Solens farlige stråler

Det bliver årets varmeste dag i morgen og så slår UV-indexet så meget ud, at vi for første gang i år skal beskytte os mod solen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi har længtes efter solen og nu skal den nydes.

- Jeg skal til København med en veninde og sidde på strøget, siger Anja Kjær fra Holbæk. 

- Vi skal til fødselsdag, det er en havefest i byen og slappe af, siger Hasse Milter fra Holbæk.

Når du går i haven og ud i byen, så husk det vigtigste: solcremen, der beskytter mod solen.

- Den er farlig nu, fordi vi har vores vinterblege hud og fordi vi hungrer efter at komme ud i solen og det skal vi selvfølgelig også, men hvis vi er ude mere end 15-20 minutter, så skal vi begynde at bruge hat og solcreme, siger Anja Philip, projektleder, Kræftens Bekæmpelse. 

Vi danskere er nogle af de dårligste til at beskytte os mod solen. Mere end 8.000 får hvert år kræft i huden, det giver os en syvende plads på verdensplan.

Ingen af dem vi mødte på havnen i Holbæk i dag havde solcreme på. På Danmarks Meteorologiske Instituts hjemmeside, dmi.dk, vises hver dag UV-indexet. Når det er tre eller derover, som den netop har nået i dag, er det på med solcremen.

Især er det godt at få smurt børnene ind i solcreme nu. 

- Det er er rigtig vigtigt, at vi giver vores børn nogle gode solvaner, for vi kan se, at hvis man er blevet skoldet meget som børn, så bliver man det også ofte som voksen. Så de dårlige vaner følger med en op gennem livet, siger Anja Philip.

De gode solvaner, hun vil inprente os, er at undgå solen mellem kl. 12 og 15, at bruge solhat og lige nu bruge faktor 15.