Små sorte dukker skaber debat på Holbæk Museum

Det er 100 år siden, at Danmark solgte De Vestindiske øer. I den anledning kommer Museum Vestsjællands samling af små, sorte dukker frem i lyset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I år er det 100 år siden Danmark solgte De Vestindiske øer til Amerika, og hundredeåret bliver markeret mange steder i landet.

I Vestsjælland sker det med en permanent udstilling om Vestsjælland og Vestindien på Holbæk Museum. 

I dag ligger det fjernt fra dansk tankegang at udnytte andre mennesker som slaver, men sådan så man ikke på det i 1672, hvor danske søfolk opdager det frodige land.

Der bliver sendt soldater til Vestafrika for at indfange slaver, så landet kan opdyrkes, og hjemme i Danmark hopper både godsejere og købmænd med på forretningseventyret.  Den smukke gamle købmandsgård, som er en del af Holbæk Museum, er bare et af eksemplerne på datidens forretningsmoral.

- Købmandsgården, som er en del af museet, er et af de meget stærke bånd, der er til Vestindien. To af købmændene, der har ejet den her købmandsgård, har haft skibe, som har sejlet på Vestindien og importeret ting fra kolonierne, fortæller Karen Munk-Nielsen, der er daglig leder af Holbæk Museum.

quote Man kan jo ikke fortælle historien om Danmark som kolonimagt uden at komme ind på slaveri og det menneskesyn, det var udtryk for

Karen Munk-Nielsen, daglig leder af Holbæk Museum

Der var penge i at holde slaver 

Der var mange penge i at drive  sukkerplantager i det fremmede, og selv om de afrikanske slaver flere gange gør oprør mod de kummerlige forhold, de lever under, fortsætter slaveriet frem til 1848. Her må de danske slaveherrer give fortabt over for oprørerne. Men først efter kamp.

En sabel, der er blevet svunget af en dansk officer fra Kalundborg, fortæller om det blodige opgør.

- Den blev brugt til at slå slavegjorte folk ned med under oprøret i 1848, fortæller Karen Munk-Nielsen.

I Holbæk Museums kommende permanente udstilling vil man kunne se eksempler på de fornemme møbler der engang prydede slaveejernes boliger,  konkylier hjembragt af sømænd, malerier og andet, men museet vil ikke kun udstille "ting".

- Man kan jo ikke fortælle historien om Danmark som kolonimagt uden at komme ind på slaveri og det menneskesyn, det var udtryk for, siger Karen Munk-Nielsen.

"Må man sige neger?"

I en særskilt udstilling ved siden af det Vestindiske benytter museeet lejligheden til at udstille en lille samling af gammelt legetøj, som fortæller sin egen grumme historie om fortidens syn på afrikanere. Den lille samling består af sorte dukker, der blev fundet i magasinerne under betegnelsen "Negerdukker", og legetøj, som mekaniske sparebøsser, der gør grin med sorte mennesker.

quote Der har været en masse diskussion de senere år, om man kan bruge det her ord "neger"

Karen Munk-Nielsen, daglig leder af Holbæk Museum

- Man kan jo godt forstå, at det her er stødende for nogle mennesker at se de her stereotype fremstillinger af afrikanske mennesker, siger Karen Munk-Nielsen.

Hvordan ser nutidsdanskere på et ord som "neger". Det spørgsmål vil museet gerne bede sine gæster om et bud på.

- Der har været en masse diskussion de senere år, om man kan bruge det her ord "neger".  Det spørger vi om ved den her montre. 

De besøgende opfordres til, at skrive deres svar på gule post-it sedler der klæbes op på montren. Og har man lyst til at kommentere på andre gæsters bud er det også velkomment, så museet får svar på nutidsdanskernes indstilling til spørgsmålet:

- Jamen hvad handler det her race-spørgsmål om, hvordan udvikler sproget sig gennem tiderne, - spørger Karen Munk-Nielsen.


Nyhedsoverblik