¨

Spirende kunstnere udfolder sig på festival

01:17

For tiende gang i år bliver Spirefestivalen afholdt i naturskønne omgivelser lidt udenfor Holbæk. Video: Morten Spuhr - TV2 ØST

For tiende år i træk afholdes Spirefestivalen, hvor monsterforestillinger, yoga og økologiske køkkenhaver blomstrer.

Billeder, video, litteratur og teater er blot nogle af de få ting, du fra i dag, fredag, kan opleve i naturskønne omgivelser lidt udenfor Holbæk.

Vi ser det også som et stort privilegie at være med til det her og se det vokse. Og møde unge dygtige mennesker

Kaj Olsen, ejer af grunden og medlem af arrangørgruppe

For tiende gang afholdes nemlig Spirefestivalen, hvor kunst- og kulturinteresserede kan opleve spirende kunstnere udfolde sig. Ideen til festivalen udsprang af små workshops i det lokale kulturhus, som Kaj Olsen oplevede helt fra start.   

- Vi holdt nogle spirecafeer nede i vores kulturhus gennem vinteren, og så opstod ideen om at samle det til en festival, som begyndte nede bag kulturhuset. Nu er den så vokset lidt, så nu holder vi den på gården, siger Kaj Olsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kaj Olsen er medlem af arrangørgruppen og lægger gård til Spirefestivalen Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Og netop Kaj Olesen, som er en del af arrangørgruppen, har valgt at sige ja til, at festivalen kan blive holdt på hans gård. Festivalen blev nemlig for stor til bagsiden af kulturhuset.

- De havde brug for et sted, hvor der kunne camperes, og så blev det gården her. Det var oplagt, fordi der er 500 meter ned til kulturhuset, forklarer han.

Selvom det kan være voldsomt at skulle holde en festival i ens egen baghave, kommer der ikke meget brok fra Kaj Olsen.

- Vi ser det også som et stort privilegie at være med til det her og se det vokse. Og møde unge dygtige mennesker. Der er mange positive ting, men det går lidt ud over vores sommerferie, siger han med et smil

Monster trilogien

Der er mange kunstneriske indslag på programmet, hvis man besøger festivalen. Et af dem er børneforestillingen Monster Trilogien.

Forestillingen bliver fremført af en teatergruppe af unge fra Aarhus, og instruktøren Emma Sørensen har ét specielt ønske til publikum.

- Jeg håber virkelig meget, der kommer nogle børn, altså det ville være det fedeste. Vi har spillet for voksne før, så det, ved vi godt, kan lade sig gøre. Men den er jo skrevet til børn, fortæller hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Forestillingen Monster Trilogien bliver optrådt på Spirefestivalen Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Hun stoler på sine skuespillere, men er spændt på at se, hvordan de udendørs omgivelser vil påvirke stykket.

- Jeg er helt sikker på, de klarer det rigtig godt. På den måde er jeg helt rolig. Men jeg er spændt på en ny scene. Vi har aldrig spillet udenfor før, så der er lidt vej og lidt snak og sådan noget. Det jeg lidt nysgerrig på. Men jeg er rimelig rolig for, at det nok skal gå rigtig godt, siger Emma Sørensen.

Udover børneforestillingen kan man som deltager også dyrke yoga, lave sin egen pizza, høre foredrag om litteratur og deltage aktivt i performance projekter.

Kartofler fra køkkenhaven

Udover at støtte de mange spirende kunstnere, stræber festivalen også efter at være bæredygtige.

Det kommer blandt andet til udtryk gennem deres økologiske køkkenhave, som bliver passet af frivillige hele året rundt.  

På festivalen kan gæsterne spise i folkekøkkenet, som også bliver drevet af frivillige. En af de frivillige er Ulla Jespersen, som i dag skal lave kartoffelsalat til aftenens gæster.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ulla Jespersen er en af de mange frivillige under Spirefestivalen   Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

- Det meste af det, vi spiser, kommer fra haven. Tomater, agurker, hvidløg og peberfrugt dem har vi købt, men resten skulle vi kunne grave op herfra, siger Ulla Jespersen.

Størrelsen er helt tilpas

De to ting er uadskillelige nu, festivalen og gården og omgivelserne er en del af et stort projekt, eller et kunstprojekt

Kaj Olsen, ejer af grunden og medlem af arrangørgruppe

Selvom festivalen nu har været i gang i ti år, er der ikke udsigter til den helt store forandring. I hvert fald ikke hvis man spørger medarrangør Kaj Olsen.

- Vi vil gerne holde det niveau, som vi har nu. Det er en størrelse, som passer til stedet, og vi kommer ikke til at vokse til meget mere, end vi er nu. Men der er altid plads til forbedringer, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Og på trods af det til tider kunne tage lidt af Kaj Olsens sommerferie, mener han, at spirefestivalen er lige, hvor den skal være.  

- De to ting er uadskillelige nu, festivalen og gården og omgivelserne er en del af et stort projekt, eller et kunstprojekt, siger Kaj Olsen.

Festivalen startede torsdag og løber frem til søndag.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App