¨

SmartGuy betaler rekordbøde på 800.000 kroner

Foto: TV ØST

Internetfirmaet SmartGuy i Jyderup har fået og betalt en rekordstor bøde på 800.000 kroner for at sende flere hundrede uanmodede reklamesms'er til folk.

SmartGuy i Jyderup, der blandt andet sælger tøj og sko på nettet, har betalt en bøde på 800.000 kroner for at sende elektroniske reklamer til personer uden deres samtykke. Kun én gang tidligere er der givet så stor en bøde i en spamsag. Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

Bødens størrelse afspejler blandt andet, at der er tale om et meget stort antal uanmodede reklamer, nemlig 231.293 sms-beskeder og 42 e-mails fordelt over 5 kampagnebølger, og at SmartGuy fortsatte med at sende uanmodede reklamer, selv om Forbrugerombudsmanden allerede efter den første kampagnebølge gjorde virksomheden opmærksom på, at der var indkommet klager.

Troede de havde fået lov

I afgørelsen har det haft formildende betydning for sagen, at SmartGuy troede, at det havde tilladelse til at sende de 231.293 sms-beskeder med reklame, fordi personerne, der modtog sms’en, havde givet samtykke til at modtage reklamer per e-mail fra virksomheden – men altså ikke per sms.

Forbrugerombudsmanden politianmeldte i december 2013 SmartGuy for i 5 forskellige kampagnebølger at have overtrådt markedsføringslovens forbud mod uanmodede reklamer.

Kampagnebølgerne løb i perioden fra den 9. april 2013 til den 19. december 2013. Den ene kampagnebølge blev sendt per sms, hvor ingen modtagere havde givet samtykke til at modtage reklame per sms. De 4 øvrige kampagnebølger blev sendt per e-mail til en lang række modtagere – 42 af dem havde enten ikke givet samtykke til at modtage reklame per e-mail, eller også havde de tilbagekaldt samtykket, men alligevel modtog de ved en fejl reklamemails.

Alvorlig sag

Forbrugerombudsmanden blev gjort opmærksom på sagen via sin spampostkasse, hvortil man kan klage over uanmodede elektronisk markedsføring. SmartGuy har efter politianmeldelsen medvirket til sagens opklaring.

Forbrugerombudsmand Henrik Øe siger:

- Kun én gang tidligere har en virksomhed vedtaget så stor en bøde i en sag om uanmodede reklamer. Det understreger sagens alvor. Den store bøde skyldes, at SmartGuy har sendt de ulovlige reklamer til et meget stort antal personer. Virksomheder skal være opmærksomme på, at et samtykke fra en person til at modtage reklamemails ikke gør, at virksomheden derved lovligt kan sende reklame på sms til personen. Det vil kræve et særskilt samtykke.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App