Smerter smadrer kvinders sexliv

Op mod 100.000 danske kvinder har så ondt i underlivet, at de ikke kan dyrke sex. Holbæk Sygehus er det eneste sted i Danmark hvor man specialiserer sig i fænomenet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Brændende smerte og ulidelig svien i skeden. Tusinder af danske kvinder lider af kroniske smerter i underlivet, der gør det umuligt at dyrke sex. Det skriver Urban.

- Mange patienter skriger, bare man rører dem med en vatpind. Andre kan ikke engang gå med trusser, fordi trussernes berøring gør for ondt, fortæller læge Knud Damsgaard til Urban.

- Jeg føler mig ukvindelig og unormal, fortæller en ung kvinde om sine smerter på en støtteside på internettet.

Få hjælp i Holbæk
Knud Damsgaard er leder af vulvaklinikken på Holbæk Sygehus, som er det eneste sted i landet, hvor man specialiserer sig i fænomenet. Han vurderer, at op mod 100.000 danske kvinder kan have kroniske smerter. En række udenlandske undersøgelser peger på, at 10-20 procent af alle kvinder har smerter i større eller mindre grad.

Når smerterne bliver kroniske, får kvinderne diagnosen vulvodyni der dækker over alt fra slimhindeproblemer, mange smertenerver i skeden og helt uforklarlige smerter.

Nogle læger mener, at smerterne bunder i psykiske problemer: Unge pigers høje forventninger er den egentlige årsag til smerterne, påpeger bl.a. den svenske gynækolog ved Lunds universitet lars Weströ. Patienterne er nemlig oftest veluddannede unge kvinder, der lever sundt og går op i deres udseende. Det tror Knud Damsgaard ikke på.

- Vi ser ofte de stærke, målrettede unge kvinder. Men det er ikke, fordi de har flere problemer med underlivet. De nægter bare at affinde sig med smerterne, vurderer han.

Voldsomt invaliderende
Danmark er bagefter vores nabolande, når det gælder viden og behandling af de tabubelagte smerter. Først sidste år fik medicinstuderende undervisning i vulvodyni. Det glæder Knud Damsgaard:

- Det er jo voldsomt invaliderende for et menneske ikke at kunne have et sexliv.

En 30-årig mand, der har kendt sin kæreste i syv år, fortæller således:

- Jeg kan ikke psykisk blive ved at klare et liv uden sex med min kæreste - men hvad fanden skal jeg gøre?

/ritzau/