Sportsby i stor nød - kommunen giver øjeblikkelig økonomisk indsprøjtning

Høje elpriser har skabt nye økonomiske problemer hos Holbæk Sportsby, og derfor har Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen netop besluttet at give Sportsbyen en økonomisk håndsrækning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi har ikke nogen jordisk chance for at tjene de penge ind på nogen måde.

Sådan lyder meldingen fra Carsten Damgaard, der er direktør i Holbæk Sportsby, om deres kommende elregning.

Det 23.000 kvadratmeter store idrætsanlæg har ikke haft det nemt, siden den officielt åbnede sidst i maj 2019. I dens korte levetid har den oplevet udfordringer med de fysiske rammer, en coronakrise og nu rammer også en energi- og inflationskrise.

quote Der er behov for likviditet til at køre den daglige drift videre.

Carsten Damgaard, Holbæk Sportsby

Og blandt andet de øgede driftsomkostninger og svigtende indtægter mærker man nu i Sportsbyen.

- Her og nu så vil vi kunne betale nogle af de elregninger, som vi har hængende, men man kan se på vores driftstal, at der er behov for likviditet til at køre den daglige drift videre, siger han til TV2 ØST og tilføjer:

- Vi forventer at bruge nogenlunde det samme antal kilowatt, som vi gjorde i 2021, og hvis priserne holder sig der, hvor de er nu, så får vi en ekstraregning i sportsbyen på cirka 2,2 millioner kroner, når 2022 er gået.

Læs også
Renovering af gulv i ny svømmehal bliver forsinket
Læs også
Renovering af gulv i ny svømmehal bliver forsinket


Dertil kommer manglende indtægter i svømmehallen. En indtjeningspost, der i år er næsten fire millioner kroner lavere end først beregnet.

- Budgettet i år var sat til 8,1 million kroner, og vi forventer at kunne nå 4,3 millioner kroner, forklarer Carsten Damgaard.

- Det er både forsyningspriser og svigtende indtægter i svømmecenteret i forhold til de budgetter, der var lagt, inden sportsbyen åbnede, der giver udfordringer, siger Carsten Damgaard.
- Det er både forsyningspriser og svigtende indtægter i svømmecenteret i forhold til de budgetter, der var lagt, inden sportsbyen åbnede, der giver udfordringer, siger Carsten Damgaard. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST


Tidligere på året offentliggjorde Holbæk Sportsby en negativ egenkapital på 7,1 millioner kroner og et underskud på næsten 600.000.

- Det er både forsyningspriser og svigtende indtægter i svømmecenteret i forhold til de budgetter, der var lagt, inden sportsbyen åbnede, der giver udfordringer, siger Carsten Damgaard.

Holbæk Sportsby har også tidligere på året måtte meddele, at den planlagte renovering af al gulv i svømmehallen alligevel ikke kunne laves denne sommer.

Hjælpen er på vej

Onsdag aften har Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen taget stilling til, hvordan og om den kan hjælpe Holbæk Sportsby.

På mødet blev det besluttet at give Sportsbyen en økonomisk håndsrækning af flere omgange frem mod udgangen af 2023 til ekstra driftsudgifter - de første millioner overføres øjeblikkeligt.

- Vi overfører tre millioner kroner til dem nu her. Derudover vil de næste år også få et acontobeløb hvert kvartal, siger kommunalbestyrelsesmedlem Camilla Hove Lund (V) efter mødet til TV2 ØST.

Der skal nedsættes en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan den nuværende drift og videreudvikling af Holbæk Sportsby kan optimeres.
Der skal nedsættes en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan den nuværende drift og videreudvikling af Holbæk Sportsby kan optimeres. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det besluttede et stort flertal i Kommunalbestyrelsen. Alle partier stemte for på nær Nye Borgerlige og Ny Holbæk.

Pengene er dog ikke almisser, forklarer Camilla Hove Lund.

- Det er vigtigt at sige, at de har krav på pengene. De har en OPP-aftale, som indebærer, at vi giver dem en driftsbetaling, og vi tilpasser den betaling efter vilkårene, siger hun.

quote De vil kunne klare sig her og nu, men der er stadig udfordringer.

Camilla Hove Lund (V), kommunalbestyrelsesmedlem

Derudover har Kommunalbestyrelsen besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan den nuværende drift og videreudvikling af Holbæk Sportsby kan optimeres.

- Nu har vi haft Sportsbyen i tre år. Der har været flere årsager til, at det er svært at drifte den, for eksempel har corona spillet ind og gjort, at de ikke har kunne tjene penge. Men vi er også usikre på, om Sportsbyen er blevet driftet skarpt nok. Derfor har vi nedsat arbejdsgruppen, siger Camilla Hove Lund (V).

Hun forventer, at den økonomiske indsprøjtning er nok til, at Sportsbyen kan holde hovedet oven vande.

- De vil kunne klare sig her og nu, men der er stadig udfordringer, og vi skal sikre, at det hele hænger sammen på sigt, afslutter Camilla Hove Lund (V)

Holbæk Sportsby
Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Nyhedsoverblik