Socialtilsyn åbner for anonym kritik

Fremover bliver det muligt at henvende sig anonymt med kritik om blandt andet botilbud, når Socialtilsyn Øst indfører en whistleblower ordning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgere får nu mulighed for at henvende sig anonymt til Socialtilsyn Øst for at anmelde kritisable forhold. I Region Sjælland er det Socialtilsyn Øst, som fremover skal føre tilsyn med de sociale tilbud, og det etablerer nu en såkaldt whistleblower-ordning, som giver alle mulighed for at anmelde fejl og uregelmæssigheder anonymt. Det skriver Holbæk Kommune, hvor Socialtilsyn Øst har hjemme, i en pressemeddelelse.

Medierne har afdækket kritisable forhold på både offentlige og private sociale tilbud. De nye socialtilsyn skal sikre en bedre kvalitet på anbringelsessteder, botilbud og andre sociale døgntilbud for udsatte borgere – hvad enten de er børn, unge eller voksne.

Et sted at henvende sig

Personer, som er involveret i eller omkring sociale tilbud, ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig, hvis de oplever bekymrende forhold. Med whistleblower-ordningen får alle et sted at henvende sig i dyb fortrolighed vedrørende disse forhold.

Anmeldelserne vil blive håndteret fortroligt af en person, der har en betydelig indsigt i lovgivningen på området. Ordningen er uddybende beskrevet på www.socialtilsynost.dk.

Nyttigt supplement

Tilsynschefen i Socialtilsyn Øst, Henriette Lindberg, understreger, at whistleblower-ordningen skal fungere som et supplement til socialtilsynets øvrige arbejdsredskaber.

Med etableringen af de nye, regionale socialtilsyn får tilsynsmedarbejderne bedre muligheder for at gennemføre mere professionelle tilsyn end hidtil. De skal blandt andet fungere som sparringspartnere for medarbejderne på de sociale tilbud.

- Vi ønsker at løfte både kvaliteten og fagligheden i de mange sociale tilbud, vi fører tilsyn med. I den forbindelse bliver whistleblower-ordningen en fortrolig informationskanal, som kan give os vigtige underretninger om forhold, der trænger til at blive undersøgt, siger tilsynschefen.

- Borgerne kan altid henvende sig på vores almindelige telefonnummer 72 36 14 52 eller skrive til socialtilsynost@holb.dk. Vil man være anonym, kan man ringe til os på det fortrolige telefonnummer 72 36 14 53 på hverdage i tidsrummet klokken 9-15 mandag-torsdag og 9-12 fredag, siger Henriette Lindberg.

Senest den 1. februar vil man desuden kunne skrive til tilsynet døgnet rundt via hjemmesiden http://socialtilsynost.dk/OmOs/Whistleblower.aspx. Begge former for henvendelse sikrer fuld anonymitet, understreger Henriette Lindberg.