Småøer opruster med flere tilbud til turister: - Corona har været med til at forstærke det

Mange mindre øer har fået flere nye butikker og spisesteder efter sidste års mange turister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter der sidste år strømmende masser af turister til de danske småøer, så er der også fulgt flere nye tilbud med.

Ifølge Danmarks Radio er der blandt andet på Orø og Fejø kommet helt nye tilbud, der skal være med til at skabe en endnu bedre oplevelse for turisterne. 

Orø Strandcamping er blandt andet blev købt af Sofie og Mikael Båth. De var sidste år på campingferie, men manglede et sted, hvor man kunne få god kaffe eller et glas vin. 

- Så tænkte vi, at når vi mangler det, er der nok også andre der gør, og så købte vi campingpladsen her, siger Sofie Båth til DR.

Læs også
Justeret sommerpakke skaber glæde på småøerne: - Det bliver til alles gavn
Læs også
Justeret sommerpakke skaber glæde på småøerne: - Det bliver til alles gavn

Mikael Båth arbejder til daglig på den trestjernede Michelin-restaurant Geranium i København. Der er dog ikke planer om at lave gourmet mad, men der skal satses på kaffe, is, vin og god mad.

- Der kommer en masse fra København, som kender Coffee Collective og kender alle de ting, vi har, og som synes det er megafedt, at selvom de er i sommerhus ude på øen, så kan de stadig få det, de er vant til at få i København, siger Sofie Båth.

Ligeledes er den gamle butik midt på øen, Willy Købmand, genopstået efter at have været lukket i 15 år. 

De nye ejere er parret Bing, der sælger økologiske og biodynamiske produkter og vil lave en restaurant og et bageri.

Signe og Ulrik Bing har stor erfaring med at drive både barer og restauranter i København og nu altså også på Orø.

- Jeg ved ikke, hvorfor jeg har været så fokuseret på København. Jeg startede med Lej et lig, Halvandet, Færgen Ellen og Kontikibar, som vi stadig har, og det er helt galt, at jeg ikke for lang tid siden så, at der også var andet end København. Det har også undret mig selv, siger Ulrik Bing til DR.

Mikael og Sofie Båth har købt Orø Standcamping.

Færgekaos

Hos Sammenslutningen af Danske Småøer glæder man sig over udviklingen. De var ellers bange for, at corona ville havde været hård for erhvervslivet på de små øer. 

- Vi er glade for, at stort set alle vores ø-virksomheder og spisesteder har overlevet. Det kunne man have en bekymring for, men der er ingen tvivl om, at sidste år gratis turisme gjorde en forskel, siger Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer til TV2 ØST.

Sidste sommer blev en sommerpakke vedtaget, hvor et af tiltagene var, at gratis færger for gående og cyklister i juli og tilskud til prisnedsættelse på færger til småøerne i august og september. Det betød en fremgang på mellem 25 til 125 procent i antallet af rejsende med færgerne her i regionen.

Læs også
Gratis færger skaber lang kø - øboere strander på fastlandet
Læs også
Gratis færger skaber lang kø - øboere strander på fastlandet

Det skabte dog også store udfordringer, hvor der blandt andet var lange køer ved færgelejerne for eksempel i Holbæk, hvor færgen til Orø går. Flere øboere oplevede ikke at kunne komme frem og tilbage. 

- Jeg er lidt sur over, at man skal stå i kø for at komme hjem, når man lige har været i Holbæk en tur. Jeg er vant til at køre ombord, når jeg kommer herned, hvor jeg har en god bog med, som jeg kan sidde og læse. I stedet står jeg her og får ondt i benene. Det er fint nok, der er gratis færge, men jeg er glad for, at det kun varer en måned, sagde Anne Lise Jansen fra Orø sidste sommer.

VIDEO: Sådan lød det sidste år, da blandt andet Orø oplevede, at rigtig mange turister kom til øen. Det gav flere udfordringer for øboerne.

I år må øerne selv bestemme, hvilke færgeovergange, der skal være gratis, og det har altså hjulpet. Der kommer stadig mange til øerne, og flere altså valgt at blive efter sidste år og har skabt nye virksomheder. Det har stor betydning for øerne, mener Dorthe Winther.

- Dels bliver der generet noget omsætning på øerne, der skabes nogle arbejdspladser og på sigt måske øget bosætning, men også, at man kan se, at det godt kan betale sig, at vi godt kan skabe en sæsonrestaurant med så god omsætning, at man så kan geare ned resten af året, siger Dorthe Winther.

Corona har været godt for noget

Det er altså især efter sidste års mange turister, at de nye mange tiltag er blomstret op. På Fejø er man blandt andet kommet op på i alt ni spisetider.

- Det er dejligt, at der er nogen, der har set, at der er nogle uudnyttede muligheder på vores øer. Det har vi prøvet at fortælle, men nu er historien blev rigtig god i og med, der har været rigtig mange mennesker herude, siger Dorthe Winther.

Og selvom corona på mange måder har givet udfordringer, så har pandemien en god del af skylden for fremgangen. 

- Selvom corona er skidt på alle mulige andre områder, så er der ingen tvivl om, at det har fået mange folks øjne op for småøerne og for de muligheder, der ligger her. På den måde har corona været med til at forstærke det, vi har sagt i mange år - at det er muligt at bo og arbejde på de små øer. Der er mange uudnyttede muligheder og det har coronaen hjulpet med at sætte en tyk streg under, siger Dorthe Winther.



Nyhedsoverblik