politiet i sommers fandt mere end 100 kilo sprængstof ved mandens hjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 58-årig mand fra Holbæk-egnen skal fortsat være varetægtsfængslet, efter politiet i sommers fandt mere end 100 kilo sprængstof i mandens hjem.

Det fastslog retten i Holbæk tirsdag.

Den 58-årige mand fra Mørkøv har været fængslet siden 3. juli, hvor politiet ransagede hans hjem. Det skete efter, at naboer havde fortalt om flere voldsomme brag på mandens landejendom.

Sprængstof nok til at vælte højhuse

Ved ransagningen fandt politiet 103 kilo sprængstof – deriblandt 55 kilo plastisk sprængstof. Det svarer til den mængde, der blev brugt til at nedrive 2 store højhuse i Rødovre forrige år.

Byretten besluttede foreløbig at forlænge varetægtsfængslingen med 4 uger – en beslutning som den anklagede valgte at kære til Østre Landsret. Det oplyser senioranklager Thomas Brædder til TV2 ØST.

Politiet og Statsadvokaten er netop i disse dage ved at afgøre hvordan de vil gribe retssagen mod den 58-årige mand an. Et spørgsmål er blandt andet, hvor lang en straf, de vil kræve manden idømt.

Risikerer lang fængselsstraf

Manden risikerer i udgangspunktet op til 6 års fængsel – og hvis der begæres mere end 4 års fængsel skal sagen behandles ved et nævningeting.

Det mest alvorlige forhold i sagen mod manden er en overtrædelse af den grove våbenlovsparagraf – på grund af hans omgang med de store mængder sprængstof.

Mandens forsvarer prøver i øjeblikket at få den fortsatte varetægtsfængsling af manden prøvet ved Højesteret. Det er et spørgsmål, som procesbevillingsnævnet i øjeblikket behandler.