Slamudslip og massiv fiskedød: Miljøstyrelsen går ind i sag om forurening i å

Flere tons slam fra en lokal maskinstation endte i et vandløb ved Tuse Å tilbage i september. Nu går Miljøstyrelsen ind i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En læk på en slange fra en maskinstation i Holbæk betød, at godt 100 ton flydende gødning flød ud i Tuse Å tilbage i begyndelsen af september.

Det førte blandt andet til en omfattende fiskedød på en 15 kilometer lang strækning, og nu ender sagen i Miljøstyrelsen som Danmarks første miljøskadesag.  

udklip.jpg
Læs også
Fiskeriforening: Slamudslip kommer til at koste millioner
udklip.jpg
Læs også
Fiskeriforening: Slamudslip kommer til at koste millioner

- Vandprøver har vist kritiske iltniveauer og meget høj koncentration af ammonium, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Slamudslippet blev opdaget den 6. september, blandt andet på grund af grønt vand i Tuse Å.

Artiklen fortsætter under billedet...

 
  Foto: Johnny D. Pedersen / skadestedsfotograf.dk
Sådan her så det ud, efter slammet var rendt ud i Tuse Å.
Sådan her så det ud, efter slammet var rendt ud i Tuse Å. Foto: Johnny D. Pedersen / skadestedsfotograf.dk

Giver stærkere værktøjer

Ifølge Miljøstyrelsen er det den første sag i Danmark, hvor de sammen med en kommune har vurderet, at der er tale om en miljøskadesag. Det sker blandt fordi, der er sket betydelig skade på naturressourcer, fiskedød samt omfattende død af småkravl i vandløbet. Den såkaldte tilstandsklasse i vandløbet har ændret sig, lyder det. 

quote Vi arbejder efter miljøskadereglerne. Her har man lidt stærkere værktøjer i forhold til, hvad man påbyde virksomheden at gøre efter forureningen

Søren Stig Andersen, kontorchef i Miljøstyrelsen

- Vi skal nu sørge for, at forureneren stiller sikkerhed for, at de nødvendige foranstaltninger kan tages. Vi skal sammen med virksomheden finde ud af, hvad der skal gøres fremadrettet - og så skal vi føre tilsyn, fortæller Søren Stig Andersen, der er fungerende kontorchef i Miljøstyrelsen, til TV ØST.

I 2008 blev miljøskadedirektivet gennemført ved lov i Danmark, hvilket betyder, at det er kommunerne, som skal træffe afgørelse om, hvorvidt en skade er en miljøskade i lovens forstand. Det giver mulighed for, at sagsbehandlingen af en miljøskadesag kan overgå fra en kommune til Miljøstyrelsen.

- Vi arbejder efter miljøskadereglerne. Her har man lidt stærkere værktøjer i forhold til, hvad man påbyde virksomheden at gøre efter forureningen, forklarer Søren Stig Andersen.

Slam-udslip 4
Læs også
Kommune har fundet synderen bag stort slamudslip - flere end 10.000 fisk er døde
Slam-udslip 4
Læs også
Kommune har fundet synderen bag stort slamudslip - flere end 10.000 fisk er døde

Slamudslip spredte sig

De mange ton slam spredte sig fra udledningsstedet til både Møllerenden, Kobbel Å og Tuse Å. Ifølge lokale fiskere førte det til, at op mod 15.000 fisk døde.

- Det er en kæmpe, kæmpe katastrofe. I al den tid jeg har beskæftiget mig med miljø og fiskeri, kan jeg ikke mindes, at der har været en lignende ødelæggelse. Det er hele hovedløbet af Tuse Å, som er blevet udslettet, sagde Rune Hylby, der er formand for fiskerifællesskabet Tuse Å’s Ørredsammenslutning, til TV ØST i september.

fisk1.jpg
Læs også
Fiskeriformand: Massivt slamudslip har udslettet op mod 15.000 fisk i Tuse Å
fisk1.jpg
Læs også
Fiskeriformand: Massivt slamudslip har udslettet op mod 15.000 fisk i Tuse Å

Det var produktet KombiGro, som er fremstillet af biologisk affald fra blandt andet Novo Nordisk i Kalundborg, der flød ud i vandløbene. Det har Kalundborg Bioenergi A/S, der står bag produktionen af bioslammen, tidligere oplyst.

Efter slamudslippet forsøgte Holbæk Kommune at begrænse skaderne i Tuse Å – ifølge Holbæk  Kommune er halvdelen af de cirka 100 tons slam, blevet samlet op.

Se indslaget: Sådan her så det ud, da frivillige fiskere knoklede for at fjerne en masse døde fisk fra Tuse å efter et massivt slamudslip.

Nyhedsoverblik